Έντυπη Έκδοση

Από Ιούλιο υποχρεωτικό το «πράσινο» πιστοποιητικό για όλα τα νέα κτίρια

Υποχρεωτική γίνεται από τον Ιούλιο η μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίων για τα νέα κτίρια, ώστε να γίνουν πιο «πράσινα» από τα σημερινά.

Από τον Σεπτέμβριο, για τη μεταβίβαση ακινήτου άνω των 50 τετραγωνικών θα είναι απαραίτητη η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ το ίδιο θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011 και για την ενοικίαση ακινήτου.

Τα χρονικά περιθώρια προσδιορίζονται στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων-ΚΕΝΑΚ, τον οποίο επικύρωσαν με απόφασή τους οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας Τίνα Μπιρμπίλη και Λούκα Κατσέλη.

Ετσι, σε 3 μήνες από την επικύρωση του κανονισμού, για όλα τα νέα κτίρια, αλλά και γι' αυτά που θα ανακαινίζονται ριζικά, θα εκπονείται μελέτη ενεργειακής απόδοσης, η οποία υποκαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης.

Αναφορικά με την ενεργειακή επιθεώρηση, που είναι υποχρεωτική για μεταβιβάσεις και ενοικιάσεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, αυτή θα έχει κόστος 1 ευρώ το τετραγωνικό. Η επιθεώρηση θα γίνεται από πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές. Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης (κατάταξη σε κατηγορία). Επίσης, συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι ιδιοκτήτες να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις δυνατότητες αυτή να μειωθεί (ηλεκτρικό, πετρέλαιο κ.λπ.).

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές θα είναι ιδιώτες (μηχανικοί κ.λπ.) και θα πρέπει να είναι γραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του υπουργείου, το οποίο θα συσταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, το όλο σύστημα ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων αποτελεί υποχρέωση συμμόρφωσης σε κοινοτική οδηγία, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ακίνητα & κτηματαγορά