Έντυπη Έκδοση

Γυναίκες θύματα καρδιάς

Κόκκινο συναγερμό σημαίνουν για τις καρδιές των γυναικών οι ειδικοί, καθώς σήμερα η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στον γυναικείο πληθυσμό. Μάλιστα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνει δραματικά μετά την ηλικία των 75 ετών.

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, η αναλογία των ηλικιωμένων γυναικών με καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πιο κοινή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας για τον γυναικείο πληθυσμό του κόσμου, από ό,τι η οστεοπόρωση και ο καρκίνος μαζί.

Οι γυναίκες διαφέρουν από τους άνδρες στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζουν τη στεφανιαία νόσο (πολλές φορές άτυπα συμπτώματα, που δεν ανησυχούν τον γιατρό) με αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τους άνδρες που οδηγούνται πολύ πιο εύκολα σε κάποια διαγνωστική εξέταση, όταν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα, να πρέπει να «αποδείξουν» στον γιατρό τους ότι πάσχουν από στεφανιαία νόσο, ώστε να έχουν την απαραίτητη αντιμετώπιση.

Σημειώνεται ότι η θνησιμότητα των γυναικών μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου είναι υπερδιπλάσια από αυτή των ανδρών. Τέλος, τα ειδικά ανατομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του φύλου καθιστούν την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου πιο δύσκολη στις γυναίκες. Τα νέα δεδομένα αναγκάζουν τη διεθνή καρδιολογική κοινότητα να λάβει πρόσθετα μέτρα αλλά και να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του γυναικείου πληθυσμού.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Euroheart Project, οργάνωσε ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού και κυρίως των γυναικών στην πρόληψη και θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου, όπου ανακοινώθηκαν τα πλήρη αποτελέσματα του Euroheart Project.

Για το θέμα μίλησαν ο Βλάσιος Ν. Πυργάκης πρόεδρος ΕΚΕ, διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος αναπλ. καθηγητής Ιωάννης Λεκάκης, ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Κρεμαστινός και ο αναπλ. καθηγητής Βιοστατικής-Επιδημιολογίας, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Δημοσθένης Παναγιωτάκος.

Οπως επισημάνθηκε, παρά την αύξηση του αριθμού και της αναλογίας των γυναικών που εγγράφονται σε καρδιαγγειακές κλινικές έρευνες, εντούτοις η συμμετοχή τους είναι χαμηλή, ιδιαίτερα στον τομέα αντιμετώπισης της χοληστερόλης, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και της καρδιακής ανεπάρκειας -γεγονός που ίσως έχει επηρεάσει την αξιοπιστία της ανάλυσης των υποομάδων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας