Έντυπη Έκδοση

Ετσι & αλλιώς

Λουκέτο βάζει πρόωρα, ελλείψει χρημάτων, η Λυρική Σκηνή, προσθέτοντας δύο ακυρώσεις παραγωγών της στη μία που έχει προηγηθεί.

Σε σχόλιό του, ο μουσικοκριτικός της «Ε» Γιάννης Σβώλος έκανε μια λογική (και κυρίως οικονομική) πρόταση: Ωσπου η ΕΛΣ να μεταφερθεί στο Φάληρο (στο κτίριο που χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Νιάρχου) οι παραστάσεις της να φιλοξενούνται στην αίθουσα «Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

***

Είναι λογική η πρόταση για δύο λόγους: α) Λυρική και Μέγαρο επιδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και β) απ' ό,τι βλέπω στο πρόγραμμα του Μεγάρου, οι περισσότερες ημέρες του μήνα στην εν λόγω αίθουσα είναι χωρίς παραστάσεις. Συγκεκριμένα, τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο, είναι κατειλημμένη μόνο τέσσερις ημέρες. (Και ας προστεθεί ότι στο σύνολο των παραστάσεων στις τρεις αίθουσες του Μεγάρου, τον τρέχοντα επίσης μήνα, οι 15 ημέρες καλύπτονται από δικές της παραγωγές και οι 10 από φιλοξενούμενες). Η πρόταση βρίσκει σύμφωνους τους πρωταγωνιστές της Λυρικής, αλλά και τον Βασίλη Αγγελικόπουλο της «Καθημερινής», ο οποίος από το «Υποβολείο» του προτείνει -ολόσωστα- η οπερέτα του θεάτρου να μεταφερθεί από το νοικιασμένο «Ακροπόλ» στα «Ολύμπια».

Στον Νότη Περγιάλη, πολυσχιδή και σημαντικό θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και ηθοποιό, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο, είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» (από το γνωστό τραγούδι του Χατζιδάκι σε στίχους Περγιάλη) των Ελπιδοφόρου Ιντζεμπέλη και Κώστα Φωτεινάκη (εκδ. «Φαρφουλάς»), με κείμενα δικά τους, κριτικές για το έργο του και εκτιμήσεις ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει. Οφείλω κάτι περισσότερο από αυτή τη σύντομη αναφορά -εν καιρώ.

Δεν είδα ακόμη τη Χαρούλα Αλεξίου στο «Παλλάς». Την είδα όμως στη ΝΕΤ, στο «Εχει γούστο» της Μπήλιως Τσουκαλά (ανάσα στ' απογευματινάδικα), να τραγουδάει και να κουβεντιάζει απλά, γοητευτικά, ανθρώπινα, γήινα. Διαχρονική αξία.

ΣΗΜ.: Οσοι δεν πλήρωναν εξακολουθούν να μην πληρώνουν. Οσοι δεν έκοβαν αποδείξεις εξακολουθούν να μην κόβουν. Οσοι πλήρωναν, εξακολουθούν να πληρώνουν -όλο και περισσότερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Ολα καλά, όλα ωραία