Έντυπη Έκδοση

Ενα golden boy στον ΟΔΔΗΧ

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

ΜΟΛΟΝΟΤΙ το δημόσιο χρέος ξεκινάει από συστάσεως του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που έχει ως αποστολή τη βελτίωση του κόστους δανεισμού και την επίτευξη της καλύτερης δυνατής διάρθρωσής του, δημιουργήθηκε μόλις το 1990.

Παρά την κρισιμότητα του ρόλου του, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του...17 χρόνια αργότερα, κι αυτό γιατί παρακάμφθηκε! Ηταν το 2007, όταν έσκασε η βόμβα των δομημένων ομολόγων, η έκδοση των οποίων έγινε... διά της τεθλασμένης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (απευθείας δηλαδή από το υπουργείο Οικονομικών) - και όχι από τον ΟΔΔΗΧ. Γεγονός που αποτέλεσε το παραθυράκι για την έκδοση του περιβόητου ομολόγου της JP Morgan.

Το τελευταίο διάστημα όμως, κατά το οποίο εξελίσσεται το ευρωπαϊκό θρίλερ «ελληνικής παραγωγής», για το πώς και γιατί η χώρα μας θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο, ο ΟΔΔΗΧ, παίρνει αναδρομικά, -απ' ό,τι φαίνεται- το μερίδιο δημοσιότητας που του αντιστοιχούσε.

Στη ζωή μας

Και πώς θα γινόταν άλλωστε, όταν όροι όπως swap, spread και hedge funds, που γράφονταν σχεδόν αποκλειστικά στις σομόν σελίδες των εφημερίδων, μπήκαν στα πρωτοσέλιδα και στη ζωή μας.

Ο ΟΔΔΗΧ διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη και επαγγελματίες καριέρας με πρόεδρο τον Ηλ. Πεντάζο, αντιπρόεδρο τον Χρ. Ντζιούνη. Μέλη είναι ο Γ. Ζανιάς, πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο Παν. Θωμόπουλος, εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το πέμπτο μέλος του δ.σ. είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής, ο άνθρωπος που «τραβάει το ζόρι» του δανεισμού. Αυτός μαζί με δύο ομάδες έμπειρων στελεχών, είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του χρέους. Η μία ομάδα ασχολείται με την παρακολούθηση των αγορών και των ομολόγων. Η δεύτερη με τα παράγωγα. Λέξη κολάσιμη στην ελληνική κοινωνία, αλλά βασικό εργαλείο παγκοσμίως, για τη διαχείριση των διαθεσίμων και του επιτοκιακού κινδύνου.

Παρακολουθούν το χαρτοφυλάκιο των παραγώγων του ΟΔΔΗΧ, και τα αντίστοιχα ομόλογα, και προτείνουν ενέργειες για να επωφεληθεί το Δημόσιο από τη διακύμανση των αγορών έτσι ώστε να κατέβει το συνολικό κόστος δανεισμού.

Ο σημερινός γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ είναι «φρέσκος» στην καρέκλα. Δεν έχει κομματική ταυτότητα και δεν είναι φίλος του πρωθυπουργού ή του υπουργού Οικονομικών. Ο διορισμός έγινε αρκούντως εσπευσμένα λόγω της συγκυρίας και της επικείμενης συνταξιοδότησης του προκατόχου του Σπύρου Παπανικολάου. Ο τελευταίος, από τα πιο έμπειρα στελέχη της τραπεζικής αγοράς, προερχόμενος από την Τράπεζα της Ελλάδος, είχε «σηκώσει» δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους. Οπως λέγεται όμως, με την κυβέρνηση δεν είχε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία.

Ο νέος επικεφαλής είναι σούπερ «γκόλντεν μπόι». Κέρδιζε χρυσάφι την τελευταία δεκαετία ως επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων της Εθνικής Τράπεζας (treasurer όπως λέγεται), ενώ διετέλεσε και στέλεχος όλων των μεγάλων «οίκων», ή διαφορετικά των διεθνών κερδοσκόπων, όπως συνηθίζεται να λέγονται στη χώρα μας η Goldman Sachs, η Credit Suisse και η JP Morgan.

Ο διορισμός του αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς πρόκειται για τον τέταρτο πιο ακριβοπληρωμένο manager της Εθνικής Τράπεζας μετά τον Τάκη Αράπογλου, πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, τον Γιάννη Πεχλιβανίδη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, και τον Ανθιμο Θωμόπουλο, δ/ντή οικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει στη θέση του.

Αυτοί και πολλοί άλλοι αναρωτήθηκαν πώς ο Χριστοδούλου είπε ναι στην πιο ηλεκτρισμένη καρέκλα της περιόδου αυτής. Οσο κι αν ακούγεται περίεργο για έναν τεχνοκράτη, γεράκι των αγορών, δέχτηκε τη θέση προκειμένου να βάλει «πλάτη». Αυτό τουλάχιστον λέει στενός συνεργάτης του στην Εθνική Τράπεζα: «Είναι μια εθνική πρόκληση γι' αυτόν, και δεν τίθεται θέμα χρημάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΔΔΗΧ, ο μισθός του κ. Χριστοδούλου είναι περί τα 6.000-7.000 ευρώ το μήνα. Ποσό υποπολλαπλάσιο των χρημάτων που έπαιρνε στην Εθνική Τράπεζα, που μαζί με τα bonus ξεπερνούσαν τα 50.000 ευρώ μηναίως, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της Εθνικής Τράπεζας το 2007. Οι χρυσές εποχές όμως πέρασαν, καθώς το 2008 που οι τράπεζες έκαναν χρήση του πακέτου βοήθειας των 28 δισ., έκοψαν τα μπόνους, οπότε το ύψος των αποδοχών του μειώθηκε.

«Θα βαριόταν»

Ο ίδιος συνεργάτης του λέει πως «ακόμα κι αν του πρότειναν τη θέση του προέδρου του χρηματιστηρίου, μια θέση που συνδυάζει πολλά κι ακούραστα λεφτά, ίσως να έλεγε όχι, γιατί θα βαριόταν». Περιγράφοντας με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, έναν άνθρωπο γεμάτο νεύρο που αναπνέει στο ρυθμό των αγορών.

Το πρώτο σοκ για τον Πέτρο Χριστοδούλου δεν ήρθε όμως από τις αγορές. Σε δημοσίευμα της «Monde», αναφερόταν ως ο μεσάζων της Goldman Sachs στην Ευρώπη. Ο ίδιος, αστειευόμενος λέει στον στενό του κύκλο, ότι αν ήθελαν να τον χαρακτηρίσουν, μάλλον θα έπρεπε να τον αποκαλέσουν τζέι-πι-μοργκανικό (από την JP Morgan). Υπήρξε στέλεχος της JP Moragn για μία επταετία στο Λονδίνο (1991-98) ενώ για την Goldman Sachs εργάστηκε για πολύ λίγο το 1988-89.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΔΔΗΧ