Έντυπη Έκδοση

* ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δύσκολη η μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού κάτω του 2,8% του ΑΕΠ

Δύσκολη απόφαση και μακροχρόνια διαδικασία χαρακτήρισε τη μείωση των εξοπλισμών της Ελλάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση στο πρόβλημα ασφάλειας της χώρας (...) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήμασταν καλύτερα εάν δεν ήμασταν μέλος της Ε.Ε.».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Η στιγμή της στροφής για την ελληνική οικονομία - Πώς ο προοδευτικός πραγματισμός μπορεί να τη θέσει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης» του Θοδωρή Πελαγίδη και του Μιχάλη Μητσόπουλου από τις εκδόσεις «Παπαζήσης». Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο καθηγητής Οικονομικών Αδαμάντιος Πεπελάσης και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Για το θέμα των εξοπλισμών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, αλλά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας, η λεπτή απόσταση μεταξύ της αισιοδοξίας και της αφέλειας, είναι το πεδίο στο οποίο κρίνεται το παν». Εξήγησε ότι το 2010, η επιβάρυνσή μας λόγω πληρωμών για δαπάνες αμυντικού εξοπλισμού είναι περίπου το 0,7% του ΑΕΠ, ενώ η δημοσιονομική επιβάρυνση λόγω παραλαβών είναι ακριβώς 1% του ΑΕΠ. Συνολικά, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες, διαμορφώνεται ένας προϋπολογισμός των 6 δισ., δηλαδή του 2,8% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσανάλογα αυξημένο κόστος δανεισμού («κερδοσκοπικά, τοκογλυφικά, εκβιαστικά επιτόκια) και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει γίνει «εργαστήριο επί του οποίου δοκιμάζονται τεράστια ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα». Εκτίμησε ότι «το πρόβλημα δανεισμού της χώρας θα λυθεί εάν η ΕΚΤ διαβεβαιώσει ότι δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει και πως μετά τον Μάιο το spread θα έχει καταρρεύσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)