Έντυπη Έκδοση

«Το σινεμά τρόμου δεν είναι αποδεκτό από το Ισλάμ»

Ο Καν Εβρενόλ ανήκει στη νέα γενιά των Τούρκων κινηματογραφιστών καθώς -κόντρα στην ηθική της χώρας του, η οποία προτιμά τις ιστορίες φαντασμάτων και τις δεισιδαιμονίες- τολμά να κάνει ακραίες ταινίες τρόμου με «απαγορευμένα» θέματα και πρωταγωνιστές παιδιά.

Ο Καν Εβρενόλ καθοδηγεί έναν από τους μικρούς πρωταγωνιστές του, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων Ο Καν Εβρενόλ καθοδηγεί έναν από τους μικρούς πρωταγωνιστές του, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων Αύριο βράδυ, στο 3ο Screamin' Athens Festival θα προβληθούν οι τρεις μικρού μήκους ταινίες του, «Sandik», «My Grandmother», «Το My Mother And Father», οι οποίες έκαναν ήδη πολλά φεστιβάλ και πολλούς φαν του τρόμου να μιλάνε γι' αυτόν. Στο βιογραφικό του 28χρονου σκηνοθέτη βρίσκει κανείς από σπουδές κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και το Μίντλσεξ, μέχρι μελέτες για τη σημειολογία τού Star Wars! Εμείς προτιμήσαμε να μιλήσουμε μαζί του για την περίεργη υπόθεση «τουρκικό φιλμ τρόμου».

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε περισσότερες προσπάθειες σε Ελλάδα και Τουρκία για ντόπιες ταινίες τρόμου. Γιατί;

«Δύσκολη ερώτηση. Ισως γιατί γενικά υπάρχουν πια περισσότερες ταινίες τρόμου από ποτέ. Κάθε καινούργια γενιά έχει όλο και μεγαλύτερη έκθεση σε ταινίες τρόμου από την προηγούμενη. Είμαστε τα παιδιά που μεγαλώσανε με ταινίες σλάσερ και video nasties (φτηνές βιντεοπαραγωγές), οπότε είναι φυσιολογική η ζήτηση για ταινίες τρόμου στις μέρες μας».

Εχεις δει το «Κακό» του Γιώργου Νούσια ή το σίκουέλ του;

«Ναι, το έψαχνα αρκετό καιρό, αλλά, όταν τελικά βρήκα μια κόπια, απογοητεύτηκα. Ωστόσο, μου άρεσε για αυτό που ήταν και το πρόσθεσα στη συλλογή με τα αγαπημένα μου φιλμ, δίπλα στο "Zibahkhana", την πρώτη gore παραγωγή του Πακιστάν του 2007 σε σκηνοθεσία Ομάρ Χαν».

Ποιο νομίζεις πως είναι το βασικό πρόβλημα με αυτό το κινηματογραφικό είδος σε χώρες σαν τις δικές μας; Το μέγεθος της κινηματογραφικής αγοράς, η άποψη του κόσμου για αυτές;

«Και τα δύο. Δεν ξέρω για την Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία υπάρχει προφανής περιφρόνηση για το είδος και οι κακές ταινίες τρόμου που βγαίνουν, απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Επίσης, το να φτιάξεις ένα καλό σλάσερ ή gore φιλμ είναι άλλο πράγμα. Μια καλή ταινία τρόμου δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Αλήθεια, πώς είναι η παραγωγή των ταινιών τρόμου στην Τουρκία; Πώς βλέπουν ταινίες σαν τις δικές σου;

«Πάντα υπήρχε ενδιαφέρον για τις ταινίες τρόμου στην Τουρκία. Διακρίνεις μια μανία με αυτά ακόμα και στις αφίσες των αντίστοιχων ξένων ταινιών του '80. Δεν είναι το ίδιο, όμως, με τις ντόπιες παραγωγές».

Ποια είναι τα συχνότερα θέματα στις τουρκικές ταινίες τρόμου; Εχουν επιρροές από την παράδοση;

«Η τουρκική κουλτούρα δεν έχει πολλά θέματα τρόμου. Υπάρχουν τρομακτικά "θέματα", αλλά δεν παρουσιάζονται με τον συμβατικό κινηματογραφικό τρόπο».

Πόσο έχει να κάνει αυτό με το Ισλάμ;

«Το ενδιαφέρον είναι πως δεν υπάρχει ισοδύναμο του διαβόλου στο Ισλάμ. Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Το "κακό" συνειδητοποιείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Γιατί στο Ισλάμ και το "καλό" και το "κακό" προέρχονται αμφότερα από τον έναν Θεό. Οπότε καταλαβαίνεις γιατί το σινεμά τρόμου δεν είναι και πολύ αποδεκτό στις ισλαμικές κουλτούρες».

Δεν υπάρχουν, ας πούμε, ζόμπι στις τοπικές παραδόσεις;

«Οχι. Υπάρχει κάτι πολύ αμυδρά παρόμοιο, αλλά ζόμπι όχι».

Στη δική σου δουλειά ποιες είναι οι βασικές επιρροές;

«Θα ακουστεί κλισέ, αλλά είναι η πραγματική ζωή. Ο θάνατος, η παρακμή, η σκοτεινή πλευρά της ζωής, το κακό που κάνουν οι άνθρωποι. Δεν ξέρω γιατί γοητεύομαι από αυτά και θέλω να κάνω ταινίες, όμως μ' αρέσει και θέλω να μείνω έτσι. Αλλά με έχουν επηρεάσει και ο Λάβκραφτ, ο Πόε, ο Κάρπεντερ, ο Λιντς, ο Φούλτσι, ο Καραβάτζιο, ο Μπος, ο Γκόγια, ο Μότσαρτ, οι Slayer, οι Iron Maiden, τα Thundercats, οι G.Ι. Joe».

Τι σε τράβηξε στις ταινίες τρόμου;

«Το ότι είναι ένα τίποτα, αλλά είναι και τέχνη. Είναι τρομακτικές, φοβερές, ενοχλητικές, σκοτεινές, αλλά τελικά είναι μόνο τέχνη. Αυτό με καταπλήσσει ακόμα. Και πάλι δεν είμαι σίγουρος. Αλλά μου αρέσουν όσο τίποτε άλλο».*

info: Screamin' Athens Horror Film Festival, 9 & 10 Απριλίου, Gagarin 205 (Λιοσίων 205, τηλ.: 6944-814543, www.gagarin205.gr).

Εναρξη προβολών σήμερα, στις 5 μ.μ., και το Σάββατο στις 4 μ.μ.

Προβολή ταινιών του Καν Εβρενόλ, Σάββατο 21.15

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος