Έντυπη Έκδοση

* ΒΟΥΛΗ

Ο Παπακωνσταντίνου «ξόρκισε» τον Στρος-Καν

Να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επιχείρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποιώντας καθησυχαστικούς τόνους υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν μια σύσκεψη στην Ουάσιγκτον (σ.σ. έδρα του ΔΝΤ) να δημιουργεί πανικό στην Αθήνα».

Διαβεβαίωσε αντίθετα πως η χώρα μας δεν θα καταφύγει σε δανεισμό από αυτό . «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες και ο Στρος-Καν δήλωσε το προφανές για το αν η Ελλάδα προσέφευγε ποτέ, κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο υπουργός.

Ο ίδιος γνωστοποίησε εξάλλου ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν διευκρινίσεις ως προς τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Την ίδια στιγμή η κριτική των βουλευτών της Ν.Δ. τόσο για τον δανεισμό στον οποίο κατέφυγε η χώρα όσο και για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα οι Θ. Καράογλου και Χρ. Σταϊκούρας χαρακτήρισαν άστοχους τους πανηγυρισμούς και τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού μετά τη σύνοδο κορυφής και αποτυχημένο τον δανεισμό στον οποίο προχωρήσαμε στις αρχές της εβδομάδας.

«Εγώ δεν θα μπω σε συζήτηση κατά πόσο επιχαίρει η Ν.Δ. Δεν κάνω δίκη προθέσεων», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σπεύδοντας όμως να καταλογίσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εξακολουθεί να μην αποδέχεται τις ευθύνες της. Αρνείται να παραδεχθεί ότι παρέδωσε μια οικονομία σμπαράλια, αρνείται να παραδεχθεί ότι αύξησε τις δαπάνες λόγω των δώρων που έκανε στους φίλους της», δήλωσε ο υπουργός.

Σ' ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες, το κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε ότι η χώρα «δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο κάθε φορά και αυτό διότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού». Είναι εξαιρετικά θετικό -κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου- ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει και καλύψει τις ανάγκες δανεισμού (13 δισ. ευρώ) για τον Απρίλιο, που είναι και ο πιο δύσκολος μήνας, και προχωράμε στον Μάιο που έχουμε πολύ χαμηλότερες υποχρεώσεις. Πάντως, η κ. Μπακογιάννη έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι λάθος να εμφανίζετε την εικόνα ότι η Ν.Δ. επιχαίρει για τα μεγάλα σπρεντ». «Δεν μπορείτε την αγωνία μας να τη μεταφράζετε σε χαρά», είπε.

Αλλά και ο Θ. Καράογλου χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την επίθεση κατά της Ν.Δ. Επέμεινε ότι εξακολουθούμε να δανειζόμαστε με πολύ υψηλά επιτόκια και απέρριψε τις αιτιάσεις του υπουργού πως για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ