Έντυπη Έκδοση

Νέο πακέτο μέτρων και παροχή εξηγήσεων

Στην αντεπίθεση θα επιδιώξει να περάσει, τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας νέο πακέτο μέτρων και δρομολογώντας νέα έκδοση ομολόγων Ηδη, εντείνονται οι ζυμώσεις για την προετοιμασία του προγράμματος παρουσιάσεων, τις οποίες θα διενεργήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε ΗΠΑ και Απω Ανατολή (Ν. Υόρκη, Τόκιο, Πεκίνο, Σαν Φρανσίσκο).

Γ. Παπακωνσταντίνου. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμες παρουσιάσεις, καθώς θα διενεργηθούν σε μια περίοδο που η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή της αρνητικής ειδησεογραφίας και εκτιμήσεων και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί να δοθούν πολλαπλές διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Για το λόγο αυτό έχει αποφασισθεί να είναι εξαιρετικά αναλυτικές και όχι ομαδοποιημένες.

Ταυτόχρονα, αναζητείται μεταξύ των ξένων τραπεζών σχήμα διοργανωτών το οποίο θα έχει ισχυρό πελατολόγιο σε ΗΠΑ και Απω Ανατολή, ώστε να εξασφαλισθεί υψηλή συμμετοχή και βεβαίως ενδιαφέρον συμμετοχής στις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων. Ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της Goldman Sachs από το σχήμα διοργανωτών των παρουσιάσεων επιβάλλει ακόμη αρτιότερο σχήμα, καθώς είναι γνωστό ότι η αμερικανική τράπεζα διαθέτει ισχυρό πελατολόγιο σε ΗΠΑ και Απω Ανατολή. Ηταν, άλλωστε, ο εισηγητής της στροφής του ελληνικού χρέους σε δολαριακές εκδόσεις και αναζήτησης πιστωτών σε ΗΠΑ και Απω Ανατολή. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το πακέτο νέων μέτρων, το οποίο θα ανακοινωθεί, πριν την έναρξη των παρουσιάσεων θα αλλάξει αισθητά το κλίμα στις αγορές, αυξάνοντας το ενδιαφέρον. Η στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές τις τελευταίες 6 - 7 συνεδριάσεις στην δευτερογενή αγορά ομολόγων δείχνει, σύμφωνα με treasurers, ότι η αγορά αναμένει τα νέα κυβερνητικά μέτρα προκειμένου να επαναξιολογήσει τη στάση της απέναντι στους ελληνικούς τίτλους.

Με δεδομένο ότι το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας για το β' τρίμηνο του έτους είναι μια από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη δουλειά παγκοσμίως για τους επόμενους μήνες, η διπλωματία των... προμηθειών έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει στους διοργανωτές των παρουσιάσεων και πιθανότατα των επόμενων εκδόσεων την Goldman Sachs και πιθανώς την J Ρ Morgan επιβάλει πολυπληθή συμμετοχή ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών. Αυτό εξηγεί και την σταδιακή αλλαγή στάσης από πλευράς κάποιων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών τα οποία βγαίνουν αγοραστές τις τελευταίες ημέρες στα ομόλογα, συμβάλλοντας στη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς.

Εγχώρια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η επόμενη έκδοση ομολόγων είναι πιθανόν να διενεργηθεί πριν την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων εφόσον έχει προηγηθεί η ανακοίνωση μέτρων. Πιστεύουν ότι τα μέτρα θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των spreads κάτω από τις 280 μονάδες βάσης, επιτρέποντας την άντληση κεφαλαίων και με σχετικά αποδεκτό κόστος. Το σύνολο, σχεδόν, της αγοράς εκτιμά ότι η εξομάλυνση των spreads θα είναι σταδιακή και θα ακολουθεί την επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών