Έντυπη Έκδοση

11 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ

Οταν οι πέτρες φέρνουν κολικό

Η νεφρολιθίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση και η οριστική απαλλαγή από αυτήν δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες, περίπου το 10% των ενηλίκων θα αναπτύξει νεφρολιθίαση στη ζωή του και το 70% από αυτούς θα την παρουσιάσουν ξανά στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο κολικός του νεφρού, που είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της νεφρολιθίασης, προκαλεί έναν από τους πιο οξείς πόνους. Το ξέρουν καλά όσοι τον έχουν βιώσει. Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα στην κάτω πλευρά της σπονδυλικής στήλης και μπορεί ν' αντανακλά και στην κοιλιά ή ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Ο έντονος αυτός πόνος συχνά συνοδεύεται και από ζαλάδες, ενώ μέσα στα συμπτώματα που ενίοτε τον συνοδεύουν μπορεί να είναι και αίμα στα ούρα.

Κολικό του νεφρού παθαίνουμε όταν ο λίθος μετακινηθεί και προκαλέσει απόφραξη στη δίοδο των ούρων. Η νεφρολιθίαση, η ασθένεια της οποίας ο κολικός αποτελεί σύμπτωμα, είναι η ύπαρξη λίθων στο αποχετευτικό σύστημα του νεφρού, στους νεφρικούς κάλυκες ή στη νεφρική πύελο. Αν οι «πέτρες» αυτές δεν προκαλέσουν απόφραξη, τότε συνήθως δημιουργούν ένα αίσθημα βύθιου πόνου. Μπορεί να προκαλέσουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, καθώς και συχνουρία ή δυσκολία στην ούρηση.

Ο μηχανισμός που οδηγεί στη δημιουργία των λίθων είναι ο υπερκορεσμός των ούρων με ιόντα ασβεστίου υπό μορφή διαφόρων ενώσεων (οξαλικών, φωσφορικών, αμμωνιακών). Επίσης, ο υπερκορεσμός των ούρων με ουρικό οξύ, κυστίνη ή ξανθίνη μπορεί να δημιουργήσει αντίστοιχους λίθους.

Η αιτία που δημιουργεί τους λίθους δεν είναι γνωστή. Η μεγάλη έκκριση ασβεστίου που παρατηρείται σε παθήσεις, όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός, είναι ένας λόγος που προκαλεί νεφρολιθίαση. Ενας άλλος είναι η έλλειψη κιτρικού οξέος από τα ούρα, μιας ουσίας που προστατεύει από την κρυστάλλωση αλάτων ασβεστίου.

Επίσης «ένοχες» θεωρούνται και διάφορες κληρονομικές ασθένειες, όπως κυστινουρία ή επίκτητες καταστάσεις με υπεροξαλουρία (π.χ. σε ασθενείς με σύνδρομο βραχέος εντέρου) συνοδεύονται από δημιουργία αντίστοιχων λίθων. Υπάρχουν και οι ουρολοιμώξεις με ορισμένα μικρόβια που προκαλούν αλκαλοποίηση των ούρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία των λεγόμενων μικροβιακών λίθων.

Πρόληψη

Οπως αναφέρθηκε, η αιτιολογία δημιουργίας των λίθων στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει άγνωστη, γι' αυτό και δεν υπάρχει η δυνατότητα της απόλυτα επιτυχημένης πρόληψης. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι η καλύτερη πρόληψη και σ' αυτή την περίπτωση είναι η υγιεινή διατροφή και ο σωστός τρόπος ζωής. Δηλαδή, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (ιδανικό ΒΜΙ μεταξύ 18 και 25 kg/m2) και η συχνή σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με την καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καθαρού νερού (περίπου 2,5-3 λίτρα ημερησίως), ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και περιορισμό των λιπών και του αλατιού, καθώς και μείωση του αλκοόλ, των καφέδων και των ζαχαρούχων ποτών και ροφημάτων.

Οταν έχει γίνει ανάλυση του λίθου και γνωρίζουμε τη χημική του σύσταση ακολουθούνται ειδικές θεραπείες. Για παράδειγμα, σε λίθους ουρικού οξέος χορηγούνται ειδικά φάρμακα που ελαττώνουν το ουρικό οξύ. Σε λίθους οξαλικού ασβεστίου συνίσταται ο περιορισμός της λήψης οξαλικών (σοκολάτες, κακάο, ξηροί καρποί κτλ.).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία