Έντυπη Έκδοση

Γιατί η Μέρκελ έβαλε φρένο στην άμεση οικονομική ενίσχυση

Στήριξη ναι, συγκεκριμένη βοήθεια όχι. Αυτές ήταν οι δύο βασικές συνισταμένες στις οποίες κινήθηκαν η γερμανική πλευρά και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απέναντι στην προοπτική οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, κατά την προχθεσινή έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών.

Αντιδράσεις βουλευτών και ΜΜΕ καθώς και προβλήματα με τα συνδικάτα αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Αντιδράσεις βουλευτών και ΜΜΕ καθώς και προβλήματα με τα συνδικάτα αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που έκαναν την κ. Μέρκελ να βάλει φρένο στην άμεση οικονομική στήριξη της χώρας μας από τη Γερμανία αλλά και την Ε.Ε.:

* Η ίδια αντιμετωπίζει πολλές και ισχυρές αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Χριστιανοδημοκράτες αλλά και Φιλελεύθεροι πολιτικοί αντιστέκονται σφόδρα σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης, τονίζουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να εξηγήσουν, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, στους Γερμανούς φορολογουμένους γιατί θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί για τις οικονομικές ατασθαλίες των ελληνικών κυβερνήσεων, όταν μάλιστα πριν από λίγο καιρό κλήθηκαν να σώσουν τον τραπεζικό κλάδο στη Γερμανία.

*Μόλις προχθές διεκόπησαν λόγω έντονων διαφωνιών οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι 1,5 εκατομμύρια Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αυξήσεις ύψους 5% και κατεβαίνουν σε συνεχείς προειδοποιητικές απεργίες. Η γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι τα ταμεία είναι άδεια και αρνείται επίμονα να καλύψει τις απαιτήσεις τους.

*Το μεγαλύτερο συνδικάτο εργατών μετάλλου, η IG METAL, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης της γερμανικής οικονομίας, δεν θα ζητήσει αυξήσεις μισθών, αλλά εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος στη Γερμανία. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η Γερμανίδα καγκελάριος δύσκολα θα μπορούσε να δηλώσει ότι ανοίγει τα κρατικά ταμεία της χώρας για να σώσει την ελληνική οικονομία.

*Μέσα στον Μάιο αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει νέα οικονομικά μέτρα περικοπών για να μαζέψει τα δημοσιονομικά της, αφού το έλλειμμα του ΑΕΠ για πρώτη φορά εδώ και χρόνια φτάνει το 6,5%. Περικοπές σχεδιάζονται και στο Ασφαλιστικό.

*Το κλίμα στα ΜΜΕ αλλά και στην κοινή γνώμη είναι πολύ αρνητικό για Ελλάδα, με την πληθώρα δημοσιευμάτων που παρουσιάζουν μια πολύ άσχημη εικόνα της χώρας μας, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. «Οι Ελληνες δεν θέλουν να αλλάξουν τη νοοτροπία τους που τους οδήγησε στη χρεοκοπία» είναι το βασικό μότο των γερμανικών εφημερίδων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξάγουν στην ιστοσελίδα τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Ντόιτσλαντ», το 50% των αναγνωστών λένε όχι σε άμεση οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Βέβαια στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι μια κατάρρευση της Ελλάδας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ευρωζώνη και κατά συνέπεια για τη γερμανική οικονομία. Σχεδιασμοί υπάρχουν και πολλά σενάρια κυκλοφορούν. Η Ελλάδα θα βοηθηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό είναι σίγουρο. Το θέμα είναι πότε θα τολμήσει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να το πει και στους Γερμανούς φορολογουμένους, αφού πρώτα καταφέρει να πείσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι με μια βοήθεια προς την Ελλάδα, πρώτα απ' όλα βοηθά τη Γερμανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση