Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ * ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Νέο μηχανισμό στήριξης χωρίς ΔΝΤ ζητεί τώρα ο Γιώργος από τον Ρόμπαϊ

Δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση το θέμα του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δανειακή στήριξη της χώρας μας ή όσων χωρών έχουν ανάγκη, παρά την απόφαση που έλαβε η σύνοδος κορυφής με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού πριν από οχτώ μέρες στις Βρυξέλλες.

Στον πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ (αριστερά) στηρίζει τώρα τις ελπίδες του ο Γ. Παπανδρέου καθώς Μέρκελ, Σαρκοζί και Θαπατέρο δεν έδωσαν τη λύση που περίμενε για το μηχανισμό στήριξης Στον πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ (αριστερά) στηρίζει τώρα τις ελπίδες του ο Γ. Παπανδρέου καθώς Μέρκελ, Σαρκοζί και Θαπατέρο δεν έδωσαν τη λύση που περίμενε για το μηχανισμό στήριξης Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να έχει χαρακτηρίσει, λόγω ανάγκης, τη συμφωνία σημαντική για τη χώρα, όμως όπως όλα δείχνουν, ψάχνει να βρει τον καταλληλότερο χρόνο και τρόπο να επαναφέρει το θέμα με νέο σχέδιο, προκειμένου ο μηχανισμός να βελτιωθεί ή να αλλάξει.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα το κάνει, όπως ο ίδιος έχει πει, όταν θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας που θα συστήσει για το θέμα ο πρόεδρος της Ε.Ε. βαν Ρόμπαϊ.

Πρόβλημα, η διαμάχη

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν πλέον ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, κάνει κακό παρά καλό. Εκτιμούν βεβαίως ότι ο μηχανισμός θα αποδώσει από το καλοκαίρι και μετά. Ομως κι αυτό είναι αμφίβολο, γιατί όσο οι αγορές ξέρουν πως η χώρα μας τα επόμενα δύο χρόνια θα αναγκαστεί να δανειστεί πάνω από 150.000.000 ευρώ, δεν έχουν λόγο να ρίξουν τα επιτόκια. Επιπλέον οι αυστηροί όροι εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών δίνουν στις αγορές τεράστια περιθώρια αντίστασης. Επ' αυτού την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι οι αγορές έχουν τη δική τους λογική και δεν υπακούουν στον μηχανισμό επειδή βλέπουν ότι το κείμενο της απόφασης έχει πολλές ασάφειες.

Μέχρι στιγμής αυτές οι δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης έχουν εκφρασθεί τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, που δήλωσε προχθές ότι δεν είναι ικανοποιημένος.

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως έγραψε την Τετάρτη η «Ε», κράτησε για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία, λέγοντας: «Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για έναν μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. βαν Ρόμπαϊ. Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».

Μια μέρα μετά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή Press της ΝΕΤ, είπε: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι χρειάζεται ισχυρή άμυνα εναντίον των κερδοσκόπων. Δεν είμαι ικανοποιημένος και πρέπει να κάνουμε προσπάθειες όλοι όσοι συνειδητοποιούμε την ανάγκη ισχυροποίησης του ευρώ για την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής μιλώντας την Τετάρτη στο Αλτερ είπε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συμφωνία των Βρυξελλών γιατί δεν είχε άλλη επιλογή.

Η νέα πρόταση

Τα βασικά χαρακτηριστικά τής «πιο αποτελεσματικής πρότασης», για την οποία μιλάει ο κ. Παπανδρέου αλλά και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, είναι τα εξής:

**Ο μηχανισμός να είναι μόνο ευρωπαϊκός χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που έχει δικούς του κανόνες και θέλει να τους επιβάλλει όπου κι όσο εμπλέκεται.

**Να είναι πιο γρήγορος, που σημαίνει ότι η ενεργοποίησή του να γίνεται με απόφαση της Κομισιόν μόλις το αιτηθεί η χώρα που τον έχει ανάγκη και να μην απαιτούνται: πρώτον, ομόφωνη απόφαση της συνόδου κορυφής και δεύτερον, η χώρα που χρειάζεται στήριξη να έχει φθάσει σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές.

**Ο μηχανισμός να δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να δανείζεται αυτή για λογαριασμό της χώρας που έχει ανάγκη και με την εγγύηση των χωρών-μελών και στη συνέχεια να αποδίδει τα χρήματα.

Είναι αμφίβολο μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Ολα βέβαια εξαρτώνται από τη Γερμανία, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αυτή και την καγκελάριο Μέρκελ, που μέχρι τότε θα έχει ξεπεράσει τον κάβο των εκλογών στη Βεστφαλία, που ήταν το μεγάλο της πρόβλημα μέχρι τώρα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΔΝΤ