Ηλεκτρονική Έκδοση

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα σκουπίδια ζητούν τέσσερις ΜΚΟ

Την τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων ώστε να αποκλειστεί η επικίνδυνη λύση της καύσης ζητούν με σημερινή ανακοίνωση τους το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, η WWF Hellas, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης.

Οι τέσσερις ΜΚΟ αναγνωρίζουν ότι στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται η υποχρεωτική χρέωση ανά τόνο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για την τελική διαχείριση των υπολειμμάτων - απορριμμάτων, που παραδίδονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)-Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ) ή σε χώρους ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Χαρακτηρίζουν, επίσης, θετική εξέλιξη τη ρύθμιση πολλών ζητημάτων που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ).

"Η απουσία ξεκάθαρης πολιτικής προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων, τελικά ευνοεί την καύση. Όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία, στις περιπτώσεις που "η επιλογή είναι της αγοράς" επικρατούν οι πιο ακριβές (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και επικίνδυνες) τεχνολογίες, αφού αυτές αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τον επενδυτή εις βάρος της εθνικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης", υπογραμμίζεται, ωστόσο, στην ανακοίνωση.

Οι τέσσερις ΜΚΟ καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και τους βουλευτές των κομμάτων να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο, ώστε αυτό να εγγυάται το τρίπτυχο Πρόληψη - Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση και προτείνουν:

• την υιοθέτηση της οικιακής κομποστοποίησης ως μέτρου πρόληψης-μείωσης του όγκου των απορριμμάτων αλλά και της κομποστοποίησης ως τεχνολογίας διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων

• τη διαλογή των υλικών στην πηγή

• τη δημιουργία νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης

• τη δημιουργία διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης (ΚΑ) σε όλη την Ελλάδα

• τη δημιουργία κινήτρων για τους πολίτες (μέσα από τα δημοτικά τέλη) και, τέλος,

• την επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Σταθης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Πρασινες μπιζνες!!!!!

Ο κυριος Χρυσογελος των "Πρασινων-Οικολογων" ειναι
ο κατ'εξοχην καρπωτης της ΜΚΟ "Μεσογειος SOS" με
ειδικοτητα στην ανακυκλωση σκουπιδιων!
Μια επιμελως καλυμενη ιδιωτικη μπιζνα ('κονομα) με
προσωπειο οικολογικο που αποδιδει τα μεγιστα στον επιχειρηματια αυτον.

Ε! ρε κατι green business!!!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ακτιβισμός και ΜΚΟ