Έντυπη Έκδοση

Βιβλία και περιοδικά από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων

***Τζοάν Σφαρ

Ο μικρός πρίγκιπας

Κόμικς βασισμένο στο αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

εικονογράφηση: Τζοάν Σφαρ

απόδοση: Μαρία Παπαγιάννη

χρωματισμός σχεδίων: Μπριγκίτε Φίντακλυ

εκδόσεις Πατάκη, σ. 120, 19 ευρώ

Κάθε ιστορία μπορεί να ειπωθεί με διαφορετικό τρόπο. Τα μηνύματα όμως, η ουσία, μένουν. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ο μικρός πρίγκιπας είναι βιβλίο του γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Θεωρείται δικαίως κλασικό, αφού συμπυκνώνει την παιδική (;) φιλοσοφία. Η αθωότητα των παιδιών «γεννά» ερωτήματα που διαλύουν την εύθραυστη πανοπλία των ενηλίκων. Η πένα του Εξυπερύ ανοίγει ζητήματα σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Σε τι χρησιμεύει, λοιπόν, η εν λόγω έκδοση; Κατ' αρχάς, ήταν επιθυμία του Ινστιτούτου Εξυπερύ, που πρότεινε στον κομίστα Τζοάν Σφαρ να δημιουργήσει ένα κόμικς βασισμένο στο αριστουργηματικό έργο. Ο Σφαρ ανταποκρίθηκε κι έφτιαξε κάτι εξαιρετικό. Μοναδικής αισθητικής. Ο δεύτερος λόγος αφορά τα χρώματα, τις γραμμές, τη σύλληψη του βλέμματος. Εκεί βρίσκεται όλη η ιστορία του Μικρού πρίγκιπα. Ο ονειρικός χαρακτήρας του εκφράζεται στα σχέδια του Σφαρ. Ειδικά τις στιγμές που είναι νύχτα. Αν κλείναμε τα μάτια και φέρναμε στο μυαλό μας την ιστορία, κάπως έτσι θα ήταν. Ο μικρός πρίγκιπας προκαλεί τον πιλότο να ανακαλύψει ξανά τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού και οι αναγνώστες τον ακολουθούν μέσα από τα σκίτσα.

***Μάκης Λαχανάς

Η πόλις. Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας

εκδόσεις Αρμός, σ. 240, 14 ευρώ

Το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία εκείνη των βιβλίων που ιστορούν το παρελθόν μιας πόλης. Κι ας χαρακτηρίζονται μυθιστορίες. Το υλικό συντίθεται αντλούμενο από την επιλεκτική μνήμη του συγγραφέα και ακολούθως μετασχηματίζεται σε λογοτεχνικό επίτευγμα χάρη στην ευαισθησία του λογοτέχνη.

****Ελένη Ανδριάκαινα

Πέρα του θετικισμού και του μεταμοντερνισμού

Δοκίμια στην ιστορική κοινωνιολογία

εκδόσεις Opportuna, σ. 334, 24 ευρώ

Η Ελένη Ανδριάκαινα επιχειρεί να θέσει τις προϋποθέσεις μιας θεωρητικά εμπεριστατωμένης απάντησης σ' ένα κοινότοπο, αλλά ακανθώδες ερώτημα: Είναι εφικτό για τον ιστορικό να γνωρίσει το παρελθόν μ' έναν τρόπο αμερόληπτο και αντικειμενικό;

***Δημήτριος Ευθ. Ακριβούλης

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι Μεγάλες Δυνάμεις και τα Βαλκάνια, 1928-1932

εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 308, 16 ευρώ

Ο Δημήτρης Ακριβούλης παρουσιάζει με τρόπο ευσύνοπτο τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας με τις Μεγάλες Δυνάμεις και τα Βαλκάνια κατά την περίοδο 1928-1932. Επισημαίνει παράλληλα τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού απέναντι σε εσωτερικούς παράγοντες και, ιδίως, στην κοινή γνώμη.

***Walter Isaacson

Αϊνστάιν. Η ζωή του και το Σύμπαν

μτφρ.: Τεύκρος Μιχαηλίδης

εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 660, 45 ευρώ

Κάποτε ο Αϊνστάιν ήταν «χαζούλης» για την υπηρέτρια του σπιτιού και γι' άλλους «σχεδόν καθυστερημένος». Αργησε να μιλήσει και σαν παιδί ήταν ευερέθιστος. Δεν πειθαρχούσε. Οσο και αν είναι αλήθεια όλα αυτά, δεν παύουν να προκαλούν απορία και θαυμασμό. Σίγουρα αξίζουν πολλά βιβλία για τον σπουδαίο επιστήμονα, που άλλαξε τον χώρο της Φυσικής.

Το παρόν βασίζεται στις πρόσφατα δημοσιευμένες, προσωπικές, επιστολές του Αϊνστάιν και διερευνά πώς ένας αυθάδης υπάλληλος γραφείου ευρεσιτεχνίας κατόρθωσε να διαβάσει τη σκέψη του δημιουργού τού Σύμπαντος.

***Μαρία Βογιατζόγλου-Σακελλαροπούλου

Παραδοσιακή κεραμική της νεότερης Ελλάδας

εκδ. Παπαζήση, σ. 432, 38,67 ευρώ

Περίπου κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας, η Μαρία Βογιατζόγλου-Σακελλαροπούλου μάζεψε με επιμέλεια και προσοχή μεγάλο αριθμό πληροφοριών για όλες τις πλευρές της ζωής και του έργου αυτών των αγγειοπλαστών, που τώρα συνθέτουν αυτόν τον τόμο.

***12 συγγραφείς γράφουν για την Πόλη

Οδοιπορικό στην Ιστανμπούλ

επιμέλεια: Μπαρμπάρος Αλτούγ

μτφρ.: Στέλλα Χρηστίδου

εκδ. Καστανιώτη, σ. 193, 18,81 ευρώ

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πόλη. Οι δρόμοι των ματιών, του μυαλού, της καρδιάς, των αναμνήσεων. Το Οδοιπορικό στην Ιστανμπούλ περιλαμβάνει 12 διαφορετικά μονοπάτια, 12 συγγραφείς παραθέτουν τη δική τους περιδιάβαση. Καθένα από τα κείμενα αντανακλά την ψυχική διάθεση του συγγραφέα και τη δική του οπτική στην Ιστανμπούλ.

***Λιάν Σάπτον

Η δημοπρασία

Σημαντικά έργα τέχνης και προσωπικά είδη από τη συλλογή της Λενόρ Ντούλαν και του Χάρολντ Μόρις.

Περιλαμβάνονται βιβλία, ενδυματολογικές επιλογές και κοσμήματα

μτφρ.: Τίνα Θέου

εκδόσεις Τόπος, σ. 144, 13,90 ευρώ

Το βιβλίο της Λιάν Σάπτον είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν είναι λεύκωμα. Δεν είναι κλασικό μυθιστόρημα. Είναι κάτι ανάμεσα στα δύο. Η εικόνα εξυπηρετεί τον λόγο και ο λόγος την εικόνα. Ενα μεταλλαγμένο φωτορομάντζο. Ενα ζευγάρι χωρίζει. Υστερα από μια συμβίωση μερικών ετών αυτό που μένει είναι τα προσωπικά αντικείμενα που μοιράστηκαν. Αποφασίζουν να τα βγάλουν σε δημοπρασία την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Οι φωτογραφίες διαβάζονται και ξετυλίγουν την ανθρώπινη σχέση. Τα δικαιώματα αυτού του πρωτότυπου graphic novel αγοράστηκαν από την Paramount. Στην ταινία θα πρωταγωνιστήσουν οι Μπραντ Πιτ, Νάταλι Πόρτμαν.

***Γιώργος Ι. Σίσκος

Μια βάρκα με πανιά

εικονογράφ.: Ακης Παράσογλου

εκδόσεις Πύλη, σ. 56, 15 ευρώ

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Ι. Σίσκου περιλαμβάνει πέντε ποιητικές συνθέσεις με μικρές ιστορίες που αναφέρονται σε σύγχρονα θέματα και καταστάσεις.

***Χρίστος Βασιλόπουλος, Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιστορίες από τη μηχανή του χρόνου

εκδόσεις Πατάκη, σ. 496, 19,50 ευρώ

Η τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του χρόνου» είναι από τα λίγα καλά που έχει να παρουσιάσει η μικρή οθόνη. Ο Χρίστος Βασιλόπουλος και η ομάδα του «φωτίζουν» ξεχασμένες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο δημοσιογράφος μαζί με τον Δημήτρη Πετρόπουλο (αρχισυντάκτης της εκπομπής) μεταφέρουν από το γυαλί στο χαρτί την έρευνα για 13+2 ιστορίες. Ενδελεχής αναζήτηση, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ψύχραιμη ματιά σε πρόσωπα και γεγονότα που αξίζουν την υπενθύμιση.

***Colette Laterrasse, Ania Beaumatin

Η ψυχολογία του παιδιού

μτφρ.: Γιώργος Καράμπελας

σκίτσα: Νατάσα Στρατάκη

εκδόσεις Νόβολι, σ. 98, 8 ευρώ

Μέσα σε 98 σελίδες, με σκίτσα και κείμενα, βιβλιογραφικές παραπομπές και γλωσσάρι, το βιβλίο επιλέγει να δείξει το παιδί όπως συγκροτείται έμπρακτα στη σχέση του με τους άλλους. Αδιαχώριστο από τις πολλαπλές μορφές του κοινωνικού δεσμού, στον οποίο είναι υποχρεωμένο να εμπλακεί.

***Aurine Cremieu

Ολοι ελεύθεροι και ίσοι!

Συνοπτική αποκωδικοποίηση της Οικουμενικής Διακήρυξης

των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

εικονογράφηση: Muzo

μτφρ.: Βασιλική Τσίγκανου

εκδόσεις Κονιδάρη, σ. 112, 12 ευρώ

Με νηφαλιότητα και χιουμοριστικές εικονογραφήσεις, που περιγράφουν άμεσα και γλαφυρά τα σημεία των καιρών, η συγγραφέας υιοθετεί μια γόνιμη και κριτική σκέψη απέναντι στην αντίληψη που κυριαρχεί στον σύγχρονο κόσμο για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η ελληνική έκδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Η πώληση κάθε αντιτύπου αποφέρει ένα ευρώ στην οργάνωση.

***Γιάννης Τούντας, Κυριάκος Σουλιώτης

Οδηγός του πολίτη με ρευματικά νοσήματα

με τη συμβολή των: Φίλιππου Φιλιππίδη, Αικατερίνης Πουρναροπούλου

πρόλογος: Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος

εκδ. Παπαζήση, σ. 96, 15,68 ευρώ

Ο Οδηγός του πολίτη με ρευματικά νοσήματα είναι ένα απαραίτητο και πολύτιμο όπλο για κάθε πάσχοντα. Είναι επίσης χρήσιμος για τους υγειονομικούς που ασχολούνται με αυτή την κατηγορία ασθενών.

***Αγγελος Ν. Ραζής

Κερκύρας 1 και Υδρας (γωνία)

εκδόσεις Μπάστα, σ. 270

Η ιστορία αγάπης δύο νέων παιδιών μέσα στα συντρίμμια που άφησαν ο Πόλεμος και η Κατοχή στον τόπο. Μια αγάπη που αναπτύχθηκε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, που διαδέχτηκαν τη ματωμένη και ζοφερή χρονική περίοδο του '40-'44 της πατρίδας μας.

***Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Στιγμές που ταξίδεψαν στις Πρέσπες

εικονογράφηση: Δανάη Κοκκίνου

εκδόσεις Απαρσις, σ. 110, 15,20 ευρώ

«Τα πρώτα μας ταξίδια ανήκουν στην οικογένεια, όπως και τα πρώτα μας Χριστούγεννα ή τα πρώτα μας γενέθλια. Για τούτο το ταξίδι που θέλησα να σου γράψω, τον λόγο έχουν οι παιδικές μου αναμνήσεις, που σίγουρα αν είσαι μεγάλος κάτι θα σου θυμίσουν, πίστεψέ με γι' αυτό». Από το «προσωπικό» γράμμα, αντί ενός βαρετού προλόγου.

***Μπενουά Ντιτέρτρ

Το κοριτσάκι και το τσιγάρο

μτφρ.: Λίνα Σπυράτου

εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σ. 170, 12,50 ευρώ

Ο Μπενουά Ντιτέρτρ παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό το μεγαλύτερο μειονέκτημα νόμων και κανόνων. Την απάνθρωπη φύση τους. Πάνω στην αντίφασή τους γράφει ένα ελκυστικό μυθιστόρημα. Ο Γάλλος συγγραφέας αναδεικνύει μια παραδοξότητα που κυριαρχεί και δεν αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, ενισχύεται. Ποια είναι αυτή; Την επιθυμία του ανθρώπου να βάλει σε τάξη τον εαυτό του, αφού τον φυλακίσει και πετάξει τα κλειδιά της ελευθερίας του!

Αυτός είναι ο μοναδικός κανόνας και ο θεμέλιος λίθος για «Το κοριτσάκι και το τσιγάρο». Από κει και πέρα το «χτίσιμο» του βιβλίου στηρίζεται στην αποδόμηση. Στο γκρέμισμα των εύθραυστων δημιουργημάτων. Πάνω απ' όλα, τον ψεύτικο καθωσπρεπισμό. Ο εκάστοτε νομοθέτης δεν σκέφτεται τον άνθρωπο. Σκέφτεται πώς θα γεμίσει το λευκό χαρτί και το κοινό καλό πέφτει σε τοίχο. Ενα ψυχρό ιδανικό απέναντι στη θέρμη των πολλών. Εγκλωβισμός σε μόνιμο αδιέξοδο. Υπάρχει όμως τρόπος να «σπάσει» και ο Ντιτέρτρ (σε μια περίπτωση τουλάχιστον) μάς τον δείχνει.

Ενας μαύρος θανατοποινίτης διαλύει την αντικαπνιστική φρενίτιδα της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο νόμος μπλέκεται στον παραλογισμό του. Είναι όμως μόνο η αρχή. Το ξήλωμα είναι μεθοδικό και αριστοτεχνικό. Με μια φράση, ο συγγραφέας πάει στο επόμενο επίπεδο. «Ζήτω η ζωή», γράφει ο κατάδικος Ντεζιρέ Τζόνσον και σαν ντόμινο πέφτουν τα κομμάτια για το σάπιο δικαστικό σύστημα και την κοινωνία. Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις και η δεύτερη ιστορία δείχνει τη φονική δύναμη του συστήματος. Ενας άνδρας που εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία, τολμά να αντιταχθεί στο αυταρχικό, δικτατορικό, νομοθετικό πλαίσιο. Κεκαλυμμένα τυραννικό. Ο δήμαρχος ενεργεί για τα μικρά παιδιά. Ολα γι' αυτά. Ποιος νοιάζεται αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό; Οι πολέμιοι του καπνίσματος παίρνουν την εκδίκησή τους. Η κοσμοθεωρία ενός «διαφορετικού» ατόμου θα μπλεχτεί θανάσιμα στην αγάπη για τα αγοράκια και τα κοριτσάκια. Η αδηφαγία των ΜΜΕ και το νοσηρό μυαλό κάποιων τρομοκρατών θα δώσουν τη χαριστική βολή. Ενας αθώος σώζεται, ένας άλλος δολοφονείται. Χαρμολύπη για τον άνθρωπο που κινδυνεύει να «πνιγεί» από τα βλακώδη «πρέπει».

Σ' αυτά τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα φινάλε, συναντάμε μαύρο, ανατρεπτικό, χιούμορ. Στοιχεία καφκικού περιβάλλοντος, πάντα διαχρονικά. Ο Γάλλος λογοτέχνης πλάθει ένα τοπίο όχι και πολύ μακρινό. Γράφει για το ρατσισμό που δεν φαίνεται. Για τα αόρατα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η διαφορετικότητα πάντα ενοχλεί. Και αφού η ράβδος δεν πρέπει να φαίνεται, τα ραπίσματα στοχεύουν στο μυαλό και στην ψυχή. Η αόρατη φυλακή είναι η πιο σκληρή.

Αρχαία ελληνική γραμματεία (Μελέτες)

***Γεώργιος Α. Λέκκας

Πλωτίνος

Προς μια οντολογία του τρόπου

επιστημονική επιμέλεια: Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου

εκδ. Παπαζήση, σ. 134, 11,50 ευρώ

Η πλωτινική οντολογία δεν είναι οντολογία του «τι», αλλά του «πώς». Αυτό εξηγεί την εικονολατρία του Πλωτίνου, την περιγραφικότητα αλλά και την ποιητικότητά του. Αναλαμβάνει το παραδοσιακό φιλοσοφικό πρόβλημα σχέσεων Θεού και κόσμου, μόνο που προτίθεται να το αντιμετωπίσει με ριζικότερο τρόπο, ανάγοντας το πώς της παραγωγής στο πώς τού είναι τόσο του Θεού όσο και του κόσμου.

Κοινωνικές επιστήμες

***Neill Nugent

Πολιτική και διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ιστορία, θεσμοί, πολιτικές

πρόλογος-επιμέλεια: Μαρία Μ. Μενδρινού

εκδ. Σαββάλα, σ. 800, 34,70 ευρώ

Το βιβλίο προσφέρει μία λεπτομερή και σε βάθος ανάλυση της ιστορίας, των βασικών θεσμών, των πολιτικών φορέων, καθώς και των διαδικασιών διαμόρφωσης πολιτικών σε τομείς-κλειδιά της Ε.Ε. Παρακολουθεί και αναλύει τις βασικές πτυχές της δυναμικής τής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο μάς εκθέτει τις τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις.

***Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)

Τα νέα ελληνικά για ξένους

Βιβλίο Ασκήσεων

Συνεργασία του διδακτικού προσωπικού του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2009, σ. 320, 25 ευρώ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί πολύτιμο βοηθητικό συμπληρωματικό και υποστηρικτικό σύγγραμμα για όλους τους σπουδαστές νέας ελληνικής, όλων των επιπέδων. Συγγραφείς του είναι 14 διδασκάλισσες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, με πολύχρονη πείρα στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας.

***Jeremy Holmes

Ο John Bowlby και η θεωρία του δεσμού

μτφρ.: Γιάννα Αθανασίου, Θανάσης Αθανασίου

εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 372, 17 ευρώ

Ο συγγραφέας μάς προσφέρει μια εστιασμένη και περιεκτική αφήγηση της ζωής και του έργου του John Bowlby, βασισμένη στα γραπτά του ίδιου και στα γραπτά των μετέπειτα υποστηρικτών της θεωρίας του.

***Katell Goyer

Πριγκίπισσες του κόσμου

εικονογράφηση: Misstigri

μτφρ.: Σοφία Μαριάτου

εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 32, 24,90 ευρώ

Η πριγκίπισσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παραμυθιών. Απαραίτητη για να ζωντανέψει ο μύθος και να ακουστεί η ιστορία. Οι Πριγκίπισσες του κόσμου είναι άτυπο αφιέρωμα σ' αυτές. Οι σταρ των παιδικών ιστοριών πρωταγωνιστούν και η συγγραφέας Katell Goyer μας τις συστήνει. Ακολουθήστε τα βήματά τους ώς τα πέρατα του κόσμου και ονειρευτείτε. Η εικονογράφηση, όπως πρέπει. Παραμυθένια.

***Ελένη Ε. Μπούντα

Ιστορική γνώση-σκέψη

Ερευνα στα αναλυτικά προγράμματα του Δημοτικού σχολείου

εκδόσεις Opportuna, σ. 222, 19 ευρώ

Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τον σύγχρονο θεωρητικό προβληματισμό τής διδακτικής τής Ιστορίας, ο οποίος επικεντρώνεται στην ιστορική γνώση-σκέψη. Μια σύνθετη διανοητική δεξιότητα, η οποία βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τον εαυτό τους μέσα στο κοινωνικό, πολιτισμικό και εθνικό περιβάλλον.

***Κωνσταντίνος Σ. Παπαδόπουλος

Από το Τσιμτσίρ της Κερασούντας στην Αχλαδιά Δράμας

Διαδρομές μιας ζωής

εκδόσεις Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε, σ. 256, 10 ευρώ

Η μαρτυρία του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και το πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό που τη συνοδεύει, φωτίζουν με το δικό τους γλαφυρό τρόπο μια σειρά από διαδρομές ανθρώπων και νοοτροπιών κατά τις πιο δύσκολες και σκοτεινές περιόδους της νεοελληνικής μας Ιστορίας (1900-1974). Οι διαδρομές αυτές, επίπονες και βασανιστικές, αποτελούν μία ακόμη προσωπική κατάθεση, η οποία έρχεται να συμπληρώσει το ψηφιδωτό των προφορικών και γραπτών μαρτυριών για εκείνη την περίοδο.

Περιοδικά

***(δε)κατα, τριμηνιαίο περιοδικό, χειμώνας 2010, τ.20, Σόλωνος 94, Αθήνα, τηλ.: 210-3623792

Το τεύχος αφιερώνεται στην Αμερική. Εκεί που τίποτα δεν είναι αδύνατο, όπως γράφει ο Ντίνος Σιώτης. Δεν έχει άδικο. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα της ευκαιρίας για το πιθανό και το απίθανο. Σ' αυτό το χάρτινο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαβάζουμε συνέντευξη του Τσαρλς Σίμικ, βλέπουμε 13 φωτογραφικές στιγμές του Τζον Απντάικ, χανόμαστε στα ποιήματα του Τσαρλς Μπουκόφσκι. Εξαιρετικό.

***Μάγμα, εξαμηνιαία έκδοση για την αυτονομία και την ανθρώπινη δημιουργία, τ. 5, Δεκέμβριος 2009, εκδίδεται από την πολιτική ομάδα Αυτονομία ή Βαρβαρότητα

Το Μάγμα είναι περιοδικό που πρέπει να κουραστείς για να το διαβάσεις. Να μοχθήσεις, να παλέψεις για να σταθείς στο ύψος του. Τα κείμενα που δημοσιεύονται αφορούν κοινωνικούς, πολιτικούς, φιλοσοφικούς στοχασμούς. Ετσι ο κόσμος γυρίζει και το πνεύμα παρασύρει. ***Μεθόριος του Αιγαίου, Ομιλος κοινωνικής και πολιτιστικής παρέμβασης Νομού Σάμου, τριμηνιαία επιθεώρηση, Ιανουάριος-Μάρτιος 2010, τ. 35, έδρα: Σάμος, τηλ.: 22730-35811, Αϊδινίου 52, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-9314077

Υποδεχόμαστε με χαρά τη Μεθόριο του Αιγαίου. Διευθυντής του περιοδικού, ο Γιώργος Βοϊκλής. Στο τεύχος 35 υπάρχει αφιέρωμα στον λυρικό ποιητή Ασκληπιάδη, τον Σάμιο, και βλέπουμε τα Σαμιώτικα τοπία του Γιάννη Ρίτσου.

***Νέα σκέψη, τ. 506, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009, Απόλλωνος 3, Λαγονήσι, τηλ.: 210-8954474

Η Νέα σκέψη συνεχίζει την πορεία της στον Λόγο και στην Τέχνη με αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά. Συνέντευξη του Γεράσιμου Ρηγάτου, διήγημα της Γιώτας Φωτιάδου. Κάνει διάλογο με τον ζωγράφο Μανώλη Χάρο. Τεύχος 506.

***Διεθνής και ευρωπαϊκή πολιτική: τριμηνιαία Πολιτική και Οικονομική Επιθεώρηση, τ. 16, Οκτώβριος-Δεκέμβ. 2009, εκδόσεις Παπαζήση

Η κατανόηση του πολιτικού περιβάλλοντος είναι δύσκολη, αλλά σημαντική υπόθεση. Οι συσχετισμοί αλλάζουν γρήγορα, οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Η Πολιτική και Οικονομική Επιθεώρηση είναι το κατάλληλο διεισδυτικό εργαλείο. Διευθυντής έκδοσης ο δρ Σωτήρης Ντάλης.

***Σύγχρονη σκέψη, διμηνιαία περιοδική έκδοση γραμμάτων και καλών τεχνών, μέλος της Ενωσης Πολιτιστικών Περιοδικών, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009, αριθμός φύλλου 74, Γερανείων 4, Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9700789

Το τελευταίο φύλλο του 2009 συνεπές στη φιλοσοφία των ανθρώπων που εκδίδουν τη Σύγχρονη σκέψη. Ο Νίκος Μακρής γράφει τις πρώτες επισκέψεις της ποίησης και ο Δημήτρης Χαλατσάς για τον Αλέξανδρο Πούσκιν. Πλήθος βιβλιοκριτικές.

***Ανευ, τ. 34, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2009, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη 8, τηλ.: 22336752

«Θυμωμένο» το λογοτεχνικό περιοδικό της Κύπρου. Διαμαρτύρεται (δικαίως) για τη σύνθεση της νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων. Ηρεμεί με ποιήματα, όπως «Μια αναβολή» του Θεοκλή Κουγιάλη και «Αισθήσεις» της Χριστίνας Γεωργίου. Το απαραίτητο Ανευ.

***Θέματα λογοτεχνίας, τετραμηνιαίο περιοδικό λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής, τ. 41, Μάιος-Αύγουστος 2009, Ζωοδόχου Πηγής 73, τηλ.: 210-3815433, εκδόσεις Γκοβόστη

Το τεύχος αφιερώνεται στον ποιητή Γιώργο Γεωργούση. Στις σελίδες του φιλοξενούνται και ανέκδοτα ποιήματα, ενώ η έκδοση συνοδεύεται από cd. Ο Κώστας Καστανάς διαβάζει ποίηση του Γιώργου Γεωργούση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων