Ηλεκτρονική Έκδοση

Γεγονός η πρώτη πολιτική τηλεμαχία στη Βρετανία

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη τηλεμαχία που διεξήχθη ποτέ σε προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού που οργάνωσε το ντιμπέητ, περισσότεροι από τους μισούς τηλεθεατές (55%) του έδωσαν «θετική» ψήφο ενώ ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο αρχηγός των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%. Το κανάλι Sky News, που θα οργανώσει τη δεύτερη τηλεμαχία, έκανε και αυτό τη δική του δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία στο πρώτο μισάωρο του ντιμπέιτ οι Κάμερον και Κλεγκ προηγούνταν σε θετικές απόψεις με 36% έναντι 28% για τον Μπράουν.

Οι αρχηγοί των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας, διασταύρωσαν χθες το βράδυ τα ξίφη τους στο πλατό του καναλιού ITV στο Μάντσεστερ ενώπιον του κοινού που έθετε τις ερωτήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου. Στο πρώτο ντιμπέιτ με θέμα την εσωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε "ευημερία για όλους", ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον "αλλαγή" και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ "δικαιοσύνη".

Οι τρεις υποψήφιοι μιλούσαν απευθείας με το κοινό που έθετε τις ερωτήσεις και υπερασπίστηκαν το πολιτικό πρόγραμμά τους σε τομείς όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Η συζήτηση "άναψε" πολύ γρήγορα και οι τρεις πολιτικοί δεν δίσταζαν να απευθύνονται ο ένας στον άλλο και να του παίρνουν το λόγο, παρά τους 76 αυστηρούς κανόνες που είχαν τεθεί από τα επιτελεία τους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετά συχνά η παρέμβαση του δημοσιογράφου – συντονιστή.

"Δεν μπορείτε να ρετουσάρετε την πολιτική σας, όπως ρετουσάρετε τις προεκλογικές αφίσες σας" είπε ο βρετανός πρωθυπουργός στον κυριότερο αντίπαλό του, Ντέιβιντ Κάμερον, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη αφίσα των Τόρις που δείχνει τον Κάμερον πολύ νέο.

Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στα πλατό στις 22 και τις 29 Απριλίου για να συζητήσουν για την εξωτερική πολιτική και για την οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Independent, το 65% των ενηλίκων (30 εκατομμύρια άτομα) θέλει να παρακολουθήσει και τις τρεις τηλεμαχίες. Οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία