Έντυπη Έκδοση

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

«Μη μας εξοντώνετε με τεράστια ποσά για το ΕΤΑΚ»

«Ολοι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε την πατρίδα μας σε δύσκολες στιγμές.

Δίκαια όμως και σύμφωνα με τις δυνατότητές του ο καθένας. Οχι να καλούνται να πληρώσουν οι Φολεγάνδριοι τεράστια ποσά για το ΕΤΑΚ. Εχουμε στα χέρια μας συμβόλαια συγχωριανών μας του 2008 με τιμή κάτω από 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για οικόπεδο "εντός οικισμού". Πώς ο αρμόδιος υπουργός όρισε για το 2008 κατώτερη τιμή 150 ευρώ το τετραγωνικό;».

Για τη «φορολογική αδικία» που υφίστανται οι Ανωμερίτες της Φολεγάνδρου σχετικά με τις αγροικίες που διαθέτουν στο νησί τους διαμαρτύρονται στο υπουργείο Οικονομικών. «Είμαστε κάτοικοι της Ανω Μεριάς Φολεγάνδρου του Νομού Κυκλάδων, νησιού άγονης γραμμής και πεντακοσίων ογδόντα περίπου μόνιμων κατοίκων. Σας γνωρίζουμε δε ότι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια τις δυσβάστακτες συνέπειες ενός άδικου φορολογικού συστήματος. Αφορά τις αγροκατοικίες μας που εντάχθηκαν "εντός οικισμού" και οι οποίες περιλαμβάνουν την οικία και το γύρω κτήμα, το οποίο παλιά "έτρεφε" την οικογένεια. Σήμερα θεωρούνται οικόπεδα. Αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης δεν υπάρχει γι' αυτά. Η εκτίμηση γίνεται με "συγκριτικά στοιχεία". Η τιμή λοιπόν διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με τα συμβόλαια που γίνονται στην περιοχή. Αυτό οδήγησε κάποιους να δηλώνουν εξωπραγματικά ποσά, εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα! Ανάλογη οικονομική κρίση που περνά τώρα η χώρα μας, περνά και το χωριό μας εδώ και πολλά χρόνια. Υποφέρει από τα παιχνίδια κάποιων κερδοσκόπων, με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να έχουν φτάσει στα ύψη φέρνοντας σε απόγνωση τους λιγοστούς κατοίκους του».

Οι Φολεγάνδριοι εξανίστανται και κάνουν λόγο για ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προς όφελος των κερδοσκόπων.

«Τα ποσά που πληρώνουμε στην Εφορία για να παραλάβουμε την περιουσία των γονέων μας ή πλέον σήμερα να τη μεταφέρουμε στα δικά μας παιδιά είναι τεράστια και πέρα από κάθε λογική! Για απόσταση λοιπόν κλασμάτων του χιλιοστού στην ίδια περιοχή τα εντός οικισμού οικόπεδα αξιολογούνται με 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και τα εκτός οικισμού με 1 ευρώ το τ.μ.! Γιατί να πληρώνουμε κάθε χρόνο τέτοιο χαράτσι; Προφανώς η "άγονη" Φολέγανδρος δεν είναι η Χαβάη της Ελλάδας, ούτε η Μύκονος ούτε η Πάρος ή Σαντορίνη!».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ακίνητα & κτηματαγορά