Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ COMMERCIAL VALUE

Εμειναν με τα ασφαλιστήρια στα χέρια τους

Με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα χέρια και μπλεγμένοι ανάμεσα σε άρθρα νόμων και δεκάδες διατάξεις βρίσκονται οι ασφαλισμένοι στην Commercial Value (CV). Η αναστολή της άδειας λειτουργίας της εταιρείας τούς βρήκε να κοιτούν με μάτια γεμάτα απόγνωση, ανησυχώντας για τις οικονομίες τους και προσπαθώντας να βρουν μια λύση.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ζητήσει να εξαγοράσει το συμβόλαιό του στην C.V. ο κ. Γιαγτζόγλου αλλά επί μήνες η τράπεζα -διαμεσολαβητής τον ενέπαιζε Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ζητήσει να εξαγοράσει το συμβόλαιό του στην C.V. ο κ. Γιαγτζόγλου αλλά επί μήνες η τράπεζα -διαμεσολαβητής τον ενέπαιζε Πιο τυχεροί απ' όλους είναι αυτοί που είχαν μόνο την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους στην εταιρεία, που πλέον δεν έχει άδεια λειτουργίας. Ακόμη και μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ είχαν εμπιστευθεί την CV για να ασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το κακό είναι ότι και πολλοί εργαζόμενοι σε αυτές επηρεάστηκαν και ακολούθησαν την επιλογή αυτή.

Η Δήμητρα Σ., εργαζόμενη σε ένα από αυτά τα σουπερμάρκετ, δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι το συμβόλαιο που έκανε εμπιστευόμενη την επιλογή της εταιρείας στην οποία εξακολουθεί να δουλεύει, θα οδηγούσε στην απώλεια των χρημάτων της. Η αλυσίδα επέλεξε την ασφάλιση των περιουσιακών της στοιχείων, της αστικής ευθύνης, των μεταφορών, του στόλου των αυτοκινήτων της κ.λπ. στην C.V. «Είπαμε ότι αφού μια τόσο μεγάλη εταιρεία επιλέγει την CV γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς. Ασφάλισα το παιδί μου, έκανα ένα συνταξιοδοτικό και κοίταζα και για ασφάλεια από σεισμό και φωτιά για το σπίτι. Ενας Θεός ξέρει αν θα τα πάρουμε τα χρήματα και πότε».

Χιλιάδες είναι και αυτοί που αγόρασαν ασφαλιστικά προϊόντα της CV ύστερα από προτροπή της τράπεζάς τους. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για τράπεζες που είχαν προτείνει και ομόλογα της Lehman Brothers... Ενας από αυτούς είναι ο Κοσμάς Γιαγτζόγλου, ιδιωτικός υπάλληλος. Η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πριν από μήνες ο κ. Γιαγτζόγλου ακούγοντας τα πρώτα σχόλια για την CV, θέλησε να εξαγοράσει το συμβόλαιό του. Η προσπάθειά του όμως απέβη άκαρπη παρ' όλο που ενήργησε πολύ γρήγορα...

Τον Σεπτέμβριο του 2001 μια γνωστή ιδιωτική τράπεζα, λειτουργώντας ως ασφαλιστικός πράκτορας, του έφτιαξε ασφαλιστικό συμβόλαιο ζωής στην εταιρεία Nordstern Colonia Hellas, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την εταιρεία Commercial Value.

Στις 18/11/2009 κατέθεσε μέσω της ίδιας τράπεζας, η οποία ενήργησε ως διαμεσολαβητής μεταξύ αυτού και της ασφαλιστικής εταιρείας, αίτηση για εξαγορά του συμβολαίου προς την εταιρεία Commercial Value, την οποία απέστειλε μέσω φαξ στην εταιρεία η τράπεζα. Ζήτησε επίσης να του κοινοποιηθεί η ετήσια απόδοση των ασφαλίστρων ώστε να γνωρίζει το ακριβές ποσό της εξαγοράς του συμβολαίου.

Από τις 18 Νοεμβρίου και παρ' όλες τις τηλεφωνικές επαφές και κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχε με τον αρμόδιο υπάλληλο της τράπεζας, δεν ενημερώθηκε για την πορεία των αιτημάτων του, παραπέμφθηκε μέσω email (ύστερα από δύο και πλέον μήνες) σε στέλεχος της τράπεζας, αρμόδια -όπως ισχυρίζεται στο mail- να τον ενημερώσει για την πορεία του αιτήματος εξαγοράς του συμβολαίου του.

Την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου η κ. Ο.Γ., στέλεχος της ίδιας τράπεζας, του απέστειλε email με προσαρτημένο πίνακα του συμβολαίου και υπολογισμό εξαγοράς του όπου αναγράφεται το ποσό των 5.066,12 ευρώ με ημερομηνία εξαγοράς τις 30/11/2009, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση για το πώς προκύπτει το ποσό αυτό, αλλά και χωρίς καμία πληροφόρηση για την ετήσια απόδοση των ασφαλίστρων, για την οποία είχε ζητήσει ενημέρωση.

Και πάλι όμως χρήματα δεν πήρε στα χέρια του... Στις 2 Φεβρουαρίου κατέθεσε αίτηση/επιστολή διαμαρτυρίας προς την CV για καθυστέρηση καταβολής της εξαγοράς του συμβολαίου, την οποία κοινοποίησε και στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ζητώντας μεταξύ άλλων να του καταβληθεί αμέσως το χρηματικό ποσό καθώς και να τον αποζημιώσει η τράπεζά του, η οποία ενήργησε σαν ασφαλιστικός σύμβουλος εκπροσωπώντας την CV.

«Εδινα 70 ευρώ τον μήνα μέχρι να γίνει 18 ετών ο γιος μου και να πάρει το κεφάλαιο συν 5% για τις σπουδές του. Χωρίς τις αποδόσεις, τότε που το ξεκίνησα ήταν πάνω από τεσσεράμισι εκατομμύρια δραχμές. Είναι μεγάλη κοροϊδία και ιδιαίτερα από την πλευρά της τράπεζας, που μας παρότρυνε να κάνουμε συμβόλαια στην CV και τώρα κάνει τον Κινέζο...».

Δεν άντεξε το χάος και παραιτήθηκε ο εκκαθαριστής

Ενώ ασφαλισμένοι στις εταιρείες τού πρώην ασφαλιστικού ομίλου Ψωμιάδη προσφεύγουν στον εισαγγελέα ζητώντας τα χρήματά τους και ο εισαγγελέας ζητά την άμεση εξέταση των ποινικών του ευθυνών, μερικές δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι στην Commercial Value, που ήταν συνδεδεμένη με τον ίδιο όμιλο, βρίσκονται στην ίδια άσχημη θέση με τους πρώτους.

Η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας την περασμένη Παρασκευή, με την οποία ανακλήθηκε η άδεια της τελευταίας, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η εταιρεία έπρεπε να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να βρεθεί στα ελάχιστα όρια φερεγγυότητας που θα διασφάλιζαν τους ασφαλισμένους της.

Η τελευταία προθεσμία που της έθεσε η Επιτροπή Εποπτείας για την αύξηση πέρασε άπρακτη στις 18 Φεβρουαρίου. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση της Commercial βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε για την είσοδό τους στην εταιρεία είτε για τη μεταβίβαση του σηματικότερου περιουσιακού της στοιχείου, που ήταν το 30% των μετοχών της τράπεζας Aspis Bank (μέλος του ομίλου Ψωμιάδη). Ωστόσο, τόσο εγχώριοι (όμιλος Ρέστη) όσο και ξένοι επενδυτές (ρωσική Borodino) απέφυγαν να εμπλακούν σε συναλλαγή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την πραγματική θέση της εταιρείας.

Ετσι, αυτή τη στιγμή, περίπου 150.000 κάτοχοι ασφαλιστήριων αυτοκινήτων και περίπου 40.000 κάτοχοι συμβολαίων ζωής, βρίσκονται στον αέρα. Οι πρώτοι θα πρέπει σε 30 μέρες να βρουν νέα εταιρεία για τα αυτοκίνητά τους, με ζημιά μερικών εκατοντάδων ευρώ ο καθένας. Οι δεύτεροι θα πρέπει να περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του νέου νόμου, που προσφέρει κρατική εγγύηση στους ασφαλισμένους με συμβόλαια ζωής, εταιρειών που κλείνουν. Η κατάσταση, ωστόσο, δεν πρόκειται να λήξει σύντομα. Οι εταιρείες του πρώην ομίλου Ψωμιάδη αποτελούσαν ένα μπερδεμένο κουβάρι συμμετοχών. Μέσω αυτών, ο κύριος μέτοχος, με την ανοχή και των ελεγκτικών μηχανισμών, κατάφερνε να εμφανίζει περιουσιακά στοιχεία, τις περισσότερες φορές, υπερτιμημένα, ώστε να καλύπτεται το όριο φερεγγυότητας.

Χαρακτηριστικό του χάους είναι και το ότι ο εκκαθαριστής της Commercial Value, που διορίστηκε μόλις την Παρασκευή, χθες παραιτήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ο λόγος είναι ότι όροφοι του κτιρίου όπου στεγάζεται η εταιρεία και οι οποίοι έπρεπε να σφραγιστούν από τον εκκαθαριστή, βρέθηκαν να ενοικιάζονται από άλλη ασφαλιστική εταιρεία παρ' ότι στα γραφεία αυτά υπήρχαν έγγραφα της Commercial Value. Δηλαδή κουβάρι, που θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδιωτική ασφάλιση