Έντυπη Έκδοση

Δεκαπέντε αιώνες ήταν γειτονιά, θα γίνει έκθεμα

Η μόνη γειτονιά της αρχαίας Αθήνας που δεν μπαζώθηκε, δεν διαλύθηκε, δεν καταστράφηκε από τις ανασκαφές των μεγάλων έργων τα τελευταία χρόνια και σε λίγο αναμένεται να γίνει επισκέψιμη για το κοινό, είναι αυτή που βλέπουμε κάτω από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αριστερά, η αρχαία γειτονιά της Ακρόπολης πριν κτιστεί από πάνω το Μουσείο. Κάτω, όπως θα βλέπουμε τα αρχαία στεγασμένα, σε ένα μικρό μουσείο που σχεδιάζεται να γίνει με εκθέματα της ανασκαφής Αριστερά, η αρχαία γειτονιά της Ακρόπολης πριν κτιστεί από πάνω το Μουσείο. Κάτω, όπως θα βλέπουμε τα αρχαία στεγασμένα, σε ένα μικρό μουσείο που σχεδιάζεται να γίνει με εκθέματα της ανασκαφής Η αρχαία αυτή γειτονιά, έκτασης 5 στρεμμάτων, ώς το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει διαδρόμους επίσκεψης και ο κόσμος θα βλέπει ό,τι απέμεινε από ένα κομμάτι της πόλης των Αθηνών, που υπήρχε εκεί από τα προϊστορικά μέχρι τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Παραδοσιακές κατοικίες με περίστυλες μαρμαρόστρωτες αυλές, ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες, αποχωρητήρια και μια μεγάλη αστική κατοικία με ιδιωτικό λουτρό, έναν ανδρώνα (αίθουσα συμποσίου), αρχαίους δρόμους και ιερά. Σε κάποιες βιτρίνες θα βρίσκονται και μερικά από τα χιλιάδες αντικείμενα που έχουν βρεθεί στο οικόπεδο Μακρυγιάννη.

Υπάρχουν, όμως, κτίρια της ανασκαφής που κόπηκαν από το σκάμμα του Μετρό. Αρχαίοι δρόμοι που παρέμειναν χωρίς προορισμό. Παρόδια ιερά που διαλύθηκαν ολοσχερώς. Αυτά που έμειναν μισά, θα υποδηλωθούν πάνω στην ταράτσα του σταθμού «Ακρόπολη» του Μετρό που είναι σήμερα φυτεμένη με γκαζόν. Η υπόμνηση των αρχαίων, που χάθηκαν εξαιτίας του σταθμού του Μετρό, απομεινάρια της ίδιας γειτονιάς, είχε απασχολήσει το 2004 και τον Σαντιάγκο Καλατράβα. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας πρότεινε να υπομνηματιστούν με πράσινα παρτέρια. Λύση, όμως, που δεν κρίθηκε ασφαλής. Το Μουσείο αποφάσισε να τοποθετήσει μεταλλικό πλέγμα στο περίγραμμά τους, σαν αυτό της σχάρας εξαερισμού του Μετρό, όπως ανακοινώθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την παρουσίαση της μελέτης στερέωσης και συντήρησης των ευρημάτων της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη.

«Θέλουμε να δείξουμε τι υπήρχε εκεί», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ Δημήτρης Παντερμαλής, τονίζοντας πως με την ανάδειξη της ανασκαφής (η σχετική μελέτη θα εισαχθεί σύντομα στο ΚΑΣ) «ολοκληρώνεται η προσπάθεια του μουσείου να παρουσιάσει στο κοινό όχι μόνον τις υψηλές στιγμές της ιστορίας της Αθήνας αλλά και την καθημερινότητά της. Για μας αυτό αποτελεί ένα τεράστιο αρχαιολογικό έκθεμα», είπε επαινώντας τους μελετητές, την αρχαιολόγο Σταματία Ελευθεράτου και τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, πολ. μηχανικό, και Βασίλη Λαμπρόπουλο, χημικό μηχανικό, «που οργανώνουν τον χώρο με περίσκεψη και με συμπληρώσεις που δεν θίγουν την αυθεντικότητα των μνημείων».

«Στόχος μας, η προστασία των αρχαίων και η αποκατάσταση της αναγνωσιμότητας του ανασκαφικού τοπίου», είπε η κ. Ελευθεράτου παρουσιάζοντας τη μελέτη που έγινε με δαπάνες του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Η ανασκαφή έγινε από το 1997-2005 σε πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια (8.700 τ.μ.) από εκείνη που καλύπτει σήμερα το μουσείο (4.000 τ.μ.) και αποκάλυψε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης σε επάλληλες, εμπλεκόμενες οικοδομικές φάσεις. Το θέμα αυτό καθιστά δύσκολη την αναγνωσιμότητα του χώρου. «Η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει περίπλοκη», είπε η κ. Ελευθεράτου, που έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας σχεδόν ανελλιπώς. Αρχικά ως ταφική, περιορισμένα οικιστική και εργαστηριακή. Ο οικισμός οργανώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 5ου αι. π.Χ. στις πλευρές δύο ανηφορικών δρόμων, που συνέκλιναν έξω από τον περίβολο του Ιερού του Διονύσου. Η κεντρική οδική αρτηρία της περιοχής βρισκόταν ανατολικότερα, ενώ ένας τρίτος δρόμος κατευθυνόταν προς τις δυτικές συνοικίες και την αρχαία Αγορά. Ανάμεσά τους ένα πλέγμα δευτερευουσών οδών όριζε τις οικοδομικές νησίδες, που ήταν οργανωμένες σε κλιμακωτά άνδηρα. Οι κλασικές και ελληνιστικές οικίες σώζονται αποσπασματικά». Τα εντυπωσιακά κτίρια που βλέπουμε στο οβάλ άνοιγμα στην είσοδο του μουσείου είναι των 6ου και 7ου αιώνων μ.Χ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι