Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

«Μοίρασα 5 εκατ. ευρώ μίζες σε ελληνικά νοσοκομεία»

Σ ε δωδεκάμηνη κάθειρξη καταδικάστηκε πρωτοδίκως χθες στο Λονδίνο υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας DePuy International, βρετανικής θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, αφού δήλωσε ένοχος στην κατηγορία συνωμοσίας για χρηματισμό παραγόντων ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων.

Ο 44χρονος Ρόμπερτ Τζον Ντούγκαλ παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι «προώθησε» πλέον των 5 εκατ. ευρώ σε στελέχη νοσοκομείων ως «κίνητρο» προτίμησης των προϊόντων της DePuy International για προμήθειες ορθοπεδικών ειδών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων γίνονταν στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Medec SA. Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι οι πληρωμές των μιζών γίνονταν σε λογαριασμό εταιρείας ονόματι Madison Management Ltd, θυγατρικής της Medec SA, η οποία εδρεύει στη Νήσο του Ουάιτ. Σημειωτέον ότι εταιρείες με βάση το συγκεκριμένο νησί τελούν υπό νομικό και φορολογικό καθεστώς υπεράκτιων, παρ' ότι πρόκειται για βρετανικό έδαφος.

Το βρετανικό Γραφείο Σοβαρών Οικονομικών Απατών (Serious Fraud Office), το οποίο διερευνά και στέλνει στη Δικαιοσύνη τέτοιου είδους υποθέσεις, συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές από το 2007 για το ζήτημα. Η ίδια η Johnson & Johnson απευθύνθηκε αυτοβούλως στις αρχές το 2006, όταν αντιλήφθηκε ύποπτες δραστηριότητες κάποιων ευρωπαϊκών θυγατρικών της, πρωτίστως στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν χθες στο δικαστήριο στο Λονδίνο, ο μέσος όρος προμήθειας διαμορφωνόταν στο 23% επί της πραγματικής τιμής του προϊόντος, όμως σε κάποια έφτανε και το 100%: Αντιπροσωπευτικά ειπώθηκε ότι το 2002 το προσθετικό γόνατο που εμπορευόταν η εταιρεία κόστιζε 4.400 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, έναντι 2.200 ευρώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κατήγορος σημείωσε ότι «ο μεγάλος χαμένος είναι ο Ελληνας φορολογούμενος», ενώ ο δικαστής επισήμανε «το γεγονός ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι "ενδημική", δεν αποτελεί δικαιολογία ή ελαφρυντικό για τις πράξεις του κατηγορούμενου». Ο Ντούγκαλ, πάντως, δεν φαίνεται να είχε ίδιον όφελος από τις συναλλαγές που πραγματοποιούσε και έχει ήδη ασκήσει έφεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Διαφθορά