Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΡΥΖΙ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ

Επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά

Ακατάλληλα τρόφιμα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, διατέθηκαν στην ελληνική αγορά και ήδη καλούνται οι καταναλωτές - αγοραστές να μην τα καταναλώσουν.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ πρόκειται για κινέζικο ρύζι και γαλλικό ζαμπόν. Το ρύζι (ρυζομακάρονο) με την ονομασία Vermicelli περιείχε γενετικά τροποποιημένα στοιχεία (μεταλλαγμένο) χωρίς σήμανση.

180 συσκευασίες

Η εμπορική ονομασία του προϊόντος είναι Double Phoenix Brand Guangdong, σε συσκευασίες 500 γραμμαρίων που έληγαν το 2011. Διακινήθηκε ποσότητα 180 συσκευασιών από την εταιρεία Μ. Παπαναστασίου και ΣΙΑ Ο.Ε. - La Tieda μέσω της ολλανδικής Herman.

Το δεύτερο προϊόν αφορά το γαλλικό ζαμπόν ΒΑΥΟΝΝΕ που διακινούσε η Carrefour - Μαρινόπουλος Α.Ε. και ήταν επιμολυσμένο με λιστερία. Σύμφωνα με ειδοποίηση της παραπάνω εταιρείας, πρόκειται για προϊόν με την εμπορική ονομασία ΖΑΜΠΟΝ ΒΑΥΟΝΝΕ CARREFOUR DISCOUNT 100 gr. 6 φέτες.

Οι παραπάνω υποθέσεις ελέγχονται και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ελέγχονται στην αγορά ξερά φασόλια γίγαντες. Με το προϊόν αυτό υπάρχει πρόβλημα, καθώς σήμερα η χώρα διαθέτει 2.000-3.000 τόν. αποθέματα γίγαντες Καστοριάς και παρ' όλ' αυτά συνεχίζονται αθρόες εισαγωγές από Τουρκία και Αφγανιστάν.

Η παραγωγή φασολιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 8.000 τόν. και η κατανάλωση ανέρχεται σε 28.000 τόν. Ετσι, γύρω στους 20.000 τόν. φασόλια εισάγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Τώρα, οι έλεγχοι που γίνονται αφορούν «ελληνοποίηση» των φασολιών (πουλιούνται τα τουρκικά φασόλια ως φασόλια Καστοριάς), παρανομίες στον χαρακτηρισμό ως προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και ως βιολογικών κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών