Έντυπη Έκδοση

Γιώργος: «Εκτός ορίων ΠΑΣΟΚ τα μέτρα» - αντιδράσεις από κομματικά στελέχη

Αλλοι υπουργοί έδωσαν τη στήριξή τους κι άλλοι την ανοχή τους χθες στα πρόσθετα σκληρά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία σηματοδοτούν οπισθοδρόμηση στη ζωή των εργαζομένων κυρίως του δημόσιου τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ενώ ανακοινώνει το πακέτο των μέτρων Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ενώ ανακοινώνει το πακέτο των μέτρων Ωστόσο, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή και ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία του κόμματος.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τα παρουσίασε ως μέτρα έκτακτης ανάγκης και παραδέχθηκε ότι υπερβαίνουν τα ιδεολογικά όρια και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά ελήφθησαν με στόχο να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας.

«Να πείσουμε»

Στο υπουργικό συμβούλιο χθες το πρωί ήταν έντονος ο προβληματισμός για τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν και είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κατερίνα Μπατζελή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι το σημαντικότερο όλων είναι «να πείσουμε τα μαζικά κινήματα για την αναγκαιότητα των μέτρων». Οι υπουργοί αντιμετώπισαν τα μέτρα ως αναγκαίο κακό και ορισμένοι υποστήριξαν ότι έπρεπε να είναι πιο ισοσκελισμένα είτε με την ανάπτυξη είτε με την περικοπή σε επιχειρήσεις ή σε υψηλότερα εισοδήματα. Υπουργός μάς έλεγε χθες το βράδυ ότι αυτή η διάσταση της δικαιοσύνης δεν επιτεύχθηκε όσο θα έπρεπε. Ο Γ. Παπανδρέου σε μια... κρίση αυτοκριτικής και απαντώντας στην παρατήρηση της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ότι «τα μέτρα είναι στα όρια της φυσιογνωμίας της παράταξης...», είπε: «Οχι δεν είναι στα όρια. Είναι εκτός των ιδεολογικών ορίων του ΠΑΣΟΚ, είναι όμως μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Τι είπαν υπουργοί

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι στηρίζει τα μέτρα και την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου, τόνισε ωστόσο ότι αυτά θα προτιμούσε να έχουν ανακοινωθεί Οκτώβριο - Νοέμβριο. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να παρουσιαστεί συνολικά ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και να δοθεί η προοπτική, «το φως στο τούνελ», δηλαδή να πει η κυβέρνηση στους πολίτες τι θα γίνει το 2011, το 2012 και πότε θα αρχίσει να αποκαθίσταται το εισόδημά τους. Πρότεινε ανά βδομάδα έλεγχο του Προγράμματος Σταθερότητας και επέμενε, επειδή τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, να παρουσιαστεί κι ένα πακέτο κοινωνικής (π.χ. στήριξη απασχόλησης) και αναπτυξιακής ισορροπίας.

Η Λούκα Κατσέλη είπε ότι κατανοεί πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα επείγοντα μέτρα, όμως για να μην πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι πρότεινε να θεσπιστεί φόρος αλληλεγγύης σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών, που δεν πληρώνουν ΦΠΑ όπως ασφαλιστικές υπηρεσίες, ιδιωτικά νοσοκομεία, τράπεζες, γιατροί, νομικοί, καζίνο κ.λπ. Είπε ακόμα ότι το ποσό των 16 δισ. που θα εξοικονομηθεί από τα μέτρα θα βαθύνει την ύφεση και θα αυξήσει τον πληθωρισμό του 2010.

Ο Δημ. Ρέππας τόνισε ότι θα είναι τραγικό να μη στηριχθούν τα μέτρα. Παράλληλα όμως εξέφρασε την ανάγκη να δοθεί μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης και γι' αυτό πρότεινε ενδεικτικά: να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ από 1% στο 10%, να επιβληθεί 50.000 έκτακτη εισφορά στις οφσόρ.

Τα μέτρα στήριξε ο Ανδ. Λοβέρδος που έστειλε κι ένα διαφορετικό μήνυμα. Είπε ότι όποιοι αυτή τη δύσκολη στιγμή, αντί να είναι αλληλέγγυοι, τη βλέπουν ως ευκαιρία για να λάβουν θέση για την περίοδο μετά την κρίση, αυταπατώνται, γιατί από αυτή την κρίση «ή όλοι θα νικήσουμε ή όλοι θα καταστραφούμε».

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι έχει εκφράσει και δημοσίως τις επιφυλάξεις του αλλά τώρα είναι ανάγκη και θα στηρίξει τα μέτρα, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται άλλες φιοριτούρες και αμφιθυμία αλλά στήριξη και αντιμετώπιση των αντιδράσεων με ενότητα, ψυχραιμία και διάλογο.

«Διαλύεται»

Στο μεταξύ, πιο εμφανείς ήταν οι αποστάσεις που κράτησαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή τους που έγινε για να ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών.

Υποστήριξαν ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία του κόμματος λόγω της ακύρωσης των προεκλογικών του δεσμεύσεων και ότι τα μέτρα αγνοούν το σκέλος της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και έχει ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή για τους μισθωτούς.

Της οριστικοποίησης των μέτρων προηγήθηκαν προχθές το βράδυ υπουργικές συσκέψεις στις οποίες δεν έλειψε η ένταση. Σε μια από αυτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χ. Παπουτσής φέρεται να είπε στον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι με αυτά τα μέτρα «διαλύεται το ΠΑΣΟΚ».

Οχι «yes men»

Με σκληρή δήλωσή του και κατά του Γ. Παπανδρέου αντέδρασε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος. Υποστήριξε ότι η περικοπή μισθών και επιδομάτων δεν είναι περικοπή προνομίων, είναι το πέρασμα στην απέναντι πλευρά, στη φτώχεια. «Τούτες τις ώρες ο λαός κοιτάζει ψηλά προς την ηγεσία και περιμένει κάποιος να ορθώσει ανάστημα. Κάποιος να πει το νέο "όχι". Το ΠΑΣΟΚ αγαπήθηκε γιατί μια μέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε τέλος στο "yes men". Είναι η ώρα να πράξουμε το ίδιο», είπε.

Υποστήριξε ότι το ντόμινο των μέτρων θα γίνει τσουνάμι που θα παγώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οικονομία στο σύνολό της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση