Έντυπη Έκδοση

ΠΤΩΣΗ 70% ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Εκλεισε το gamato, βούλιαξε το Internet

Μια επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στους διαχειριστές ενός διαδικτυακού κόμβου ήταν αρκετή για να... ερημώσει το ελληνικό Internet.

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην απενεργοποίηση του gamato.info, το Διαδίκτυο στο εσωτερικό της χώρας μας παρουσιάζει εικόνα που εύκολα μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των κεντρικών λεωφόρων της Αθήνας την Κυριακή του Πάσχα.

Η κίνηση μεταξύ των δικτύων των εταιρειών που διασυνδέουν τους Ελληνες χρήστες με το Διαδίκτυο έχει πέσει κατά 70%, κάτι που είχε ξανασυμβεί τον περασμένο Δεκέμβριο όταν οι διαχειριστές του gamato.info είχαν κλείσει τον κόμβο, ανακοινώνοντας πως θα πραγματοποιήσουν εργασίες αναβάθμισης.

850.000 χρήστες

Στο κέντρο ελέγχου του GR-ΙΧ, της υπηρεσίας του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, έβλεπαν την πτώση της εσωτερικής κίνησης και μάλλον δεν πολυπίστευαν στα μάτια τους. Την ίδια στιγμή, όμως, οι διαχειριστές των υποδομών στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έβλεπαν την κίνηση να αυξάνει στις διεθνείς διασυνδέσεις. Οπως ήταν αναμενόμενο, με το κλείσιμο του gamato.info πολλοί από τους χρήστες του στράφηκαν σε παρόμοιες υπηρεσίες που λειτουργούν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, το gamato.info «ήταν το δημοφιλέστερο ελληνικό site παράνομου διαμοιρασμού κινηματογραφικών ταινιών, μουσικών κομματιών, λογισμικού, παιχνιδιών κ.ά.», είχε 850.000 εγγεγραμμένους χρήστες και δεχόταν σε καθημερινή βάση 16 εκατ. επισκέψεις.

Η επιδρομή της Αστυνομίας την περασμένη Τετάρτη είχε αποτέλεσμα να σχηματιστούν δικογραφίες εναντίον 11 ατόμων, ενώ για δύο άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό ζητήθηκε η συμμετοχή της Ιντερπόλ.

Αν και σύμφωνα με την Αστυνομία κατά την επιδρομή κατασχέθηκαν 27 σκληροί και 604 οπτικοί δίσκοι (σ.σ. προφανώς εννοεί CD και DVD), το gamato.info λειτουργούσε ως ένα είδος «οδοδείκτη». Για χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συλληφθέντες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο