Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ο διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος, που είχε πλούσια συγγραφική και ακαδημαϊκή δραστηριότητά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1946 εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία και υπηρέτησε στις Μόνιμες αντιπροσωπείες στον OΗΕ και στο ΝΑΤO, ως Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, ως Σύμβουλος Πρεσβείας στην Άγκυρα και ως Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια.

Από το 1965, κατέχοντας το βαθμό του Πρεσβευτή, διετέλεσε Διευθυντής των Τουρκικών και Κυπριακών Υποθέσεων, Πρέσβης στον Καναδά, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤO. Υπηρέτησε ως Μόνιμος Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Yπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Συνταξιοδοτήθηκε το 1981.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Oι Τούρκοι και Εμείς". Άλλα έργα του είναι τα: «Το Κυπριακό. Μια Ενδοσκόπηση» (μαζί με τους Μεν. Αλεξανδράκη και Ε. Λαγάκο), «Εξωτερική Πολιτική - Διπλωματία - Διπλωμάτες», «Σκέψεις και προβληματισμοί για την εξωτερική μας πολιτική» (μαζί με τους Ε. Λαγάκο, Γ. Παπούλια και Ι. Τζούνη), «Ανασκόπηση. Η Εξωτερική Πολιτική της Νεότερης Ελλάδας», «Θουκυδίδης Επίκαιρος», «Σύνορα. Η μεταβαλλόμενη σημασία της εδαφικής κυριαρχίας», «Το Παράλογο στις διεθνείς σχέσεις», κ.ά.

Δημ. Δρούτσας: "Μεγάλος δάσκαλος της διπλωματία"

Την οδύνη του και τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. "Με την οξύνοια, τη νηφαλιότητα και τη διορατικότητά του άνοιξε δρόμους, απομάκρυνε εμπόδια και αναζήτησε με επιτυχία λύσεις. Με τις γνώσεις, τη σοφία και την εμπειρία του προσέφερε υψηλές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο χαμός του είναι μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο. Τα λόγια του και τα γραπτά του, είναι η παρακαταθήκη του, που μας κάνει πιο πλούσιους, πιο έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος θα είναι πάντα ένας μεγάλος δάσκαλος της Διπλωματίας. Το φωτεινό του πνεύμα θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο στις προσπάθειές μας να έχουμε πάντα την Ελλάδα ψηλά", τόνισε ο κ. Δρούτσας

Ν.Δ.: "Τίμησε με το έργο και τη συμβολή του την Ελλάδα"

"Η χώρα μας και η ελληνική διπλωματία έχασαν σήμερα τον πρέσβη Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες, που τίμησαν με το έργο και τη συμβολή τους την Ελλάδα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της δημόσιας θητείας του στην ελληνική διπλωματία ο Βύρων Θεοδωρόπουλος συνέβαλε με το κύρος, το ήθος, τις ικανότητες και κυρίως την αποτελεσματικότητά του στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.", δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Για το ίδιο θέμα
Γ. Παπανδρέου: «Κορυφαίος διπλωμάτης ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος»