Έντυπη Έκδοση

Υψηλού ρίσκου η προσφυγή στο ΔΝΤ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΑΜΕΙΟ ΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ

ΥΨΗΛΟΥ ρίσκου θεωρείται από τραπεζίτες και άλλα στελέχη της αγοράς εντός κι εκτός Ελλάδος τυχόν επιλογή της κυβέρνησης να προσφύγει στο ΔΝΤ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου δυσκολεύουν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ το ΔΝΤ μπορεί να δώσει δάνειο με χαμηλό επιτόκιο.

Το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει σε μια χώρα φτηνό δανεισμό. Το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει σε μια χώρα φτηνό δανεισμό. Η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν φαίνεται τόσο εύκολη όσο ακούγεται, τονίζεται σχετικά. Για να προσφύγει μια χώρα στο ΔΝΤ πρέπει είτε να μην μπορεί να δανεισθεί στις διεθνείς αγορές είτε να αντιμετωπίζει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, επισημαίνουν στην «Οικονομία» οι γνωρίζοντες, συμπεριλαμβανομένου στελέχους του ΔΝΤ.

Φυσικά, υπάρχει το προηγούμενο της Ρουμανίας που έλαβε βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για προληπτικούς λόγους, καθότι υπήρχαν ανησυχίες για ντόμινο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αν η χώρα κατέρρεε. Ομως, τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ όσο και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν επ' ουδενί μια τέτοια εξέλιξη.

Είναι προφανές, λένε τραπεζικοί κύκλοι, ότι η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί την προσφυγή στο ΔΝΤ ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει ό,τι μπορεί περισσότερο από τους κοινοτικούς εταίρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα ήθελε να έχει κάτι χειροπιαστό από την Ε.Ε. για να το παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ως αντάλλαγμα για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε. Κάποιου είδους χειροπιαστή βοήθεια από την Ε.Ε. για την συμπίεση των ελληνικών spreads θα καλωσοριζόταν καθότι θα μείωνε το κόστος δανεισμού και θα προκαλούσε ζημιές στα κερδοσκοπικά funds που έχουν ποντάρει εναντίον της χώρας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ισχυρές δηλώσεις στήριξης από την Ε.Ε. για την δημοσιονομική προσπάθεια και επανάληψη της δήλωσης ότι θα προστρέξουν σε βοήθεια αν η Ελλάδα το έχει ανάγκη και το ζητήσει. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν η Ε.Ε. να γίνει λίγο πιο σαφής στο θέμα του μηχανισμού στήριξης σε περίπτωση που χρειασθεί να ενεργοποιηθεί.

Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στο ΔΝΤ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει κάνει κάποιες επαφές και συζητήσεις με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον γάλλο σοσιαλιστή κ. Στρος-Καν. Ομως, ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί με την σύμφωνη γνώμη της Α. Μέρκελ φέρεται να έχει επίσης διαμηνύσει στο συμπατριώτη του ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει εκτός απ' αυτό το ζήτημα. Μερικοί αναφέρουν ότι οι ευρωπαικές χώρες θα μπορούσαν, αν το ήθελαν, να μπλοκάρουν το αίτημα της Ελλάδας στο ΔΣ του ΔΝΤ, αλλά οι ίδιοι πιστεύουν ότι το θέμα θα έχει επιλυθεί πολιτικά νωρίτερα.

Αρκετοί στην αγορά, εντός κι εκτός Ελλάδος, θεωρούν ότι αν η Ελλάδα αγνοήσει τους εταίρους της, και προσφύγει στο ΔΝΤ για φθηνότερο δανεισμό-ακόμη κι αν ξεπερασθούν τα προαναφερθέντα εμπόδια- το κόστος μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο. «Η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της στο μέλλον σε θέματα μεγάλης σημασίας γι' αυτή όπως πολιτικά ζητήματα και γενικά θα αντιμετωπίζεται πολύ πιο αυστηρά από τους εταίρους της,» τονίζει κοινοτική πηγή.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και να πείσει τις αγορές να συμπιέσουν εκείνες τα υψηλά ελληνικά spreads. Οι ίδιοι παρατηρούν ότι η Ελλάδα δανειζόταν με 300 μονάδες βάσης πάνω από την Γερμανία για το δεκαετές τον Μάρτιο του 2009, αλλά το spread υποχώρησε στις 130 μονάδες βάσης τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς βοηθούντος του διεθνούς κλίματος.

Ομως, μια τέτοια αποκλιμάκωση των spreads μοιάζει πιο δύσκολη τώρα με δεδομένη την αποκάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας και την αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν κι άλλα εμπόδια καθότι εκκρεμεί η απόφαση της S&Ρ για το αν θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Διεθνείς Οργανισμοί