Έντυπη Έκδοση

Κάνουν... ζάπινγκ στις τιμές ενώ ρέει η βενζίνη

Δεν φτάνει η αύξηση των φόρων που εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων, ήρθαν τώρα και οι «σοφιστικέ» κλοπές ασυνείδητων πρατηριούχων που μέσω τηλεχειριστήριου, μειώνουν την ποσότητα που παραδίδει η αντλία.

Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με παράγοντες του Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαιοειδών, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσο εκτεταμένο μπορεί να είναι. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες για ευρεία χρήση του αυξάνουν, ενώ έχει γίνει γνωστό και το κύκλωμα που τις διακινεί.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ότι δύσκολα ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται την κλοπή. Αν, για παράδειγμα, βάλει 30 ή 40 λίτρα, τα 2 ή 3 λιγότερα δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Αυτά όμως αντιστοιχούν σε 3 ή 4,5 ευρώ στην τσέπη του ασυνείδητου πρατηριούχου και ανάλογα με την κίνηση του πρατηρίου, προσφέρουν ένα επιπλέον καλό (κλεμμένο όμως) μεροκάματο.

Ηλεκτρονική πλακέτα

Οσο για τον εξοπλισμό, αυτός είναι μία ηλεκτρονική πλακέτα στο μέγεθος πακέτου τσιγάρων, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον ογκομετρητή της αντλίας. Η ενεργοποίηση της πλακέτας γίνεται με τηλεχειριστήριο από το εσωτερικό του πρατηρίου, και αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν οι παλμοί με τους οποίους ο ογκομετρητής υπολογίζει το καύσιμο που διέρχεται. Ετσι, ενώ η τιμή του λίτρου μπορεί στην αντλία να είναι 1,4 ευρώ, στην πραγματικότητα οι παλμοί του ογκομετρητή, μετά την ενεργοποίηση της πλακέτας, αντιστοιχούν σε 1,47 ευρώ.

Ηδη η διεύθυνση μετρολογίας του υπουργείου Οικονομίας εντόπισε πρατήριο στο Χαλάνδρι, σε δύο αντλίες του οποίου ήταν εγκατεστημένες πλακέτες και επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με πρόστιμα, καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων κάνουν ελκυστικές τις κλοπές, ακόμη και αν πρόκειται να πληρωθούν πρόστιμα.

Ετσι, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας ζητεί να ενταθούν οι έλεγχοι από όλες τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές σε όλα ανεξαιρέτως τα πρατήρια. Κυρίως όμως να συμπληρωθεί επειγόντως το νομικό πλαίσιο, ώστε να προβλέπονται αυστηρότατες άμεσες και αποτρεπτικές ποινές, που να συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των πρατηρίων που εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)