Έντυπη Έκδοση

Μαθήματα κατά της κακοποίησης

Τα 2/3 των κακοποιημένων γυναικών που ζουν στην Αθηνα και ζήτησαν βοήθεια από το Γραφείο Ισότητας του Δήμου Αθηναίων (πρόκειται για 2.000 γυναίκες, οι οποίες απευθύνθηκαν μέσω τηλεφωνημάτων και 324 επισκέφθηκαν το γραφείο, μαζί με 289 παιδιά τους) πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, ψυχοσωματικές ασθένειες, αϋπνίες, φοβίες, χρόνια κόπωση και αδυναμία άμυνας και υπεράσπισης του εαυτού τους. Μάλιστα, το 35-40% των συγκεκριμένων γυναικών έχει κάνει τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας.

Τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν προχθές στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Γραφείο Ισότητας του Δήμου Αθηναίων και του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού W.Ι.Ν.-HELLAS (σημαίνει Women in Need ή γυναίκες σε ανάγκη), εν όψει της συνεργασίας που ξεκινάει ως πιλοτικό το πρόγραμμα με τίτλο «Σωστός Τρόπον Ζωής» από το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα, με στόχο να επεκταθεί σε όλα τα Διαμερίσματα της Αθήνας. Περιλαμβάνει 20 ενότητες μαθημάτων. Θα 'χει διάρκεια 5 μηνών (ένα μάθημα ανά εβδομάδα).

Στην εκδήλωση μίλησε η ψυχολόγος Βασιλική Λιάφου, η οποία τόνισε ότι η παθητικότητα, η μυστικοπάθεια, ο φόβος είναι γνώριμα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και προκαλούν κοινωνική απομόνωση και διακοπή της επαγγελματικής πορείας, με συνέπεια τη στέρηση της επαγγελματικής καταξίωσης και της οικονομικής ανεξαρτησίας.

Ενας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει το πληθυσμιακό περιβάλλον είναι ότι στον Δήμο Αθηναίων κατοικούν 20% αλλοδαποί. Μετανάστριες με διαφορετικά ήθη και έθιμα, άλλη κουλτούρα, άλλους κώδικες ενδοοικογενειακής αρχής. Οι οικονομικές μετανάστριες εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα καθημερινά προβλήματα από τις Ελληνίδες, τόνισε η αντιδήμαρχος Ισότητας κ. Εβερτ.

Τα μαθήματα κατά της βίας των γυναικών αρχίζουν τη Δευτέρα (22/3) και θα γίνονται κάθε Δευτέρα, από τις 6 έως τις 8μ.μ., στο κτίριο του 19ου Λυκείου Αθηνών, στην Πλ. Αμερικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα