Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός, Τζαννής Τζαννετάκης

Τελευταία ενημέρωση:

Τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Τζαννή Τζαννετάκη, ανακοίνωσε το γραφείο του. Υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό, από το οποίο παραιτήθηκε την επομένη του Απριλιανού πραξικοπήματος και στη συνέχεια φυλακίστηκε από τη Χούντα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1977 και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, για διάστημα περίπου τριών μηνών, στην κυβέρνηση Ν.Δ. - ΣΥΝ.

"Ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης απεβίωσε σήμερα στις 16.44, στο Νοσοκομείο 'Ερρίκος Ντυνάν'. Η κηδεία του θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, σε ημέρα και ώρα που θα γνωστοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωση", αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση.

Ο Τζαννής Τζαννετάκης γεννήθηκε στο Γύθειο, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1927. Ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο παραιτήθηκε στις 22 Απριλίου του 1967, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τη χούντα. Τον Ιούλιο του 1969 συνελήφθη, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1977 και επανεξελέγη στις εκλογές του 1981,1985,1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), 1990 και 1993 στην Α΄ Αθηνών και το 1996, 2000 και 2004 στη Β' Αθηνών.

Διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας, από τις 2 Ιουλίου έως τις 12 Οκτωβρίου 1989, στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας διετέλεσε επίσης, υπουργός Δημοσίων Έργων (από 10.5.1980 έως 21.10.1981), υπουργός Εξωτερικών (2.7.1989 έως 12.10.1989), υπουργός Εθνικής Άμυνας (από 23.11.1989 έως 13.2.1990), υπουργός Τουρισμού (από 3.7.1989 έως 12.10.1989 και 23.11.1989 έως 13.2.1990), αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (από 11.4.1990 έως 12.10.1993) και υπουργός Πολιτισμού (1990 -1991).

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ραγκούση και είχαν ένα γιο και μία κόρη.

Κ. Παπούλιας: "Αγωνίσθηκε με συνέπεια για τη Δημοκρατία"

"Ο Τζαννής Τζαννετάκης έδεσε άρρηκτα τη ζωή του με τη νεώτερη πολιτική ιστορία του τόπου. Αγωνίσθηκε με συνέπεια για τα πιστεύω του και για τη Δημοκρατία. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.


Γ. Παπανδρέου: "Επέδειξε αφοσίωση στη Δημοκρατία"

"Με τον θάνατο του Τζαννή Τζαννετάκη, ο δημόσιος βίος της χώρας έχασε έναν πολιτικό, ο οποίος τον υπηρέτησε με πίστη στις αρχές του. Ο Τζαννής Τζαννετάκης επέδειξε αφοσίωση στη Δημοκρατία με την στάση του απέναντι στη δικτατορία. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Αντ. Σαμαράς: Ο Τζ. Τζαννετάκης υπηρέτησε την πατρίδα με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια

"Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης έφυγε από κοντά μας. Υπηρέτησε, τόσο ως στρατιωτικός, όσο και ως πολιτικός, την Πατρίδα μας με ήθος και βούληση προσφοράς. Υπηρέτησε το Δημόσιο και την Παράταξή μας με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

"Η συνεισφορά του στον Τόπο, στην αντιδικτατορική πάλη, στην εθνική συνεννόηση, υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Αναγνωρίστηκε από όλους τους πολίτες σε όποια παράταξη και αν ανήκουν. Τιμούμε την προσφορά και το έργο του. Στην οικογένεια και τους πολυπληθείς φίλους του εκφράζω τα συλληπτήρια μου", κατέληξε η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κώστας Καραμανλής: "Πολυετής, ουσιαστική και ανιδιοτελής προσφορά του"

"Ο Τζαννής Τζαννετάκης σε ολόκληρη τη ζωή του υπηρέτησε με υψηλό αίσθημα ευθύνης την πατρίδα και τη δημοκρατία. Το ήθος, η σωφροσύνη και η μετριοπάθειά του αναγνωρίστηκαν ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η πολυετής, ουσιαστική και ανιδιοτελής προσφορά του στην παράταξη και το δημόσιο βίο, η συμβολή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, η έμπρακτη δέσμευσή του στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης είναι πολύτιμες παρακαταθήκες για όλους.", ανέφερε σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Γ. Καρατζαφέρης: "Έφυγε ένας ευπατρίδης της πολιτικής"

Σε δήλωσή του για το θάνατο του Τζαννή Τζαννετάκη, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, ανέφερε: "Το ήθος και η ευπρέπεια του Τζαννή Τζαννετάκη θα διδάσκουν για πολλά χρόνια τους νεότερους".

ΣΥΝ: "Ειλικρινής και ευπρεπής πολιτικός"

Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, τόνισε: "Ο Tζαννής Τζαννετάκης υπήρξε ένας ειλικρινής και ευπρεπής πολιτικός που με μετριοπάθεια υπηρέτησε τις απόψεις του. Στην οικογένεια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Spiros Bitouladitis έγραψε: (πριν 10 έτη)
Makariste, Yparxe Tzani.
Aionia sou e mnimi, opou kai an eisai.
Spiros 9512
Ypobrixion Argonautis,Amphitriti
2 Ο/Η C. Papanikolaou έγραψε: (πριν 10 έτη)
O Tzannetakis pethane. to 1989 0mws paramenei athanato.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Συλλυπητήρια πολιτικού κόσμου στην οικογένεια Τζαννετάκη