Έντυπη Έκδοση

Κοινό «μνημόσυνο» Πολωνίας - Ρωσίας στο Κατίν για τη σφαγή του 1940, επί Στάλιν

Σε μια ιστορική κίνηση για τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας-Πολωνίας, οι ηγέτες των δύο χωρών απέτισαν φόρο τιμής στο δάσος του Κατίν, όπου το 1940 σφαγιάστηκαν χιλιάδες αξιωματικοί του πολωνικού στρατού από άνδρες της NKVD, της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν.

Τουσκ και Πούτιν μαζί στο δάσος του Κατίν, όπου το 1940 άνδρες της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν έσφαξαν χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς (φωτ. Reuters) Τουσκ και Πούτιν μαζί στο δάσος του Κατίν, όπου το 1940 άνδρες της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν έσφαξαν χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς (φωτ. Reuters) «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να αποκαταστήσουμε και να διατηρήσουμε την αλήθεια και την ιστορική δικαιοσύνη. Πολωνοί και Ρώσοι ιστορικοί εργάζονται για να αποκαλύψουν την αλήθεια και να επιτρέψουν ένα άνοιγμα στις σχέσεις των χωρών μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απέφυγε συστηματικά τη λέξη «συγγνώμη». Την άνοιξη του 1940, λίγο μετά τον διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και τη Ρωσία και κατόπιν διαταγών του Στάλιν, η NKVD εξόντωσε τους αξιωματικούς του πολωνικού στρατού που είχε συλλάβει ως αιχμαλώτους πολέμου. Περίπου 22.000 αξιωματικοί και διανοούμενοι της Πολωνίας εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Οι εκτελέσεις έγιναν σε πολλές περιοχές, όμως στο δάσος του Κατίν, έξω από το Σμολένσκ, της δυτικής Ρωσίας (όπου είχαν εκτελεστεί και χιλιάδες αντίπαλοι του Στάλιν κατά την περίοδο των εκκαθαρίσεων στη δεκαετία του '30), ανακαλύφθηκαν οι ομαδικοί τάφοι των αξιωματικών, από τη Γερμανία, το 1943. Η Ρωσία επί χρόνια απέδιδε τη σφαγή στη ναζιστική Γερμανία. Μόνον το 1990, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας, η Μόσχα παραδέχτηκε την ευθύνη της.

Η Πολωνία θεωρεί το Κατίν σύμβολο των δεινών που υπέστη από την ΕΣΣΔ. Ο Πούτιν δήλωσε ότι στο Κατίν Ρώσοι και Πολωνοί πέθαναν «όπως αδελφός με αδελφό» και κάλεσε τους Πολωνούς να μη ρίξουν την ευθύνη για το κακό στον ρωσικό λαό. Τόνισε ότι κατά τη γνώμη του ο Στάλιν διέταξε την εκτέλεση των Πολωνών το 1940 για να εκδικηθεί τον θάνατο 32.000 στρατιωτών του Ερυθρού Στρατού σε στρατόπεδα αιχμαλώτων στην Πολωνία το 1920, επειδή θεωρούσε ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την απώλεια αυτή. «Πρωθυπουργέ Πούτιν, τα μάτια όσων σκοτώθηκαν με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μάς κοιτάνε και περιμένουν να δουν αν είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε αυτό το ψέμα σε συμφιλίωση», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολωνία
Ρωσία