Έντυπη Έκδοση

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΤΗΣ «SIEMENS»

Πλήρης κάλυψη του Αρείου Πάγου στον Ζαγοριανό

Τείχος προστασίας στον πρώην ανακριτή της «Ζίμενς» Ν. Ζαγοριανό, που διατηρείται εντός δικαστικού σώματος, ύψωσε χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία τον απάλλαξε από το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει με απόφαση-πρόκριμα και για την ποινική και πειθαρχική έρευνα που διενεργείται σε βάρος του από την τακτική δικαιοσύνη.

Παραμένει στο δικαστικό σώμα ο Ν. Ζαγοριανός, μετά τη χθεσινή απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου Παραμένει στο δικαστικό σώμα ο Ν. Ζαγοριανός, μετά τη χθεσινή απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου Σωσίβιο πρόσφεραν 48 ανώτατοι δικαστές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας και Ι. Τέντες και ο εισηγητής Δ. Δαλιάνης, που αποφάνθηκαν ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Καστανίδη, να τεθεί σε προσωρινή αργία, έναντι 20 μελών του Αρείου Πάγου, ανάμεσά τους και οι αντιπρόεδροι Ι. Παπανικολάου και Μ. Γραμματικούδης, που είχαν αντίθετη γνώμη.

Εντυπωσιακό είναι ότι η Ολομέλεια επικύρωσε την ανατροπή της νομολογίας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να εξετάζεται η ουσία των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο εγκαλούμενος δικαστής, παρά μόνο εάν είναι βαριά τα αδικήματα που να δικαιολογούν την έξοδό του από το σώμα.

Στην περίπτωση του Ν. Ζαγοριανού το ΑΔΣ έκανε στροφή 180 μοιρών και, υποκαθιστώντας τον φυσικό δικαστή, έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος που αφορούν τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο της Ζίμενς. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον κ. Καστανίδη να προσφύγει στην Ολομέλεια ζητώντας την ακύρωση της απαλλακτικής απόφασης του ΑΔΣ που εκδόθηκε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση σε βάρος του πρωτοδίκη για τις ίδιες πράξεις από εφέτη ανακριτή.

Η κρίση της Ολομέλειας, που ελήφθη χωρίς να έχουν διανεμηθεί στους αρεοπαγίτες η προσφυγή του υπουργού και η απόφαση του ΑΔΣ (!), δεν αποτέλεσε έκπληξη. Οι αντεισαγγελείς Λ. Ζερβομπεάκος και Αθ. Κονταξής, ο αντιπρόεδρος Κ. Κουκλης και ο αρεοπαγίτης Χ. Παπαηλιού υπερθεμάτισαν των ενεργειών του Ν. Ζαγοριανού, ενώ βολές κατά του ΑΔΣ εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος Ν. Παπανικολάου, ο οποίος χαρακτήρισε πλήγμα την ανατροπή της νομολογίας, τονίζοντας ότι πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία για να διαφυλαχτεί το κύρος της δικαιοσύνης. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος αντέκρουσε τις κατηγορίες που αφορούν την παράλειψή του να εκδώσει τον Αύγουστο 2009 ένταλμα σύλληψης κατά του Μ. Χριστοφοράκου για δωροδοκία και νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων (2004-2007) για το C4Ι και την άρνησή του να χορηγήσει αντίγραφα της δικογραφίας στους κατηγορουμένους.

Τη μειοψηφία συγκρότησαν οι δικαστές: Ι. Παπανικολάου, Μ. Γραμματικούδης, Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη, Ρένα Ασημακοπούλου, Αιμιλία Λίτινα, Χρ. Αλεξόπουλος, Ι. Ιωαννίδης, Χ. Ζώης, Ν. Μαύρος , Ν. Ζαΐρης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Ελένη Σπίτσα, Ελευθ. Μάλλιος, Γεωργία Λαλούση, Σπ. Μιτσιάλης, Αν. Δουλγεράκης, Κ. Φράγκος, Δ. Τίγκας, Ν. Μπιχάκης και Γ. Μπατσαλέξης. *

Εντονη αποδοκιμασία από Καστανίδη

Βαρύτατες αιχμές κατά της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου εκτόξευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για τον Ν. Ζαγοριανό.

«Κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω σε αυτοσεβασμό, όπως και κανέναν δεν μπορώ να υποχρεώσω να διεκδικεί τον σεβασμό της κοινωνίας. Εκαστος εφ' ω ετάχθη», ανέφερε. Η δήλωση αποδοκιμασίας βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις του με το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο για πρώτη φορά αποφάνθηκε ότι μπορεί να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του δικαστής που διώκεται για κακούργημα σε μια υπόθεση που έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα.

Θυμίζουμε ότι το ΑΔΣ, το 1997, με πρόεδρο τον Στ. Ματθία και εισηγητή τον αντιπρόεδρο Αγ. Μπακόπουλο είχε θέσει σε προσωρινή αργία τον τότε ελεγχόμενο αρεοπαγίτη Κ. Ανδρουτσόπουλο, διότι κατηγορούνταν για κακούργημα (υπόθεση διαθήκης Παπαστόφα), χωρίς βέβαια να κρίνει αν είναι αθώος ή όχι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Για το ίδιο θέμα
«Πόλεμος» για την υπόθεση Ζαγοριανού
Αντισυνταγματική η «αθώωση» του Ν. Ζαγοριανού, λέει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου