Ηλεκτρονική Έκδοση

«Όχι» στην πυρηνική ενέργεια λέει ο Θ. Πάγκαλος

Την αντίθεσή του στην προοπτική δημιουργίας εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, απατώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή.

Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς οι γειτονικές μας χώρες όπως Τουρκία, Βουλγαρία δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό και έδωσε έμφαση στην εκμετάλλευση των πλούσιων ανανεώσιμων πηγών που διαθέτει η χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει σοβαρά αποθέματα ενέργειας που δεν τα έχει εκμεταλλευτεί και πρόσθεσε ότι ίσως η σοβαρότερη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση της σπατάλης που γίνεται ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

«Επαγρυπνούμε και υποστηρίζουμε την παγκόσμια κοινότητα που αντιδρά στην διάδοση της πυρηνικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος για την χρήση πυρηνικής ενέργειας για να μην τρέχουμε πάλι πίσω από τα γεγονότα καθώς δίπλα μας η αγορά εξυπηρετείται από αυτήν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή τη συγκυρία, που έχουμε ένα Γάλλο πρόεδρο ο οποίος δείχνει διάθεση να μας βοηθήσει, αισθάνεται όμως δέσμιος των επιλογών της κ. Μέρκελ, μήπως θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με μία χώρα που έχει ίσως τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη σε αντιδραστήρες, και να λειτουργήσει το πράγμα αντισταθμιστικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

10 σχόλια

1 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 11 έτη)
Δεν μπορώ να καταλάβω τον παραλογισμό των ελληνικών κυβερνήσεων να μην δεχονται την χρήση πυρηνικής ενέργειας . Τη στιγμή μάλιστα που όλες ανεξαιρέτως οι γειτονικές χώρες χρησιμοποιούν ή θα χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια . Ποιός μας διασφαλίζει για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων στην Αλβανία ή στην Τουρκία όταν θα κατασκευαστούν οι πυρηνικοί σταθμοί . Όσο ασφαλείς ήμασταν απο την έκρηξη στο Τσερνομπίλ ή στο Κοσλοντούι , άλλο τόσο ασφαλείς θα αισθανόμαστε και τώρα που χώρες τελείως άσχετες με την χρήση πυρηνικής ενέργειας , θα την χρησιμοποιούν και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής απο τα σύνορά μας . Ας αφήσουν λοιπόν τα προσχήματα ασφάλειας ή προστασίας του περιβάλλοντος , και ας προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Θράκη ή σε άλλες λιγότερο σεισμογενείς περιοχές . Έτσι και η περιοχή της Θράκης θα εξασφαλιστεί από επιβουλές και η Ελλάδα θα παράγει δική της ενέργεια και δεν θα εξαρτάται ούτε απο το πετρέλαιο ούτε απο το φυσικό αέριο και τους εκβιασμούς αυτών που το παρέχουν . Σε λίγο θα ζήσουμε την Τουρκική διαπραγματευτική πυγμή και θα πληρώνουμε χρυσό το φυσικό αέριο που θα μας παρέχουν . Και φυσικά οι δικοί μας θα πληρώνουν αμέσως χωρίς δευτερη κουβέντα , ειδικά όταν πυρηνικοί πύραυλοι που σκοπεύουν να αναπτύξουν οι Τούρκοι στο αμέσως προσεχές διάστημα , θα στοχέυουν την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη .
2 Ο/Η Γ. Πέπας έγραψε: (πριν 11 έτη)
Αδιάβαστος ο Πάγκαλος!
Η πυρηνική ενέργεια είναι η καθαρότερη και φτηνότερη ενέργεια βάσης.
Η Γαλλία έχει τη φτηνότερη ηλεκτρενέργεια στην Ευρώπη, γιατί το 80% προέρχεται από πυρηνική ενέργεια.
Η Σουηδία έγινε η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης λόγω πυρηνικών.
Η Φινλανδία χτίζει τον 5ο αντιδραστήρα και σχεδιάζει τον 6ο!
Πρέπει κι εμείς να κουνηθούμε προς τα εκεί, αλλιώς απο το 2013 και μετά, το πανωτόκι του Ανθρακα θα ανέρχεται σε μερικά δις ευρώ και θα μηδενίζει τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης.
3 Ο/Η Nicholas έγραψε: (πριν 11 έτη)
Ναι καθαρότατη η πυρηνική ενέργεια όταν πετάνε τα απόβλητα στην Αφρική ή το Ιόνιο. Α ρε Έλληνα
4 Ο/Η Γ. Πέπας έγραψε: (πριν 11 έτη)
Τα πυρηνικά "απόβλητα" είναι καύσιμο, είναι πλουτώνιο που παράγει ενέργεια ή πυρηνικές κεφαλές. Δεν τα πετάει κανείς... Πολεμούν γι αυτά. (Αλλο τα απόβλητα των νοσοκομείων, εργαστηρίων, πανεπιστημίων κλπ, χημικά, πυρηνικά ή βιολογικά που πέταγε η Μαφία στο Ιόνιο.)
Απαγορεύεται η ανακύκλωση τους για να μην οδηγούντε στο πλουτώνιο οι μη πυρηνικές δυνάμεις. Και για να μπερδεύεται ο κόσμος με φόβο και άγνοια.
5 Ο/Η christos diamantopoulos έγραψε: (πριν 11 έτη)
Otan ginei swsth problepsh diaxeirhshs apoblhtwn h purhnikh energeia einai polu pio ka8arh kai sumferousa energeia apo auth pou xrhsimopoioume twra..Toulaxiston ena phruniko ergostasio einai aparaithto na boh8hsei tis energeiakes anagkes ths xwras
6 Ο/Η Θ.Γ. έγραψε: (πριν 11 έτη)
Εσφαλμένη είναι η άποψη που αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το δίλημμα δημιουργείται με πρόφαση την οικολογία, λόγω της παραπληροφόρησης που συντηρείται από αρχής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας εδώ και 60 χρόνια. Ως νέα τεχνολογία τότε, δεν ήσαν πλήρως γνωστά τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τις επιπτώσεις της, και είχε δαιμονοποιηθεί πολύ. Σε αυτό συνέβαλε και η ατελειότητα των τότε, παλαιού τύπου, πυρηνικών εργοστασίων, που δεν υφίσταται πλέον. Αυτή η δαιμονοποίηση αδίκως κατατρέχει την πυρηνική ενέργεια μέχρι σήμερα.

Η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ αποδοτικότερη, οικονομικότερη, και οικολογικότερη της θερμοηλεκτρικής, η οποία αποτελεί την κύρια ενεργειακή βάση της Ελλάδας. Η θερμοηλεκτρική χρησιμοποιεί γαιάνθρακες ως καύσιμο, μολύνει το περιβάλλον συνεχώς, σταθερά και επί μακρόν, και απαιτεί πολύ περισσότερη ποσότητα καυσίμου, καθώς η απόδοση διάσπασης ενός ατόμου είναι περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη της χημικής απόδοσης της καύσης ενός μορίου. Το δε πυρηνικό καύσιμο, μαζί με την επεξεργασία, χρήση και κατάλληλη αποθήκευση των καταλοίπων του, είναι πιο σύμφορο λόγω αυτής της χιλιαπλάσιας απόδοσης που έχει.

Τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια, με τα αυτοματοποιημένα συστήματα που φέρουν, θεωρούνται ασφαλή. Κατασκευάζονται αντισεισμικά και είναι αβάσιμος ο φόβος στην Ελλάδα. Η Ιαπωνία, περισσότερο σεισμική, έχει πολλά πυρηνικά εργοστάσια και θεωρούνται ασφαλή. Ενδεχόμενο ατύχημα σε σύγχρονο εργοστάσιο αναμένεται σχεδόν ποτέ, πλέον, στον κόσμο. Μοναδικό σοβαρό πυρηνικό ατύχημα από αρχής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι σήμερα ήταν το Τσέρνομπιλ, αλλά αφορούσε παλαιού τύπου εργοστάσιο που σχεδόν έχουν καταργηθεί. Μικροατυχήματα που αφορούν διαρροές, είναι λίγα, ελέγξιμα, και συνήθως περιορίζονται εντός του χώρου του εργοστασίου και δεν δύνανται να επιφέρουν οικολογική καταστροφή. Σε αντίθεση με τα σχετικά λίγα πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουνε στο κόσμο, τα αριθμητικώς πολύ περισσότερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια μολύνουν εκτενώς, αδιαλείπτως και αυξάνουν το διοξείδιο και τη θερμοκρασία στο πλανήτη.

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, παλιρροϊκή, ή βιοκαύσιμο είναι μεν καθαρές αλλά όχι τόσο αποδοτικές ώστε να αποτελέσουνε βάση, όσο και αν εξελιχθούν. Από τις εναλλακτικές, μόνο η υδροηλεκτρική και το φυσικό αέριο μπορούν να αποτελέσουνε βάση. Από τη μία όμως έχει σχεδόν εξαντληθεί η χωροθέτηση υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Ελλάδα και από την άλλη το φυσικό αέριο είναι πεπερασμένου αποθέματος, είναι ακριβό, εισάγεται από το εξωτερικό και δημιουργεί γεωπολιτική εξάρτηση. Οπότε, συγκριτικά, η πυρηνική αν και λιγότερο οικολογική, σε σχέση με τις εναλλακτικές, σαφώς υπερκαλύπτει το μειονέκτημα αυτό με την απόδοσή της.

Το πυρηνικό καύσιμο μπορεί είτε να εισαχθεί, είτε, πιθανών, να εξορυχτεί στην Ελλάδα. Τα κατάλοιπά του απαιτείται να επεξεργαστούν και να αποθηκευτούν σε πετρώδες έδαφος, πράγμα που σαφώς μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Σημαντικότατη θα είναι επίσης η εξέλιξη της πυρηνικής επιστήμης στην Ελλάδα.
7 Ο/Η αντωνης έγραψε: (πριν 11 έτη)
πως μπορει να βολεψει περισσοτερους η ΔΕΗ με πυρηνικη η με καρβουνο?

οι σεισμοι δεν ειναι δικαιολογια και ως παραδειγμα δινω την ιαπωνια η οποια βρισκεται σε σεισμογενη περιοχη.

οσο για την υποστηριξη κατα της διαδοσης της πυρηνικης ενεργειας θυμιζει το οσα δεν φτανει η αλεπου.....

πιστευω πως ο κος πεπας εχει δικηο.
8 Ο/Η Nicholas έγραψε: (πριν 11 έτη)
Και δεν μου λέτε, το σημερινό απόσπασμα του ΣΚΑΙ για πυρηνικά απόβλητα που είχαν θαφτεί στη Γερμανία και αρχίζουν και διαρρέουν το είδατε;

Και δηλαδή λέτε να φτιάξουμε πυρηνικά εργοστάσια για να παράγουμε πυρηνικά όπλα;
Ποιόν είδατε να πολεμάει για αυτά; Πήγαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ το Ιράκ το Αυγανιστάν κλπ για να πάρουν το πλουτώνιο που παρήγαγαν αυτές οι χώρες; Ποιός πολέμησε για αυτά;
Τον Γαλλικό τον "πλέον ασφαλή" αντιδραστήρα που είχε διαρροή το 2008 τον θυμάστε;

Με τα λαμόγια που κυκλοφορούν θα είμαστε ασφαλείς με την λειτουργία τέτοιου εργοστασίου;
Το μόνο που δεν έχει ο Ασωπός ακόμα είναι ραδιενέργεια. Τα πυρηνικά μας έλειπαν
9 Ο/Η Basilhs έγραψε: (πριν 11 έτη)
Ta apothemata ouraviou se 15 xrovia tha sterepsouv me apotelesma h timh va ektoksefthei(aplh logikh tou emporiou).Epishs ta eksoda kataskeuhs, suvthrhshs alla kai diaxeirhshs twv apoblhtwv de sumperilambavovtai stov upologismo tou kostous ths mias KW.Opote ta peri fthvhs evergeis katariptovtai.
Epishs to 40% tou verou pou katavalwvei h France xrhsimopoieitai gia gia thv pshksh twv avtidrasthrwv ths!Emeis exoume toso vero va spatalhsoume?
Sumfwvw oti ta apoblhta twv avtidrasthrwv tetarths geveias eivai ligotera se sxesh me tous avtidrasthres palaioteras texvologias,alla de pauei va eivai apoblhta,kai egw de tha ta hthela kovta sto spiti mou alla oute kai va thaftoume katw apo dromoussthv Somalia kai thv Uganda.
Apo thv stigmh pou diathetoume kai hlio kai aera de blepw tov logo sto va avatreksoume sthv purivikh evergeia.
As katalaboume oti prokeitai gia mia terastia douleia pou kapoioi ligoi tha karpothouv.
10 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 11 έτη)
Οταν οι προηγμενες χωρες επενδυαν στο σιδηροδρομο εμεις φτιαχναμε αυτοκινητοδρομους ,τωρα ολοι αρχιζουν να επενδυουν στις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας ,εμεις θα ανακαλυψουμε την πυρηνικη.....
Ξυπνηστε !!!! και μη κατπινετε οτι σας πασαρουν τα φερεφωνα των ξενων συμφεροντων.....
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 10

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)