Έντυπη Έκδοση

Ο Παπουτσής τούς πέφτει... στενός

Σύμφωνα με την πολιτική παράδοση, την οποία έχουν σεβαστεί οι περισσότεροι ηγέτες των δύο κομμάτων εξουσίας, ένας αρχηγός επιβεβαιώνεται διά της πυγμής. Προκειμένου να μην μετεξελιχτεί μια υποβόσκουσα κρίση σε ανοιχτή ρήξη τιμωρεί το στέλεχος που πέρασε τα εσκαμμένα, για να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι δεν θα ανεχτεί παραφωνίες σε σημαντικά ζητήματα.

Εκκαθάριση εδώ και τώρα ζητούν ορισμένα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ. Αλλοι θεωρούν ότι η εκκρεμότητα πρέπει να λυθεί «αναίμακτα». Εκκαθάριση εδώ και τώρα ζητούν ορισμένα στελέχη στο ΠΑΣΟΚ. Αλλοι θεωρούν ότι η εκκρεμότητα πρέπει να λυθεί «αναίμακτα». Τη συνταγή αυτή την ακολούθησε την περίοδο της αντιπολίτευσης ο Γ. Παπανδρέου με την αποπομπή Σημίτη - Παπαντωνίου και με την περιθωριοποίηση του Α. Παπαδόπουλου. Πρώτη φορά, από τότε που έγινε πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με την περίπτωση του Χρ. Παπουτσή.

Οι εντάσεις και οι προστριβές δεν έλειψαν τους πέντε μήνες. Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός λειτουργούσε πυροσβεστικά. Απέτρεψε τρεις παραιτήσεις (Λοβέρδου, Κατσέλη, Σαχινίδη), συμβίβασε διενέξεις μεταξύ υπουργών πριν αυτές πάρουν διαστάσεις, χωρίς πάντως να καταφέρει να αποσοβήσει τις αρρυθμίες (σχέδια νόμου κατατίθενται και αποσύρονται λόγω της αντίδρασης των βουλευτών του κόμματος).

Διορθωτικές δηλώσεις

Με τον Χρ. Παπουτσή όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι ο πρωταγωνιστής αρκετών περιστατικών. Η οξεία κριτική του στον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη από το βήμα της Βουλής ήρθε να προστεθεί στις κόντρες του με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Χρ. Παπουτσής μίλησε με τον Γ. Παπανδρέου και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με διορθωτικές δηλώσεις, αλλά αναδιπλώθηκε μερικώς αφού έκανε αυτοκριτική μόνον ως προς το ύφος του και όχι ως προς το περιεχόμενο της παρέμβασής του, κάτι που προβλημάτισε το μέγαρο Μαξίμου.

Ο Χρ. Παπουτσής είναι υπότροπος κι αυτό απασχολεί σοβαρά το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το οποίο βλέπει πως η συμπεριφορά του γραμματέα έχει ενοχλήσει πολλούς βουλευτές, μερικοί εκ των οποίων δεν δίστασαν να πουν δημοσίως (Φλωρίδης, Καρτάλης) πως δεν τον έχουν εξουσιοδοτήσει να μιλάει εξ ονόματός τους. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες εκτιμούν στελέχη του κόμματος ότι ο Χρ. Παπουτσής θα έχει πρόβλημα στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως επίσης και στο να παίξει το ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζουν ότι ο Χρ. Παπουτσής είναι οργανωτικός, μεθοδικός και με μεγάλη πείρα -προσόντα χρήσιμα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης- «υπό την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποιεί σοφά», όπως τόνισε στην «Κ.Ε.» συνομιλητής του προέδρου.

Τούτη την ώρα στην κυβέρνηση διαμορφώνονται δύο γραμμές όσον αφορά το θέμα Παπουτσή. Η μία λέει ότι «η εκκρεμότητα που υπάρχει πρέπει να λυθεί σε πρώτη φάση "αναίμακτα". Κι αυτό για να μην επικεντρωθεί η δημόσια συζήτηση στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί η απομάκρυνση Παπουτσή ενδεχομένως να τον καταστήσει πόλο συσπείρωσης των διαμαρτυρομένων».

Επί της ουσίας προτείνεται στον πρωθυπουργό να μην κάνει αποσπασματικές κινήσεις και να εντάξει την απάντησή του σ' ένα γενικότερο σχέδιο αλλαγών, που μπορεί να περιλαμβάνουν και έναν ανασχηματισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα συντονισμού και να θεραπευτούν οι αδυναμίες που παρατηρούνται στη σχέση της κυβέρνησης με την κοινοβουλευτική ομάδα.

Η άλλη γραμμή είναι υπέρ της εκκαθάρισης του ζητήματος εδώ και τώρα. Τα στελέχη που έχουν αυτήν την άποψη υποστηρίζουν ότι «το θυμικό του Παπουτσή δεν πρόκειται να ηρεμήσει γιατί τροφοδοτείται από την ενόχλησή του που δεν έγινε υπουργός και από την επιδίωξή του να διεκδικήσει το ρόλο του εκφραστή της αριστερής συνείδησης της παράταξης. Θα προκαλεί συνεχώς εντάσεις με συναδέλφους του βουλευτές και υπουργούς».

Συμπαγείς στις μάχες

Πιστεύουν ότι δεν μπορεί να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (διορισμένος) και κατ' επέκταση γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας (εκλεγμένος) γιατί το ζητούμενο είναι, στις κρίσιμες μάχες που θα έρθουν στη Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα να εμφανιστεί συμπαγής και αυτήν την αποστολή είναι αμφίβολο αν είναι σε θέση να την φέρει εις πέρας ο Χρ. Παπουτσής.

Επιπλέον επικαλούνται το γεγονός ότι ένα υπολογίσιμο κομμάτι της οργάνωσης, στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, παρουσία κορυφαίων στελεχών, έθεσε το θέμα Παπουτσή (ως πρόβλημα) ψηλά στην κλίμακα της κριτικής και αμέσως μετά την ανησυχία μήπως τα οικονομικά μέτρα απειλήσουν την ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά στρώματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ