Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΦΓΑΝΩΝ

Αμίλητοι για τις βόμβες της καθημερινότητας

Σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ Αφγανοί πρόσφυγες, τόσο στη μνήμη του 15χρονου Χαμιντουλάχ Νατζάφι, που έχασε τη ζωή του από την έκρηξη της βόμβας το περασμένο Σάββατο στα Πατήσια, όσο και για τα «ανύπαρκτα» δικαιώματά τους με την κατασταλτική αντιμετώπιση που βιώνουν καθημερινά.

Διακόσιοι Αφγανοί πρόσφυγες σιωπηλοί έξω από τη Βουλή Διακόσιοι Αφγανοί πρόσφυγες σιωπηλοί έξω από τη Βουλή Οι περίπου 200 Αφγανοί πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων δεν φώναξαν ούτε ένα σύνθημα. Στέκονταν ακίνητοι και κράταγαν κεριά, μεγάλα χαρτόνια με συνθήματα και πανό.

Σε κείμενα που μοίραζαν στους περαστικούς, ανέφεραν μεταξύ άλλων και την αντιμετώπιση που βιώνουν καθημερινά «στους δρόμους, στις πλατείες, στα σπίτια μας, στο Αλλοδαπών και στις κρατικές υπηρεσίες για το μόνο "έγκλημά" μας που είναι η προσφυγιά», ενώ αλλού «ζώντας και εμείς τη δική μας μεγάλη εβδομάδα που καθημερινά μας σταυρώνουν».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους χθες, βρίσκονταν και πολλά μικρά παιδιά, μερικά ακόμα σε καροτσάκια, τα οποία εκτός από κεριά κράταγαν και μεγάλα χαρτόνια με συνθήματα σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά) όπως: «Η προσφυγιά δεν είναι έγκλημα», «Είμαστε πρόσφυγες, απαιτούμε τα δικαιώματά μας», «Οποιοδήποτε παιδί μπορούσε να είναι στη θέση του Χαμιντουλάχ».

Οργή από τον πατέρα

«Θάνατος στους φασίστες, κάτω η τρομοκρατία» φώναζε στα ελληνικά ο Μοχάμεντ Νατζάφι χθες, στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου γιου του.

Φθάνοντας εκεί όπου ξεψύχησε το παιδί την περασμένη Κυριακή, άναψε ένα κερί και άφησε ένα τριαντάφυλλο.

«Κάθε παιδί θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του δικού μου» είπε, προσθέτοντας ότι «ζητώ από τον κ. Παπανδρέου να συλλάβει τους δολοφόνους του παιδιού. Θέλω να συλλαμβάνονται οι τρομοκράτες, οι δολοφόνοι της ανθρωπότητας».

Προηγουμένως, ο ίδιος μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο για ν' αποχαιρετήσει τονΧαμιντουλάχ. Δεν βρήκε τη δύναμη ν' αποφασίσει αν η σορός θα ταφεί στην Ελλάδα ή θα μεταφερθεί στο Αφγανιστάν.

Επιφυλάξεις για την όραση της 11χρονης

Επιφυλακτικοί όσον αφορά την πρόγνωση για την όραση της 11χρονης Αφγανής από το δεξί μάτι είναι οι θεράποντες γιατροί.

Στο ανακοινωθέν η ομάδα χειρουργών οφθαλμιάτρων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου χειρουργήθηκε χθες στο δεξί μάτι η μικρή, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της πεντάωρης επέμβασης έγινε «αφαίρεση πέντε αλλότριων σωμάτων (ενός πλαστικού και τεσσάρων χάλκινων συρμάτων)». Σύμφωνα με τους γιατρούς το κορίτσι αναμένεται να υποβληθεί σε επέμβαση και στο άλλο μάτι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
ΠΑΣΟΚ