Έντυπη Έκδοση

Η ζωή είναι ωραία με τον Πιοβάνι

Ο διάσημος και ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό Ιταλός συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα. Στις 29 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μία συναυλία με τις πιο γνωστές συνθέσεις του από τη μεγάλη και γόνιμη πορεία του.

Τις μουσικές του τις ξέρουμε όλοι από τον κινηματογράφο. Ο 64χρονος συνθέτης έχει «ντύσει» μουσικά ταινίες του Φελίνι, των αδελφών Ταβιάνι, του Μορέτι αλλά και του Ρομπέρτο Μπενίνι. Για το φιλμ του τελευταίου «Η ζωή είναι ωραία» απέσπασε το 1999 το Οσκαρ μουσικής, που τον καταξίωσε διεθνώς. Ακόμη όμως θυμάται τον Μάνο Χατζιδάκι, καθώς υπήρξε δάσκαλός του. Ο Πιοβάνι μέχρι σήμερα θεωρεί ότι κοντά του έμαθε την τέχνη και την τεχνική της σύνθεσης. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1969, λίγο μετά το τέλος των σπουδών του, υπογράφοντας το σάουντρακ της ταινίας «Il segreto» του Σιλβάνο Αγκόστι και το 1970 το «Στο όνομα του πατρός» του Μάρκο Μπελόκιο. Από τότε και έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Ιταλούς -και όχι μόνο- σκηνοθέτες του κινηματογράφου και του θεάτρου μεταξύ των οποίων οι Τορνατόρε, Μπερτολούτσι, Μονιτσέλι, Λουκέτι. Από τις σημαντικότερες περιόδους της πορείας του ήταν σίγουρα η συμμετοχή του στις τρεις τελευταίες ταινίες του Φελίνι «Τζίντζερ και Φρεντ», «Η φωνή του φεγγαριού» και «L' Intervista». Με τον Μπενίνι συνεργάστηκε και για τον «Πινόκιο». Δική του όμως είναι η μουσική και στη βραβευμένη ταινία του Περικλή Χούρσογλου «Ο κύριος με τα γκρι».

Στην αθηναϊκή του συναυλία συνοδευόμενος από 5μελή ορχήστρα θα μας θυμίσει όλες τις πετυχημένες του συνθέσεις. Ο Πιοβάνι εκτός από το Οσκαρ μουσικής έχει προταθεί για Γκράμι και Σεζάρ, ενώ από το 2008 είναι Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού. Εκτός από το σινεμά, έχει γράψει μουσική για θέατρο, τηλεόραση, μπαλέτο αλλά και μουσική δωματίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική