Έντυπη Έκδοση

Φρένο στους «κρατικούς» σουλατσαδόρους

Δεν είναι μόνον τα «κρατικά» αυτοκίνητα, είναι και οι «κρατικοί» οδηγοί... ...Που βολτάρουν με τα κρατικά αυτοκίνητα παρέα με άτομα ξένα προς την υπηρεσία τους, που κάνουν εξυπηρετήσεις όχι μόνον σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και στις οικογένειές τους, που παρκάρουν τα αυτοκίνητα σε σημεία παράνομα ακόμα και για διανυκτέρευση, που δεν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, που δεν τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που δεν χρησιμοποιούν ζώνες, που μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες και άλλα πολλά που έχουν καταγγείλει ελεγκτές των υπηρεσιών, πολίτες και φορείς στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για τους παραβάτες Οχι μόνο πειθαρχικές αλλά και ποινικές ευθύνες για τους παραβάτες Η κατάσταση που από ό,τι φαίνεται είχε φτάσει στο μη περαιτέρω έκανε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να εκδώσει χθες εγκύκλιο με την οποία υπενθυμίζει ότι οι ευθύνες για εκείνους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους δεν είναι μόνον πειθαρχικές αλλά και ποινικές.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην εγκύκλιο αναφέρεται μετ' επιτάσεως ότι οδηγοί δεν θεωρούνται μόνον όσοι υπηρετούν με αυτήν την ειδικότητα. Οδηγοί των κρατικών αυτοκινήτων με τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες σε περίπτωση παραβάσεων θεωρούνται και εκείνοι που εξυπηρετούνται από τα κρατικά αυτοκίνητα δηλαδή: νομάρχες, μέλη νομαρχιακών συμβουλίων, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στους οποίους έχει επιτραπεί κατ' εξαίρεση η οδήγηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε νομαρχίες, δήμους και κοινότητες.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ορίζει ρητώς ότι όσοι με οποιονδήποτε τρόπο οδηγούν κρατικά αυτοκίνητα θα συμπεριληφθούν σε ειδική κατάσταση όπου θα καταγράφονται το όνομά τους, ο τύπος και ο κυβισμός του αυτοκινήτου και οι λίστες αυτές μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να αποσταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο υπουργείο τέλος κάθε μήνα θα υποβάλλονται καταστάσεις με τις παραβάσεις που έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες κάθε υπουργείου χωριστά μαζί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

Οι υποχρεώσεις των οδηγών είναι οι ακόλουθες:

- Να τηρούν τον ΚΟΚ και να φορούν ζώνες.

- Να οδηγούν τα κρατικά αυτοκίνητα μόνον αυτοί και να μην παραβιάζουν τις λεωφορειολωρίδες.

- Να μην κάνουν εξυπηρετήσεις με κρατικά αυτοκίνητα σε φίλους, συγγενείς, μέλη οργανώσεων και συνδικαλιστές. Το αυτοκίνητο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον για τους σκοπούς για τους οποίους έχει παραχωρηθεί.

- Να μην κινούνται εκτός των ορίων τοπικής αρμοδιότητας της υπηρεσίας και να μην κυκλοφορούν Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες ούτε μετά τις δέκα το βράδυ εκτός αν υπάρχει εξαιρετικός λόγος για τον οποίο έχει δοθεί και ειδική έγκριση προηγουμένως.

- Να εφοδιάζονται με τις νόμιμες «διαταγές πορείας» και να τηρούν το δελτίο κίνησης σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

- Να φροντίζουν για τη νόμιμη στάθμευση του αυτοκινήτου και την ασφαλή διανυκτέρευσή του.

- Να μην αρνούνται τον έλεγχο στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

- Σε περίπτωση ατυχήματος, να δηλώνουν το ατύχημα στην Αστυνομία και να υποβάλουν εγγράφως τη δήλωσή τους στην υπηρεσία εντός τριών ημερών.

Τέλος όσο κι αν αυτό φαίνεται περιττό, επειδή μοιάζει αυτονόητο, ορίζεται στην εγκύκλιο ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να πίνουν οινοπνευματώδη ούτε να χρησιμοποιούν το κινητό τους όταν οδηγούν τα κρατικά αυτοκίνητα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο αυτοκινήτων
Υπουργείο Εσωτερικών