Έντυπη Έκδοση

Τα παραμύθια του δημάρχου και οι πλατείες Κλαυθμώνος-Κοτζιά

«Ατύχησε ο κ. δήμαρχος επικαλούμενος την πλατεία Κλαυθμώνος για να δικαιολογήσει την καταστροφή του πράσινου στο παρκάκι της οδού Κύπρου», δήλωσε στην «Ε» ο πολεοδόμος Γιάννης Πολύζος, αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του κ. Κακλαμάνη.

 Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό City, ο κ. δήμαχος υποστήριξε: «Το πρώτο ψέμα που έχει ειπωθεί είναι ότι θα γίνει τσιμέντο πάνω από το πάρκινγκ. Για όσους λένε ότι δεν μπορεί να υπάρχει υψηλή βλάστηση... Σας ερωτώ, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπάρχει ή δεν υπάρχει πάρκινγκ από κάτω;».

Αν έκανε τον κόπο να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη πλατεία, θα διαπίστωνε ότι τα λίγα ψηλά δένδρα υπάρχουν μόνον στα σημεία που δεν έχει κατασκευαστεί γκαράζ! «Πάνω από το πάρκινγκ έχουμε "σκληρές" επιφάνειες με εκτεταμένες πλακοστρώσεις, μερικά παρτέρια με γκαζόν και θάμνους», επισημαίνει ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου και καλεί τον δήμαρχο να ρίξει επίσης μια ματιά από το παράθυρο του γραφείου του. Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ανύπαρκτης φύτευσης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας. «Είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Δ. Ζήβας για να προβλεφθούν κάποιοι χώροι για να φυτευθούν δένδρα, αλλά δεν εισακούστηκε», θυμάται ο κ. Πολύζος, ο οποίος από την εποχή της κατασκευής του πάρκινγκ στην πλατεία Κάνιγγος είχε επισημάνει το πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι τότε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωνε πως έχει προβλεφθεί χώμα πάχους 1,50 μέτρου πάνω από την οροφή του γκαράζ ώστε να γίνει φύτευση. Πέντε χρόνια μετά τα εγκαίνια, υπάρχουν μόνον μερικές καχεκτικές ιτιές, φοινικοειδή και παράνομα παρακαρισμένα αυτοκίνητα!

Τις επιπτώσεις των υπόγειων γκαράζ στις λιγοστές πλατείες, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση της ποιότητας του περιβάλλοντος λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας, είχε επισημάνει το 2003 το ΣτΕ, το οποίο είχε αποδεχθεί προσφυγή κατοίκων, που ζητούσαν να ματαιωθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή πάρκινγκ στην πλατεία Κολωνακίου.

Στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Κακλαμάνης δεν παρέκαμψε μόνο τη ρητή εντολή του Δασαρχείου για διατήρηση των φυτών που υπήρχαν στο παρκάκι, όπως αναφέρει το έγγραφο του 2007 που αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη η «Ε».

Ακύρωσε και τις πρόσφατες διακηρύξεις του. Πριν από ένα χρόνο είχε παρουσιάσει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για τη «Χάρτα Πρασίνου», με προμετωπίδα μια φράση του Ζαχαρία Παπαντωνίου που έλεγε: «Η συνεργασία της Φύσης με την Πολεοδομία, μπορούν να δώσουν καλαισθησία και πολιτισμό». Πράττει όμως το ακριβώς... αντίθετο.

Αλλωστε αποδεικνύεται και ανακόλουθος. Τον περασμένο Ιούλιο διαβεβαίωνε πως η «Χάρτα Πρασίνου» θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιαναουαρίου 2009, ακόμη όμως είναι στα «θα». Αν είχε θεσμοθετηθεί, ο δήμος θα όφειλε να πληρώσει πρόστιμο στο ταμείο του! Το ύψος του δεν αναγράφεται στο... ευχολόγιο, σημειώνονται ωστόσο τα εξής:

* Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να σχεδιάζει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντες χώρους πρασίνου και να ενεργοποιεί τη δημοτική αστυνομία για τη διαφύλαξή τους.

**Η χρήση του δημόσιου πράσινου να γίνεται με προσοχή ώστε να αποτρέπονται η φθορά, η ρύπανση ή κάθε άλλη επιβάρυνση της βλάστησης.

* Στις μη επιτρεπτές ενέργειες περιλαμβάνονται η κοπή, αφαίρεση, καταστροφή και μεταφύτευση φυτικού οργανισμού χωρίς γραπτή βεβαίωση της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας. Δεν επιτρέπονται επίσης οι εκσκαφές, οι διανοίξεις και η ανέγερση οικοδομών.

Υπάρχουν εξαγγελίες και για Πρασινοδομία, αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα μάλλον πρόκειται για... πράσινα άλογα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Εκαναν «ρόμπα» τον... υλοτόμο