Ηλεκτρονική Έκδοση

Πάσχα στη Ρούμελη

Στη Λιβαδειά και την Υπάτη με απόλυτη προσήλωση στην παράδοση

Το σούβλισμα του αρνιού, ανήμερα το Πάσχα, είναι ένα έθιμο που δεν συναντάται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά έχει καθιερωθεί και αποτελεί αναπόσπαστη παράδοση της Λαμπρής, κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην πόλη της Λιβαδειάς, το υπομονετικό ψήσιμο του οβελία, πάνω από τη φωτιά του κάρβουνου που σιγοκαίει, παίρνει μια μορφή σχεδόν τελετουργική και αποκτά μαζικό χαρακτήρα, πάνω από τους “Λάκκους”, που στήνονται σε ολόκληρη την πόλη.

Είναι ένα έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τον περασμένο αιώνα και όχι μόνο δεν ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ζωντανεύει όλο και περισσότερο, καθώς οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι, τόσο στην προετοιμασία του λάκκου και το σούβλισμα, όσο και στο πασχαλινό γλέντι που ακολουθεί.
Ο "Λάκκος" είναι το μέρος στο οποίο στήνεται η ψησταριά ανήμερα της Ανάστασης, στους κήπους των σπιτιών, στα ξέφωτα κάθε γειτονιάς ή ακόμη και στο δρόμο. Εκεί θα συγκεντρωθούν σε μεγάλες παρέες οι πιστοί πριν αρχίσει το μεγάλο γλέντι. Αμέσως μετά τη λειτουργία της Ανάστασης και πριν καλά – καλά ξημερώσει, οι Λειβαδίτες βρίσκονται στο πόδι για την ετοιμασία της φωτιάς. Ένας από την παρέα, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό, με τη λαμπάδα της Ανάστασης. Οι φλόγες γρήγορα τυλίγουν τα ξύλα, αλλά με τα συχνά ραντίσματα και τα χτυπήματα, η φωτιά καταλαγιάζει, τα κλήματα δεν σταχτώνουν και σε η θράκα γίνεται ό,τι πρέπει για να υποδεχθεί τα αρνιά. Αμέσως μετά το ξημέρωμα η πόλη της Λιβαδειάς χάνεται μέσα σε σύννεφα καπνού. Στις φωτιές τοποθετούνται στους «λάκκους» πλάι στο αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. 
Ενώ το γύρισμα των αρνιών συνεχίζεται μέχρι το απόγευμα, η πόλη, που έχει ντυθεί στα γιορτινά της, υποδέχεται τους επισκέπτες της με μια σειρά από εκδηλώσεις, που τείνουν να γίνουν και αυτές παράδοση. Από τις 10 το πρωί, δίπλα στις πηγές της Έρκυνας, στην πανέμορφη περιοχή της Κρύας ψήνονται δεκάδες αρνιά με πρωτοβουλία του Δήμου Λεβαδέων, τα οποία προσφέρονται στους επισκέπτες της μαζί με κρασί και κόκκινα αυγά. Το γλέντι ολοκληρώνεται με λαϊκούς οργανοπαίκτες, δημοτικά τραγούδια της Ρούμελης και πολύ χορό. Το βράδυ της ίδιας μέρας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης γίνεται νέο γλέντι στο οποίο συμμετέχουν και όλοι οι Λειβαδίτες, που στο μεταξύ έχουν κλείσει τους λάκκους τους. Το μεγάλο γλέντι της Κυριακής του Πάσχα ολοκληρώνεται με πυροτεχνήματα που πλημμυρίζουν το Βοιωτικό ουρανό και κάνουν τη νύχτα μέρα.
 

Πάσχα 1953 Πάσχα 1953

Πάσχα στην Υπάτη Φθιώτιδας

Η Ρούμελη είναι “δεμένη” με έθιμα που απευθύνονται στην καρδιά του Έλληνα και έχουν μπολιαστεί με την παράδοση αιώνων. Στη Ρούμελη, το ψήσιμο του οβελία είναι μια διαδικασία σχεδόν τελετουργική και γι αυτό, πολλές φορές, συνδέεται άμεσα με το θρησκευτικό στοιχείο. Στην Υπάτη Φθιώτιδας, οι εκδηλώσεις το Πάσχα έχουν ως επίκεντρο το προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται ντόπιοι και ξένοι για να χορέψουν στους ρυθμούς της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Ανήμερα το Πάσχα το βράδυ, κι αφού έχει προηγηθεί το κάψιμο του Ιούδα στη μεγάλη φωτιά, όλοι κατευθύνονται  στην πλατεία του χωριού για τη συνέχιση του χορού. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στα Λουτρά Υπάτης, χορεύεται ένας ιδιαίτερος χορός που έρχεται κατευθείαν από την τοπική παράδοση: ο  "Κλειστός" χορός έχει τις ρίζες του στο Νεοχώρι Υπάτης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται για δύο ακόμη ημέρες, την Τρίτη του Πάσχα στην Αγία Παρασκευή Μεξιατών και την Τετάρτη με τη μεγάλη πορεία των αντρών του χωριού μέχρι την Παναγία Αρσάλη. Οι άντρες μένουν εκεί τη νύχτα και την επομένη το πρωί παίρνουν μέρος στη Θεία Λειτουργία.

Πληροφορίες για Λιβαδειά

Πως θα πάτε
Από Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και αριστερά προς Λιβαδειά ή για την Υπάτη, στροφή αριστερά, πριν τη Λαμία, με κατεύθυνση προς Ράχες Τυμφρηστού και αριστερά στο Λιανοκλάδι. Η Υπάτη βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Λαμία. Επίσης, εκτός από το Ι.Χ. σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρένο αλλά και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Που θα μείνετε
Λίγα είναι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Λιβαδειάς. Θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου:
http://www.livadia.gr/portal/page/portal/dimosLevadeon/turism/diamoni

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 22313 50900
Νομαρχία Βοιωτίας: 22613 50328,329
Δήμος Λιβαδειάς: 2261350803
Νοσοκομείο: 22610 20051-9
Αστυνομία Λιβαδειάς: 22610 28551
O.Σ.E.:  22610 87930     
Κ.Τ.Ε.Λ. Αθήνας: 210 8317173    
Κ.Τ.Ε.Λ. Λιβαδειάς: 22610 28336

Υπάτη - Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Υπάτης: 22310 98341
Κέντρο Υγείας Μακρακώμης: 22360 23146
Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης: 22310 59151
Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικ. Δωματίων Υπάτης: 22310 59548  
Αστυνομικό Τμήμα Υπάτης: 22310 98411 -98455 
ΟΣΕ Λιανοκλαδίου: 22310 61061
ΚΤΕΛ Υπάτης: 22310 51345
ΚΤΕΛ Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας:  22310 51345 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι