Έντυπη Έκδοση

Μια φορά κι έναν καιρό...

«Ο εδικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλον έθνος (...) Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησεν ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ' ως σκλάβους»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

..........................................

Διαπιστώνει ο Φίνλεϋ στο έργο του «Ιστορία της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα», για την περίοδο 1453-1676: «Οι αγρότες γίνονται οι αληθινοί εκπρόσωποι του ελληνικού έθνους επί τρεις ολόκληρους αιώνες». Και παρακάτω: «Η πρωταρχική αιτία της καρτερικής απαντοχής των ελλήνων βρισκόταν στην εθνική τους συνείδηση».

..........................................

Σωτήριον έτος 1611 μ.Χ. Μεγάλη σύσκεψη λαϊκών και κληρικών στην Αλβανία. Λαμβάνουν μέρος Ελληνες, Αλβανοί, Σέρβοι, Κροάτες, Βούλγαροι και Βόσνιοι. Αποφασίζεται γενική εξέγερση κατά των Τούρκων. Ο Διονύσιος, επίσκοπος Τρίκκης, καθαιρεθείς ήδη από το Πατριαρχείο το 1601 και «Σκυλόσοφος» αποκαλούμενος απ' τους κοτζαμπασήδες, ξεσηκώνει τα Γιάννενα. Οι αγρότες του οπλισμένοι με δικέλλες και κασμάδες διαλύονται με την πρώτη αντεπίθεση των Τούρκων και ο ίδιος πιάνεται απ' τους Οθωμανούς που τον γδέρνουν ζωντανό...

Μέρες σαν αυτές, τις πρώτες της Ανοιξης, πριν από 240 χρόνια, εκεί γύρω στα 1770, περίπου 5.000 Μανιάτες που, κατά τους νεωτερικούς, δεν ήξεραν και τόσον ότι ήταν Ελληνες, έπαιρναν παραμάζωμα τους Τούρκους πέριξ του Μυστρά και της Μονεμβασιάς -άρχιζαν τα Ορλωφικά...

Αλλα 300 περίπου χρόνια πριν απ' τα Ορλωφικά και περί τα 500 χρόνια πριν απ' τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ένας βασιλιάς μαρμάρωνε στην Πόλη. Ηταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Δραγάτσης. Ο τελευταίος αυτοκράτορας των Ρωμαίων στην Ανατολή· θα έπεφτε μαχόμενος, δηλώνοντας στον Πορθητή, «το την Πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστί»...

Λίγο πριν να πέσει και να μαρμαρώσει ο Δραγάτσης, λάβαινε επιστολές από τον Αργυρόπουλο, στις οποίες τον εξόρκιζε να «λάβει τον τίτλο του βασιλέως των Ελλήνων». Και τον διαβεβαίωνε: «Και μόνον αυτός ο τίτλος θα ήταν αρκετός για να εξασφαλίσει τη σωτηρία των ελεύθερων Ελλήνων και την απελευθέρωση των υπόδουλων αδελφών τους».

Ακόμα πιο αλλοπαρμένος κι αλαφροΐσκιωτος από τον Αργυρόπουλο, σε έναν «τόνο σχεδόν προφητικό» (κατά τον Charles Diehl), ο ιστορικός Χαλκοκονδύλης έγραφε: «Η φήμη της ελληνικής γλώσσας είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει ασφαλώς στο μέλλον, όταν κάποια μέρα ένας έλληνας βασιλιάς και οι διάδοχοί του θα αποκαταστήσουν ένα βασίλειο που οι γιοι των Ελλήνων, ενωμένοι, θα διοικούν μόνοι τους τις υποθέσεις τους και θα αποτελούν ένα έθνος».

Το ίδιο παράξενος και ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων, όταν λίγα χρόνια πριν από την πτώση της Πόλης ο Μανουήλ Β' Παλαιολόγος επισκεπτόταν τον Μωριά, έλεγε στον αυτοκράτορα: «Εμείς των οποίων είστε αρχηγός και βασιλεύς, είμαστε απ' το γένος των Ελλήνων, όπως μαρτυρούν η γλώσσα και τα πάτρια έθιμα της πατρίδας μας».

Περίεργα πράγματα. Τριακόσια περίπου χρόνια πριν τον Διαφωτισμό (όταν κατά τους νεωτερικούς οι Ελληνες τη υποβολή των Δυτικών «επινόησαν τους προγόνους τους»), «έγινε μια παράξενη αλλαγή, ένα ξαφνικό ξύπνημα της ελληνικής εθνικότητας».

*****

Ισως το φαινόμενο να ιχνηλατείται ήδη από το 1204, όταν με την Αλωση της Πόλης απ' τους Φράγκους κλονίσθηκε το «ρωμαϊκό αυτονόητο» και το απαρασάλευτο της θεϊκής τάξης πραγμάτων στην ελληνόφωνη και χριστιανική ανατολή. Καθότι,

και στα έργα των συγγραφέων της εποχής «βλέπουμε να επανεμφανίζονται τα ονόματα και τα έργα που οι "ένδοξοι πρόγονοι" κατόρθωναν για το "κοινό" και την "πατρίδα"», ενώ στην πολιτική ρητορική η λέξη «έλληνας να αποκτά νέα και μοναδική αξία».

Πράγματι, μετά το 1204 το Βυζάντιο επί μακρόν ψυχορραγούσε, αλλά ταυτοχρόνως «ο ελληνισμός συγκέντρωνε για να εκπέμψει μια τελευταία λάμψη, όλες τις πνευματικές δυνάμεις του, σαν να ήθελε επικαλούμενος τις δόξες του παρελθόντος, να συμβολίσει και να αναγγείλει το μέλλον».

«Κι όντως», σημειώνει ο βυζαντινολόγος Charles Diehl, «αν η βυζαντινή αυτοκρατορία είχε διαρκέσει περισσότερο, πιθανόν να είχε βρει την πραγματική εθνικότητά της μέσα σε αυτές τις ιδέες».

Ομως η Ιστορία δεν έχει «αν», ο θρόνος των Καισάρων είχε σαπίσει - ο ίδιος ο Μανουήλ Β' Παλαιολόγος, για παράδειγμα, συνέδραμε με στράτευμα τους Οθωμανούς, για να καταλάβουν την τελευταία βυζαντινή κτήση στη Μικρασία, τη Φιλαδέλφεια..!

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάτσης Παλαιολόγος το είδε αλλοιώς, δήλωσε μολών λαβέ, έπεσε και μαρμάρωσε.

Με τον μαρμαρωμένο βασιλιά, μύθο στα παραμύθια της γιαγιάς, αναθρέφονταν τα ρωμιόπουλα - όσα δεν τα 'παιρναν γενίτσαρους, και γίνονταν έμποροι στην Τεργέστη, μισθοφόροι στον Ναπολέοντα ή τους Αγγλους, παπάδες στα χωριά ή την Πόλη, υπουργοί στη Μόσχα ή Βεζύρηδες στην Υψηλή Πύλη, ραγιάδες ή πειρατές, επαναστάτες σαν τον Ρήγα ή αρνησίθρησκοι, νεομάρτυρες ή προσκυνημένοι...

...................................

Σαράντα χρόνια μετά τα Ορλωφικά, 400 περίπου απ' την Αλωση της Πόλης και 190 πριν από σήμερα ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης εξηγούσε στον Αμιλτων που ζητούσε συμβιβασμό με τους Τούρκους:

«Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος! Εμείς καπιτάν Αμιλτων ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τους Τούρκους. Αλλους έκοψαν, άλλους σκλάβωσαν με το σπαθί κι άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμε ελεύθεροι από γενεά σε γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε, η φρουρά του είχε παντοτεινόν πόλεμο με τους Τούρκους και δυο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα»

»Με είπε: "Ποια είναι η βασιλική φρουρά του, ποια είναι τα φρούρια;".

»Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφται, τα φρούρια η Μάνη, το Σούλι και τα βουνά.

Ετσι δεν ωμίλησε πλέον...»

Μετά ήρθαν οι Βαυαροί και ο Κολοκοτρώνης, περίπου 200 χρόνια μετά το γδάρσιμο του Σκυλόσοφου, (ξανα)μπήκε στη φυλακή...

Κι έβλεπε, λέει, ονείρατα τον Ρήγα Φεραίο, τον Παπαφλέσσα, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Κοσμά τον Αιτωλό σε ένα νεκρόδειπνο λαμπρό με τον Αριστείδη τον Δίκαιο, τον Λεωνίδα, τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά κι όλα τα άλλα παραμύθια της γιαγιάς...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

18 σχόλια

11 Ο/Η ΑΛΑΤΑΡΙΑΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Διάβασα τα περισσότερα από τα σχόλια και δεν είδα να προτείνει κάποιος μια συγκεκριμένη λύση του προβλήματος.Λοιπόν:
-Η κατάσταση της οικονομίας μας είναι απελπιστική.
-Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή,εκλεγμένος από την πλειοψηφία του Ελλ.Λαού,είναι ο Γ.Παπανδρέου (Πιστεύω πως αυτή η στιγμή είναι ο καταληλότερος)
-Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους μαςνα μας στηρίξουν ώστε να δανειζόμαστε και εμείς όπως και οι λοιποί ευρωπαίοι!...Να γλυτώσουμε από τους τοκογλύφους...
-Υπάρχει κάτι καλύτερο και δεν το ξέρω;
Προτείνω να ηρεμήσουμε και να μονιάσουμε όλοι οι Έλληνες για το καλό μας...Ο ΒΙΣΜΑΡΚ,πρόγονος της κ. Μέρκελ... είχε πει πως ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΩΝ!...Και ήξερε τι έλεγε.
Για ξανασκεφτείτε το πατριώτες!...Πιστεύετε ότι είναι ώρα για παλληκαρισμούς και εξυπνακισμούς; Επιτέλους πρέπει να ηρεμήσουμε πριν είναι αργά!...
12 Ο/Η LCK έγραψε: (πριν 10 έτη)
Me tnv eukairia mia kai eivai epikairo skeftnka va prosferw stous filous suvavagvwstes tnv parakatw frasn (opws tn 8umamai giati dev brnka proxeiro to keimevo) tou Kolokotrwvn (apomvnmoveumata): 'Tote katalaba pws oti eivai va kavoume 8a to kavoume movoi mas kai apo tous 3evous dev exoume va perimevoume tipota'

Kalo Sabbatokuriako
13 Ο/Η ιων έγραψε: (πριν 10 έτη)
Με αυτά τα παραμύθια μεγαλώσαμε
και να τα αποτελέσματα

χρειάζεται να προσδιοριστεί
ο πυρήνας της ιδιαίτερης
ψυχής
που ζει σ' αυτόν τον τόπο

άλλως δίνονται μάχες
για την υπεράσπιση
συγκυριακών εκφάνσεων
συγκυριακών συμβιβασμών
που δεν αντέχουν
14 Ο/Η ο γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 10 έτη)
Συμφωνώ με τον ΑΛΑΤΑΡΙΑ, εκτός της τελευταίας παραγράφου. Δεν θέλω να είμαι υποτελής κανενός και δεν θέλω να έχω υποτελή κανένα. Θέλω να είμαι ισότιμος με όλους.
Κι ούτε πιστεύω ότι ο Βίσμαρκ είπε τέτοιο πράγμα. Σιγά τώρα μην είχαμε υποτελείς τους Γερμανούς επειδή θα είμασταν ενωμένοι. Θα είναι κι αυτό σαν αυτά "που είπε ο Κίσσινγκερ" ή "η μία ψήφος που θα έκανε την ελληνική γλώσσα επίσημη στις ΗΠΑ". Ας κοιτάξουμε το συμφέρον μας κι ας μη παραμυθιαζόμαστε με παραλογισμούς αυτού του είδους. Ας μη ξεχνάμε τη ρήση του Θουκιδίδη: "...φιλοκαλούμεν μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας". Το μόνο που σίγουρα έχει ειπωθεί είναι του Τσώρτσιλ "δεν πολεμούν οι έλληνες σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν έλληνες." Κι αυτό όσο τον βόλευε. Οταν σιγουρεύτηκε ήλθε να βεβαιωθεί ότι θα διασπαστούμε και θα σφαχτούμε.
15 Ο/Η ο γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο Κολοκοτρώνης μπορεί να είπε "ότι κάνουμε μόνοι μας και μην περιμένουμε τους ξένους", όμως η ναυμαχία του Ναυαρίνου μας απελευθέρωσε κι ο Μεζόν με 14000 τακτικό στρατό κυνήγησε τον Ιμπραήμ απ' την Πελοπόννησο.
Διότι η Επανάσταση είχε πνιγεί. Στην Πελοπόννησο ο Ιμπραήμ και στην Στερεά ο Κιουταχής την είχαν καταστείλει.
Ενώ οι δικοι μας άτακτοι καθόντουσαν στο Άστρος ανίκανοι ν' αντιδράσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς. Τιμή και δόξα στους ανθρώπους που πολέμησαν, αλλά η Ελλάδα απελευθερώθηκε απ' τους ξένους. Γι' αυτό και μας φορτώσανε τους Βαυαρούς, τον Όθωνα κι αργότερα τους Γκλίσμπουργκ. Αν είχαμε ελευθερωθεί μόνοι μας, θα κάναμε μόνοι μας και κουμάντο στον τόπο μας.
16 Ο/Η LCK έγραψε: (πριν 10 έτη)
Exeis dikio. O Kolokotrwvns ekave omws auto to sxolio avaferomevos sto 3ekivnma tns Epavastasns. Bebaia meta ws suvn8ws me tous fatriasmous ta skatwsame kai egive auto pou les.

Mia kai to aveferes omws : Exei evdiaferov pws kata mia apopsn stn vaumaxia tou Nauarivou ftasame giati dev suvefere tis ‘duvameis’ (lege mas kerdoskopous) va pvigei n epavastasn kai va xa8ouv ta lefta apo ta daveia (re ti sou eivai n istoria…).
17 Ο/Η ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
1821=
" Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης..."
2010 =
"Αν θέλεις να προκόψεις, κόψε τις απόψεις.."

...αυτή λοιπόν ήταν και θέλουμε να είναι η Ελλάδα;;
18 Ο/Η Φαίδων Θειοφίλου έγραψε: (πριν 10 έτη)
Θα πρότεινα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να...ενηλικιωθούμε, να σοβαρευτούμε (στο μέτρο που χρειάζεται) να εργαστούμε, και να ξεχάσουμε τις τζάμπα μαγκιές. Όλοι αυτοί που αναφέρει το κείμενο έκαναν κάτι σπουδαίο για να δικαιούνται να τους αναφέρει η ιστορία. Εμείς δεν δικαιύμαστε να κάνουμε τους σπουδαίους εξ αιτίας άλλων. Πρέπει να κάνουμε κάτι κι εμείς που να μας καθορίζει.
Το: "Σας παρακαλώ μιλάτε μου καλύτερα. Είμαι ανηψιά ναυάρχου" που έλεγε η τσατσά σε γνωστή ελληνική ταινία, μας τελείωσε. Ή κολυμπάμε ή πνιγόμαστε. Τα φτιασίδια και τα λόγια και οι κορώνες είναι παρωχημένα υλικά, που βοηθάνε τους ασήμαντους όπως εμάς τουςι Νεοέλληνες, να το παίζουμε κάποιοι χωρίς αντίκρυσμα. Μας πήραν είδηση πατριώτες!!!!!!!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 18

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος