Έντυπη Έκδοση

ΕΙΧΕ ΣΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΕΥΡΩΕΞΟΥΣΙΑΣ

Μοντ: Ιδού η Λερναία Υδρα της Goldman Sachs στην Ε.Ε.

Τα πλοκάμια της «Goverment Sachs», όπως οι ανταγωνιστές της στη Γουόλ Στριτ αποκαλούν την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, επεκτείνονται και στην Ευρώπη, με πρώην τραπεζικούς, επιτρόπους και «στοχαστές» να αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της στη γηραιά ήπειρο.

Κομισάριοι, τραπεζικοί, «στοχαστές» Κομισάριοι, τραπεζικοί, «στοχαστές» Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Λε Μοντ», που αναφέρεται στους ανθρώπους της Goldman στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι η Fed έχει βάλει στο στόχαστρο των ερευνών της για τις σχέσεις του ελληνικού Δημοσίου με την αμερικανική τράπεζα και τον νέο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου.

Ο πρώην επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται, κατά τη «Μοντ», στο επίκεντρο της έρευνας της Fed για τον ρόλο που έπαιξε στις αρχές του 2009 ως εποπτεύων της ίδρυσης της συγγενικής στην Goldman Sachs λονδρέζικης εταιρείας Titlos, με σκοπό τη μεταφορά του ελληνικού χρέους στην Εθνική Τράπεζα. Ο κ. Χριστοδούλου άλλωστε, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, είχε θητεύσει πριν από την πρόσληψή του στην Εθνική, το 1998, στην Goldman Sachs.

* «Η υπόθεση αυτή, γράφει η γαλλική εφημερίδα, φέρνει στο φως την ισχύ του ευρωπαϊκού δικτύου επιρροής της Goldman Sachs που έχει παγιωθεί από το 1985». Στους ανθρώπους της Goldman Sachs στην Ευρώπη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Πίτερ Σάδερλαντ, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (επί Ντελόρ) και πρώην γενικός διεθυντής της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου), προδρόμου του σημερινού Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Σάδερλαντ είναι σήμερα πρόεδρος της Goldman Sachs International αλλά και της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ, «άνθρωπος κλειδί στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας».

Το γεράκι της Μπούντεσμπανκ

* Στους ανθρώπους της Goldman περιλαμβάνεται ακόμη, το πρώην μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ και της Μπούντεσμπανκ, το γνωστό «γεράκι» Οτμαρ Ιζινγκ, ο οποίος τάχθηκε πρόσφατα μέσα από τις σελίδες των «Financial Times» κατά του ενδεχόμενου διάσωσης της Ελλάδας από την Ε.Ε., ενώ μόλις χθες με δηλώσεις του μας έστειλε... στο ΔΝΤ. Ο Ιζινγκ φιγουράρει σήμερα στη λίστα συμβούλων της Goldman Sachs (http://www2.goldmansachs.com/ideas/global-markets-institute/past-research-and-conferences/past-conferences/top-five-risks-docs/top-five-risk-bios.pdf), στην οποία βρήκαμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα ονόματα, εκτός αυτών που αναφέρει το χθεσινό δημοσίευμα της «Μοντ».

Ο μέντορας του Μπλερ

* Στην ως άνω λίστα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο Μάριο Μόντι, πρώην επίτροπος της Ε.Ε. και πρόεδρος σήμερα του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκού ινστιτούτου Bruegel, ενός ινστιτούτου του οποίου εκπρόσωποι έχουν επίσης με άρθρα τους στον αγγλοσαξονικό Τύπο («Financial Times») συστήσει την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Στον επίσημο κατάλογο της Goldman Sachs βρίσκεται ακόμη και το όνομα του γνωστού διανοούμενου, μέντορα του Τόνι Μπλερ και εμπνευστή του «τρίτου δρόμου» Αντονι Γκίντενς(!).

Η «Μοντ» αναφέρει ακόμη ως άνθρωπο της Goldman Sachs τον λόρδο Γκρίφιθ, πρώην σύμβουλο της «σιδηράς κυρίας» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι στην Goldman έχει θητεύσει και ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος φερόταν και ως πιθανός υποψήφιος για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ. *

Χριστοδούλου: Εργάστηκα 2 έτη

Επιστολή στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» έστειλε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Διευκρινίζει ότι εργάστηκε στην Goldman Sachs τη διετία 1987-1988 με αντικείμενο τα ομόλογα των καναδικών επαρχιών. Επίσης, επισημαίνει ότι το 2005 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ένα swap ελληνικών τίτλων που κατείχε η Goldman Sachs. Η αγορά του swap πραγματοποιήθηκε -τονίζει στην επιστολή- μέσω της δευτερογενούς αγοράς με διαφανείς διαδικασίες, όπως προβλέπουν οι κανόνες των αγορών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα