Έντυπη Έκδοση

LEHMAN BROTHERS

Λογιστικές αλχημείες μέχρι την τελευταία στιγμή

Λογιστικές λαθροχειρίες χρησιμοποιούσε η Lehman Brothers, προκειμένου να αποκρύψει την οικονομική της κατάσταση, λίγους μόνο μήνες πριν οδηγηθεί στη γνωστή χρεοκοπία, που τον Σεπτέμβριο του 2008 κλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εκθεση 2.200 σελίδων, την οποία έδωσε προχθές το βράδυ στη δημοσιότητα, ο ελεγκτής της υπόθεσης Lehman Brothers, Αντόν Βαλούκας, διαπιστώνει ότι η 158χρονη αμερικανική επενδυτική τράπεζα «πέθανε» από πολλαπλές αιτίες. Μεταξύ αυτών και οι γνωστές επικίνδυνες θέσεις της στην αγορά στεγαστικών δανείων -που αποκρύπτονταν επιμελώς από το επενδυτικό κοινό- αλλά και οι διογκούμενες απαιτήσεις των ανταγωνίστριων της JP Morgan και Citigroup, ενώ αυτή ήταν ήδη τεχνικά χρεοκοπημένη.

Ο ελεγκτής διαπίστωσε ότι η Lehman χρησιμοποιούσε λογιστικά τεχνάσματα από το 2001 προκειμένου να αλλοιώνει τους ισολογισμούς της, δίνοντας την ψευδή εντύπωση σε επενδυτές, οίκους αξιολόγησης και εποπτεύουσες αρχές ότι μείωνε τα συνολικά επίπεδα μόχλευσης του χρέους της. Χρησιμοποιώντας την τεχνική μεταβιβάσεων «Repo 105», πουλώντας δηλαδή χρεόγραφα με την υποχρέωση να τα ξαναγοράσει μερικές ημέρες αργότερα, η Lehman απέκρυψε από τον ισολογισμό της και από το επενδυτικό κοινό 49,1 δισ. δολάρια στο α' τρίμηνο του 2008 και 50,4 δισ. δολάρια στο δεύτερο. Η έκθεση αποδίδει ευθύνες τόσο στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Ρίτσαρντ Φουλντ -που είχε παραγγείλει στα στελέχη του να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους της τράπεζας- όσο και τους τρεις οικονομικούς διευθυντές Κρίστοφερ Ο' Μεάρα, Εριν Κάλαν και Ιαν Λόβιτ. Εγείρει ακόμη ερωτήματα για την Ernst & Young και τον πλημμελή έλεγχο που η γνωστή εταιρεία ορκωτών λογιστών άσκησε στα βιβλία της Lehman. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν στη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ δύο ανταγωνίστριες της Lehman, η JP Morgan Chase και η Citigroup.

Η Lehman ήταν τεχνικά χρεοκοπημένη από τις 2 Σεπτεμβρίου 2008, 12 ημέρες πριν καταθέσει αίτηση πτώχευσης, περίοδο κατά την οποία όμως -αναφέρει η έκθεση- προχώρησε σε συμφωνίες πιο επαχθών εγγυήσεων προς τους πιστωτές της. «Οι απαιτήσεις των παραπάνω πιστωτών της Lehman για περισσότερες εγγυήσεις επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά της», καταλήγει στην έκθεσή του ο Βαλούκας. Η έκθεση εγείρει τέλος ερωτήματα για τον βιαστικό τρόπο με τον οποίο η Barclays αγόρασε τις βασικές δραστηριότητες της χρεοκοπημένης Lehman στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η βρετανική τράπεζα δεν είχε τέτοιο δικαίωμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ