Έντυπη Έκδοση

Ποίηση στη μικρή οθόνη

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μεθαύριο και η ΕΤ1 έχει προγραμματίσει να μεταδώσει δύο ξεχωριστά ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» (20.30), που έχει αποσπάσει πρώτο κρατικό βραβείο ποιότητας το 2009 αλλά κι αυτό της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και το «Μονόγραμμα» (16.30) του ποιητή Νίκου Καρούζου.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» ανήκουν στον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού, η φωτογραφία του Δημήτρη Κορδέλα με παραγωγό τον Θάνο Λαμπρόπουλο. Στις 21 Οκτωβρίου του 1929 το υπερωκεάνιο Saturnia ξεκινά από την Τεργέστη το ταξίδι του προς την Αμερική μαζεύοντας μετανάστες από τα λιμάνια της Μεσογείου. Ενας νεαρός Ελληνας που επιβιβάζεται στην Πάτρα θα γίνει μάρτυρας μιας απρόσμενης συνάντησης: μια νύχτα, σ' αυτό το πλοίο που κουβαλά τα όνειρα του Νέου Κόσμου, θα λάβει χώρα η εξίσου ονειρική αλλά και πραγματική συνάντηση δύο μεγάλων ποιητών του αιώνα που πέρασε, του Φερνάντο Πεσόα και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στο «Μονόγραμμα» πάλι θα δούμε την αυτοβιογραφική ταινία του ποιητή Νίκου Καρούζου που προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Αριστόπουλος. Ο Νίκος Καρούζος γεννήθηκε το 1926 στ' Ανάπλι και έφυγε από τη ζωή το 1990. Στην αυτοβιογραφική του ταινία (γυρίστηκε το 1982 και προβάλλεται τώρα με ψηφιακή ανάπλαση) εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του για την ποίηση, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες ενώ ο ίδιος διαβάζει ποιήματα από τις συλλογές του «Πενθήματα», «Υπνόσακκος», «Η έλαφος των άστρων» κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα