Έντυπη Έκδοση

Τα ψηφοδέλτια βάφτηκαν στο αίμα

Στο αίμα βάφτηκε η πρώτη ημέρα ψηφοφορίας στο Ιράκ, όπου οι κάλπες άνοιξαν για ειδικής κατηγορίας ψηφοφόρους, και οι καμικάζι βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν προκαλώντας ένταση.

Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν από σειρά επιθέσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν έξω από εκλογικά τμήματα, την ώρα που οι άνθρωποι περίμεναν να ψηφίσουν. Χθες οι κάλπες άνοιξαν για το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας (στρατός και αστυνομία), τους ασθενείς και τους φυλακισμένους. Στο κουρδικό Ιράκ, εκτός από τους Πεσμεργκά, ψήφισε και το παραϊατρικό προσωπικό. Τουλάχιστον 5 πολίτες σκοτώθηκαν από επίθεση στη συνοικία Χουρίγια της Βαγδάτης. Οι τραυματίες είναι 35, όλοι έξω από δύο εκλογικά τμήματα των δυνάμεων ασφαλείας, όπου ανατινάχτηκαν δύο καμικάζι. Είναι οι δεύτερες εκλογές που γίνονται στο Ιράκ από την εισβολή του 2003. Στόχος των ανταρτών είναι να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ακριβώς για να διαλύσουν το επιχείρημα της κυβέρνησης αλ Μαλίκι ότι πέτυχε να φέρει την ασφάλεια στη χώρα. Και η πρώτη εικόνα είναι ότι τα καταφέρνουν, αφού τουλάχιστον οι χθεσινές επιθέσεις έγιναν παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Χθες ψήφιζαν μόνον 950.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 670.000 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αϊντέν Χαλίντ είχε πάντως αντίθετη γνώμη. Δήλωσε ότι οι αντάρτες λόγων των αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας δεν μπορούν να πλησιάσουν τα εκλογικά τμήματα και έτσι αυτοανατινάζονται στους δρόμους.

Στις ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, τα προσφιλή θέματα ήταν η ασφάλεια και οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Ο αλ Μαλίκι αντιμετωπίζει σφοδρό ανταγωνισμό από το κόμμα του άλλου σιίτη πρώην πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι. Ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί κατηγόρησε με υπονοούμενα τις έξι χώρες που έχουν κοινά σύνορα με το Ιράκ ότι προσπαθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. «Αυτές δεν είναι ιρακινές εκλογές. Είναι περιφερειακές εκλογές, που οι γείτονες του Ιράκ παρακολουθούν από πάρα πολύ κοντά», είπε. Ο αλ Μαλίκι έσπευσε να προδικάσει το αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι «η νίκη μας είναι εξασφαλισμένη. Η Συμμαχία Κράτους Δικαίου θα είναι πρώτη και με διαφορά, αλλά το ποσοστό που θα πάρουμε δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο», δήλωσε.

Το μεγάλο ζητούμενο στις εκλογές της Κυριακής είναι κατά πόσον η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις θρησκευτικές και φυλετικές της διαφωνίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ