Έντυπη Έκδοση

η γνώση...

Οι δίσκοι βινιλίου ορίζονται ως μέσο αποθήκευσης αναλογικού ήχου. Καθορίζονται στο μέγεθος από τις ίντσες διαμέτρου (12' ή 7') και στην αναπαραγωγή τους από την περιστροφική ταχύτητα (33 ή 45 στροφές).

Τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αφορούν τον τύπο του βινιλίου (παρθένο ή μη ανακυκλωμένο), το βάρος (180 gr. ή 220 που θεωρούνται πιο βαριά και πιο ανθεκτικά), την αναπαραγωγική ακρίβεια (high fidelity, δηλαδή υψηλή πιστότητα).

Πώς εκτιμώνται οι «συλλεκτικοί» δίσκοι βινιλίου;

* Σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση του δίσκου, του εξώφυλλου αλλά και όλου του πακέτου (σημειώσεις, στίχοι κ.ά.). Οταν η έκδοση είναι πλήρης η τιμή ανεβαίνει. Ορισμένα εξώφυλλα πλησίασαν την τιμή του ίδιου του δίσκου που περιέκλειαν!

* Η μάζα των φανατικών μουσικόφιλων είναι ο κυριότερος παράγοντας που ανεβοκατεβάζει τιμές.

Στοιχεία ιστορικά (π.χ. η εποχή, η δεκαετία, το είδος της μουσικής) επηρεάζουν την τιμή. Δίσκοι δεκαετιών του '30 και του '40 (κάντρι και τζαζ), της δεκαετίας του '50 (ροκαμπίλι), ηχογραφήσεις της Μοουτάουν έχουν μεταπωληθεί σε υψηλότατες τιμές.

**Οι πρώτες κόπιες κοστίζουν ακριβότερα συγκριτικά με τις δεύτερες εκδόσεις. Οι τιμές ποικίλλουν στα bootlegs, όπως και στις διάφορες επανεκδόσεις. Σπανιότερα, επηρεάζει η χώρα κατασκευής (π.χ. η ιαπωνική κόπια του τάδε δίσκου του Σινάτρα!).

* Από καιρό σε καιρό, εκδίδονται κατάλογοι για τους εκάστοτε συλλεκτικούς δίσκους αλλά η αξιοπιστία τους θεωρείται σχετική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική