Έντυπη Έκδοση

ΦΥΛΗ

Ο σκουπιδότοπος της μισής Ελλάδας

«Τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας καταλήγουν στη Φυλή», αποκάλυψε ο Γιώργος Χάρδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ), μπροστά στην αντιπροσωπεία βουλευτών όλων των κομμάτων της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, που επισκέφθηκε χθες τους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

«Κλείνουμε τις χωματερές για να αποφύγουμε τα πρόστιμα της Κομισιόν, αλλά δεν έχουμε πάρει μέτρα για τα σκουπίδια», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως μεταφορές γίνονται από την Αργολίδα, το Αίγιο, ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς. Ως «όχημα» αξιοποιούνται ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την αποκομιδή σκουπιδιών για λογαριασμό δήμων της Αττικής.

Ο κ. Χάρδας, με πολύ έντονο τρόπο, μίλησε για το νέο αδιέξοδο στα σκουπίδια που αναμένεται να προκύψει σε 2-2,5 χρόνια, όταν θα έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιμοι χώροι στη Φυλή.

Στην περιοχή έχουν χωροθετηθεί τέσσερα «κύτταρα». Το ένα άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήδη βρίσκεται στο τέλος του, ενώ κατασκευάζεται το νέο που θα καλύψει τις ανάγκες για ένα εξάμηνο. «Επρεπε να έχουμε ξεκινήσει από καιρό τις μελέτες για το νέο σύστημα διαχείρισης και να πάμε σε ταφή υπολειμμάτων, όπως κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη.

Για τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν χρειάστηκαν 15 χρόνια μελέτες για να φτάσουμε στη νομοθετική ρύθμιση του 2003», προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ ο παριστάμενος δήμαρχος της Φυλής Δημ. Μπουραΐμης ζήτησε «να εφαρμοστεί πλήρως ο σχεδιασμός», εννοώντας τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις σε Γραμματικό και Κερατέα.

Αν είχαν υλοποιηθεί και οι τρεις χώροι, οι υποδομές της Φυλής θα επαρκούσαν για επτά χρόνια, αλλά με τα σημερινά δεδομένα η «ζωή» της θα μειωθεί στο μισό. Μίλησε, επίσης, για την ανακύκλωση και υπογράμμισε ότι ώς τώρα δεν έχει αποδώσει.

«Στη Φυλή υποδεχόμαστε κατά μέσο όρο 7.200 τόνους σκουπιδιών την ημέρα», ενημέρωσε τους βουλευτές ο Ν. Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος του ΕΣΚΔΝΑ, κατά την ξενάγηση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων. Καταλαμβάνουν 3.000 στρέμματα, από τα οποία τα 400 αποτελούν την παλιά χωματερή Ανω Λιοσίων που σταμάτησε να λειτουργεί από το 1997 και 800 του πρώτου Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) που επίσης έχει «γεμίσει».

Στον ΧΥΤΑ Φυλής σήμερα λειτουργούν:

* Μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης, που επεξεργάζεται 1.200 τόνους σκουπιδιών την ημέρα, από τους οποίους τελικά θάβονται 300. Σε ετήσια βάση το εργοστάσιο διαχειρίζεται 250.000 τόνους και εξασφαλίζει 100.000 τόνους σύμμικτου υλικού (RDF) που αποτελεί καύσιμη ύλη, αλλά σήμερα δεν αξιοποιείται. Παράγει επίσης 50.000 τόνους κομπόστ που χρησιμοποιείται από δήμους για φυτεύσεις, καθώς και 5.000 τόνους μέταλλα που αποδίδουν έσοδα στον ΕΣΚΔΝΑ.

* Εγκαταστάσεις βιοαερίου, που αξιοποιεί το μεθάνιο, το πιο επικίνδυνο από τα αέρια του θερμοκηπίου, παράγοντας 40.000 κιλοβατώρες την ημέρα, ενέργεια που καλύπτει τις ανάγκες 30.000 οικογενειών. Το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται στη ΔΕΗ, ενώ 9.000 κιλοβατώρες την ημέρα διατίθενται για ανάγκες του ΧΥΤΑ. Η παλιά χωματερή θα παράγει βιοαέριο για άλλα 40 χρόνια.

* Μονάδα για τα νοσοκομειακά απόβλητα, που έχει δυνατότητα επεξεργασίας 30 τόνων την ημέρα, αλλά σήμερα διαχειρίζεται μόνον 11 τόνους. Διαπιστώνεται υποσυλλογή των επικίνδυνων απορριμμάτων, που αποδίδεται σε άγνοια για τον δημόσιο τομέα και σε τσιγκουνιά για τον ιδιωτικό, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά σκουπίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

* Εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων που προέρχονται από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Η λειτουργία του ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο με στόχο να φτάσει να αξιοποιεί 100.000 τόνους τον χρόνο και ανακτά χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό και μέταλλο από υλικά συσκευασίας. Ο εντοπισμός των υλικών γίνεται με τεχνολογία λέιζερ, χάρη στην οποία μπορεί να εντοπιστούν και να διαχωριστούν τρία διαφορετικά υλικά.

Στη χθεσινή επίσκεψη μετείχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος και οι βουλευτές Θοδωρής Ρουσόπουλος και Νίκος Καντερές (Ν.Δ.), Σπύρος Κουβέλης, Βασίλης Οικονόμου και Χρίστος Βερελής (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Λεβέντης (ΣΥΝ). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία