Έντυπη Έκδοση

**ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Αναπτυξιακή διάσταση - κίνητρα ζητεί η Κατσέλη

Την ερχόμενη Τρίτη θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο χθες συζητήθηκε με πολλές παρατηρήσεις τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και νωρίτερα στον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα του ΠΑΣΟΚ.

Λούκα Κατσέλη Λούκα Κατσέλη Ο πρωθυπουργός το απόγευμα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, υποστήριξε ότι βάζει νέες βάσεις στη φορολογική δικαιοσύνη και είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων των πολιτών απέναντι στην Πολιτεία. Ωστόσο, το πρωί οι βουλευτές είχαν κάνει παρατηρήσεις στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επειδή αρχικώς είχαν εξαιρεθεί από τις ρυθμίσεις επαγγελματικές ομάδες -ταξιτζήδες, δικηγόροι κ.ά.- συντηρώντας τις φορολογικές ανισότητες. Τελικώς ο υπουργός υπαναχώρησε.

«Βάζουμε τέλος», είπε ο πρωθυπουργός «στο σύστημα που ευνοούσε κάποιους προνομιούχους με πολλά εισοδήματα και μηδαμινές φορολογικές υποχρεώσεις, βάζουμε τέλος στις συντεχνίες που εξασφάλιζαν προνομιακούς συντελεστές φορολόγησης και τη ασυλία του συστήματος. Κλείνουμε τον κύκλο της αδικίας». Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον τη συμβολή όλων στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και παραδέχτηκε ότι η ανοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων έχει εξαντληθεί.

Μιλώντας για τις συχνές διαφοροποιήσεις και αλλαγές σε νομοσχέδια λόγω αντιδράσεων βουλευτών, (όπως π.χ. έγινε και στο φορολογικό και τις εξαιρέσεις που προβλέπονταν αρχικά για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους), είπε ότι «κάνουμε διορθωτικές κινήσεις όταν διαπιστώνουμε αδυναμία και αυτή είναι η δύναμή μας. Διορθώνουμε αδικίες και δεν νιώθουμε κανένα φόβο γι' αυτό».

Καταιγισμός... Λούκας

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε στους υπουργούς η παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο της υπουργού Ανάπτυξης Λούκας Κατσέλη, επειδή κατέθεσε πλήθος προτάσεων με έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του φορολογικού.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι για να μη βαθύνει η ύφεση και για να τονωθεί η αγορά το 2010 πρέπει να προβλεφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης πρότεινε να ενισχυθούν τα νέα ζευγάρια στην αγορά πρώτης κατοικίας, να στηριχθεί με θαρραλέα μέτρα ο θαλάσσιος τουρισμός, να στηριχθούν οι αξιωματικοί και ναύτες της εμπορικής ναυτιλίας έτσι ώστε να ενισχυθεί η ελληνική σημαία στα πλοία.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος είπε ότι συμφωνεί με την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου, όμως ζήτησε ενίσχυση των αναπτυξιακών κινήτρων μέσα από το φορολογικό.

Η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική