Έντυπη Έκδοση

Ηπειρώτης στους Μπόερς

*Στο ένθετο «7» της «Ε» της 24-1-2010 γίνεται αναφορά στους ανά τον πλανήτη Ελληνες.

Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στον περιώνυμο πόλεμο των Μπόερς (1899-1902), έλαβε εθελοντικά μέρος, με την πλευρά των Μπόερς, ο Ηπειρώτης Τζον Κώστας, ο οποίος καταγόταν από το ακριτικό χωριό Λειά Φιλιατών.

Η αναμέτρηση αφορούσε την κοσμοκράτειρα τότε βρετανική αυτοκρατορία και τις Δημοκρατίες των Μπόερς στη Ν. Αφρική. Ετσι βρίσκουμε τον Τζον Κώστα, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ντε Λαρέι, στα περίφημα χαρακώματα του Μπόγκερ-Σφόρνταϊν, στην αιματηρότερη μάχη του πολέμου στους λόφους του Σπιόν-Κοπ (21-1-1900). Στη μεγάλη μάχη στο φαράγγι του Πάαντεμπεργκ, κοντά στον ποταμό Μόντερ (28-2-1900), ο Τζον Κώστας συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Αγγλους μαζί με 4.000 Μπόερς και αποστέλλεται στην Κεϊλάνη.

Τότε επίσης χρονολογείται η θρυλούμενη συνάντησή του με τον νεαρό Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος παρακολουθούσε τον πόλεμο ως ανταποκριτής της εφημερίδας του Λονδίνου "Morning Post". Πράγματι, τοπικά και χρονικά συμπίπτουν οι παρουσίες αμφοτέρων στο Τράνσβααλ. Ετσι στις 15-11-1899 ο Τσόρτσιλ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Μπόερς. Στην περιοχή αυτή δρούσε και ο Τζον Κώστας.

Προφανώς μεταξύ των Μπόερς που συνέλαβαν αιχμάλωτο τον Τσόρτσιλ ήταν και ο Τζον Κώστας. Επέστρεψε στη Ν. Αφρική, από την Κεϊλάνη, μετά τη συνθήκη ειρήνης του Μαΐου 1902 και εγκαταστάθηκε στην πανεπιστημιούπολη της Ν. Αφρικής, το Στέλεμπος. Επί τροχάδην σημειώνω ότι το 1912 επέστρεψε στην τουρκοκρατούμενη τότε Ηπειρο, σχημάτισε αντάρτικες ομάδες και πολέμησε τον Τούρκο κατακτητή.

Ελαβε επίσης μέρος στον αγώνα αυτονόμησης της Β. Ηπείρου. Ηταν βενιζελικός και μετά τις εκλογές του 1920 επέστρεψε στη Ν. Αφρική, όπου πέθανε το 1932».

Αντώνιος Ν. Βενέτης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν