Έντυπη Έκδοση

Οι αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα

ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ - ΠΟΛΛΟΙ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΙΣΚΟ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει, λένε οι κυβερνήσεις, οι αγορές όμως δεν δείχνουν να το πολυπιστεύουν.

Αυτή την περίοδο, ένας βαρύς ίσκιος καλύπτει τον επενδυτικό ορίζοντα όσον αφορά το μέλλον αυτής της ανάκαμψης. Μάρτυρας, η απρόσμενη κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία το Φεβρουάριο. Αμφότερες εξηγούν τους φόβους των αγορών για την επιστροφή στην οικονομική ύφεση και την έναρξη μιας νέας μακροχρόνιας τάσης υποχώρησης στις τιμές των αξιών.

Αιτία γι' αυτές τις ανησυχίες είναι η πολύ κακή κατάσταση της αγοράς εργασίας που τροφοδοτεί τις ανησυχίες για περαιτέρω πτώση της καταναλωτικής δαπάνης σε μια περίοδο που η συμβολή της τελευταίας στην αύξηση του ΑΕΠ έχει ανέλθει σε 80% (ΗΠΑ). Από την άλλη πλευρά υπάρχει η χιονοστιβάδα των κρατικών χρεών και των μεγάλων εκδόσεων κρατικών ομολόγων.

Βλέπουν μεγάλη πτώση

Υπό το βάρος των παραπάνω αρκετοί αναλυτές προεξοφλούν μεγάλη πτώση των αγορών το 2010, ίσως μεγαλύτερη αυτής του 2008. Ενας από αυτούς είναι ο Ρόμπερτ Πρέκτερ, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2009 είχε προβλέψει το επερχόμενο μετοχικό ράλι και τον περασμένο Νοέμβριο εκτίμησε πως οι αγορές φθάνουν σε σημεία κορυφής, την ολοκλήρωση των οποίων ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες. Τι λέγει σήμερα ο Πρέκτερ; «Αυτό που συνέβη, αποτελεί μια πλήρη μεταβολή της επενδυτικής ψυχολογίας από μια ακραία αρνητικότητα πριν ένα χρόνο σε μια απέραντη αισιοδοξία πρόσφατα», η οποία οδήγησε στην κορύφωση του Ιανουαρίου. Ο Πρέκτερ θεωρεί πως οι αγορές έχουν πάρει ήδη την κατηφόρα. Ενας βασικός δείκτης στον οποίο βασίζει την εκτίμησή του αυτή είναι τα πολύ χαμηλά επίπεδα ρευστών διαθεσίμων των αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία πλησιάζουν τα επίπεδα των 1973, 2000 και 2007, χρονιές που οι μετοχές είχαν όντως πιάσει τα κορυφαία τους επίπεδα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές στατιστικές (ICI), μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2009, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια γνώρισαν εκροές 46 δισ. δολ., ενώ αντίθετα τα ομολογιακά α/κ είχαν εισροές 198 δισ. δολ.

Μήπως, λοιπόν, έπρεπε να συμπεράνουμε πως οι επενδυτές ακολουθούν τη συμβουλή του Πρέκτερ να μην παίρνουν ρίσκο την εποχή αυτή και διαλέγουν την ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία προφανώς ευνοούνται από την μεγάλη δημοσιονομική κρίση στην Ε.Ε.;

Κατά τον Πρέκτερ, η στροφή στα ομόλογα είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. «Η αγορά ομολόγων αποτελεί τη μεγαλύτερη φούσκα στην παγκόσμια ιστορία». Αποψη που φαίνεται να yio υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, που θεωρούν πως η τρέχουσα φάση της κρίσης των κρατικών χρεών θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες την αγορά των ομολόγων (κρατικών, εταιρικών και δημοτικών) και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντλούν και επενδύουν σε αυτήν.

Ορισμένοι πιστεύουν πως τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο ή τα πολύτιμα μέταλλα είναι σε αυτή τη φάση ασφαλής τοποθέτηση. Αλλοι όμως υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν αυτό ισχύει σήμερα αφορά μεσομακροχρόνιες επενδύσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια