Έντυπη Έκδοση

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΚΑΛΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΤΩΝ «ΑΓΟΡΩΝ»

Διαδήλωση - γκάλοπ απέναντι στην ισοπέδωση

Γενική απεργία για τον λογαριασμό της κρίσης και, κυρίως, ποιος θα τον πληρώσει, διοργανώνουν αύριο οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η κινητοποίηση αποτελεί την πρώτη, ουσιαστικά, δοκιμασία της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και εν πολλοίς από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τη μαζική συμμετοχή στην απεργία θα κριθεί εάν θα ενσωματωθεί, σαν εθνική πολιτική, αυτούσια η λίστα με τα αιτήματα της Κομισιόν και αν θα γίνουν αποδεκτά τα «θέλω» των αγορών.

 Ή, εναλλακτικά, αν θα επιμεριστούν οι ευθύνες για τη σημερινή ταμειακή κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, αν θα επιδιωχθεί η μείωση των ελλειμμάτων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν ισοπεδωθεί τελικά το όποιο -εναπόμειναν- κοινωνικό κράτος.

Η αυριανή απεργιακή εκδήλωση αναμένεται να γίνει αισθητή κυρίως λόγω της ακινητοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς και των δύο απεργιακών συγκεντρώσεων (των συνδικάτων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως στις 11.00 το πρωί και του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ στην Ομόνοια στις 12.00 το μεσημέρι). Ο φόβος και η ανασφάλεια για τις οικονομικές εξελίξεις και, κυρίως, το φάσμα της ανεργίας, η αίσθηση ότι το «παραγωγικό» μοντέλο που ακολούθησε η χώρα έχει εξαντληθεί και η εδραία πεποίθηση ότι ορισμένες αποφάσεις είναι αναπόφευκτες -έστω και αν υποδεικνύονται από μισητούς οργανισμούς- είναι στοιχεία που συνηγορούν σε ένα μούδιασμα μεταξύ των εργαζομένων παρά στην αγωνιστική έπαρση. Ετσι, ναι μεν εμφανίζεται μια δυστοκία ως προς την ενεργό ανάμιξη των ίδιων των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, αλλά ζητούν σκλήρυνση της θέσης της ΓΣΕΕ. «Απαιτούμε κοινωνική δικαιοσύνη, συμμετοχή των "εχόντων και κατεχόντων" στην προσπάθεια και σαφές χρονοδιάγραμμα εξόδου από το τούνελ» αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Υπεράσπιση του 14ου

Πέραν της συγκυρίας, η οποία όντως επιβάλλει περισσότερη προσοχή για όσα θα ακολουθήσουν, από την αυριανή συμμετοχή στην απεργία θα κριθεί και το εάν η επίτευξη του στόχου της οικονομικής σταθεροποίησης επιδιωχθεί διά της ισοπέδωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων αδιάκριτα. Η διατήρηση του 14ου μισθού, η μη αύξηση των γενικών ορίων στο 67ο έτος, η εφάπαξ -και χωρίς μεταβατική περίοδο- προσαρμογή των ορίων ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα αντίστοιχα των ανδρών, η αναστολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών αποτελούν τα νέα διακυβεύματα.

* Αύριο και για 24 ώρες οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα επιχειρούν μια συντονισμένη απάντηση για τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων. Ετσι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες θα υπολειτουργούν, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα δεν θα γίνουν πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ακινητοποιούνται τα τρένα και τα πλοία της ακτοπλοΐας, τραβούν χειρόφρενο τα μπλε λεωφορεία και ο «ηλεκτρικός» πρωί και απόγευμα, ακινητοποιούνται για 24 ώρες μετρό, τραμ και τρόλεϊ. *

* ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΚΚΕ: Συμπαιγνία με τους «ελεγκτές»

«Η ελεγκτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έρχεται για να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που δεν θέλει, αλλά για να στηρίξει τα βάρβαρα μέτρα που έχουν συναποφασίσει», σχολίασε το ΚΚΕ, με αφορμή την άφιξη στην Αθήνα των «ελεγκτών» που θα παρακολουθήσουν την πορεία των μέτρων.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι τόσο μαζική, ώστε να αποστομώσει όσους μιλούν για λαϊκή συναίνεση. Το ταξικό πατριωτικό καθήκον είναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποκρουστούν τα αντιδραστικά σχέδια για Ασφαλιστικό, Εργασιακό, μισθούς και φόρους».

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνον η αρχή

* Απάντηση σε πέντε «γιατί» δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσους απεργούν αύριο και τους καλεί να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, τονίζοντας πως η αυριανή απεργία «θα είναι η αρχή». «Εάν δεν σταματήσουμε, θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα με περισσότερες απολύσεις, μεγαλύτερους έμμεσους φόρους, περισσότερους επισφαλείς εργαζομένους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνοι για την κρίση είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΓΣΕΕ
ΑΔΕΔΥ
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ