Έντυπη Έκδοση

Σχέδιο για Υμηττό

«Αμνηστία» στις βίλες - αναψυκτήρια

Μητροπολιτικά πάρκα σε Γουδή και Ιλίσια, αύξηση της ζώνης απόλυτης προστασίας κατά 25%

Δύο νέα μητροπολιτικά πάρκα (Γουδή και Ιλισίων) συνολικής επιφάνειας 5.500 στρεμμάτων και αύξηση της ζώνης απόλυτης προστασίας κατά 25% φέρνει το σχέδιο διατάγματος για τον Υμηττό που παρουσίασε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Θα τεθεί σε διαβούλευση για ένα μήνα και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο ΣτΕ. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογεί ώς τον Φεβρουάριο, οπότε λήγει η αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών.

Τα δύο νέα πάρκα θα διασαφηνιστούν με χωριστό διάταγμα, ενώ οι βασικές προβλέψεις αναμένεται να παρουσιαστούν το φθινόπωρο, όπως διαβεβαίωσε ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας. «Φέρνουμε μια ανάσα πράσινου μέσα στην Αττική», τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη.

Στα «μείον» του σχεδίου για τον Υμηττό είναι η «αμνηστία» που ουσιαστικά παρέχεται στις υπάρχουσες παρανομίες, κυρίως στις βίλες-αναψυκτήρια. Κατεδαφίσεις προβλέπονται σε ένα οκτάμηνο, αλλά μόνο σε περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί τελικά πρωτόκολλα. Υπολογίζονται σε 100, με βάση τα στοιχεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, η οποία έχει επιβάλει πρόστιμα ανέγερσης συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Παρά την απόφαση του ΣτΕ, δεν προβλέπεται η απομάκρυνση του Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ προς την πλευρά της Αργυρούπολης. Διατηρείται, προς το παρόν, το πάρκο κεραιών και μένει να διευθετηθεί το θέμα με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις που δεν έχουν ανάγκη τις υποδομές στον Υμηττό.

Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει τις υπό μελέτη επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά έγινε σαφές ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του φθινοπώρου. Φαίνεται πάντως ότι δεν θα προχωρήσουν οι προηγούμενοι σχεδιασμοί για τη σήραγγα Υμηττού, από το στρατόπεδο Σακέττα προς τα Μεσόγεια. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη στροφή προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενισχύοντας τις πληροφορίες για επιδοτήσεις εισιτηρίου για χαμηλόμισθους.

Για τα 105.000 στρέμματα του βουνού, το σχέδιο, που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας και τροποποιεί το διάταγμα του 1978, προβλέπει:

* Απαγορεύεται η δόμηση στην Α' ζώνη της απόλυτης προστασίας, όπου επιτρέπονται μόνον τα έργα διαχείρισης και προστασίας του οικοσυστήματος, που σε μεγάλο μέρος ανήκει στο δίκτυο NATURA, ενώ σύντομα οι προστατευόμενες περιοχές θα αυξηθούν με βάση την κοινοτική οδηγία για τα πουλιά.

* Αυξάνεται από τα 4 στα 40 στρέμματα το όριο αρτιότητας για τη δόμηση στη Β' ζώνη και γίνονται πιο αυστηροί οι όροι, π.χ. κάλυψη 15%, ενώ καταργούνται οι παρεκκλίσεις τής εκτός σχεδίου δόμησης σε ειδικές κατηγορίες γηπέδων, π.χ. όσα έχουν πρόσοψη σε δημοτική οδό. Στη συγκεκριμένη ζώνη, που αφορά τους Δήμους Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κορωπίου και Βάρης, επιτρέπονται μόνον κτίρια εκπαίδευσης, γεωργίας και υποδομές υπαίθριας αναψυχής. Επίσης προβλέπεται ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε κάθε δήμο.

* Διατηρούνται τα 7 λειτουργούντα νεκροταφεία, από τα οποία τα τρία είναι στην Α' ζώνη, αλλά απαγορεύεται η επέκτασή τους.

* Κατεδαφίζονται οι εγκαταστάσεις του Μπάντμιντον, αλλά μετά τη λήξη της σύμβασης με τον επιχειρηματία. Περιέρχονται όμως άμεσα στο μητροπολιτικό πάρκο τα 22 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου που έχουν υπενοικιαστεί με σκοπό τη δημιουργία πάρκινγκ.

* Απαγορεύονται το κυνήγι και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων, ενώ όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι βιοκλιματικά.

* Κλείνουν μέσα σε έξι μήνες τα λατομεία και υποχρεώνονται σε αποκατάσταση του τοπίου μέσα σε τρία χρόνια.

* Εξαιρούνται τα στρατόπεδα, τα οποία θεωρείται ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. *

3 νέοι φορείς

Τρεις νέοι μητροπολιτικοί φορείς, που αναμένεται να συγκροτηθούν ώς το φθινόπωρο, θα έχουν την ευθύνη για τους χώρους πρασίνου στην Αττική.

Οι προγραμματισμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Οργανισμού Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τις τρεις σημαντικές για το μικροκλίμα ενότητες του Λεκανοπεδίου:

* Το περιαστικό πράσινο, που θα έχει την ευθύνη για τους ορεινούς όγκους (Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα, Ποικίλον ορος), αλλά και τα 500.000 στρέμματα του όρους Πατέρας, που θα ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας, αφού μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας έχουν καθοριστικό ρόλο για το Λεκανοπέδιο. Προβλέπεται αναθεώρηση των διαταγμάτων που έχουν θεσπιστεί, ώστε να περιλαμβάνουν αυστηρότερους όρους.

* Το αστικό πράσινο, που θα διαχειρίζεται τα μελλοντικά πάρκα Γουδή, Ιλισίων και Ελληνικού, καθώς και το υπάρχον στους Αγίους Αναργύρους («Αντ. Τρίτσης») και τον Κηφισό.

* Το παράκτιο μέτωπο, που θα αφορά ολόκληρη της παραλιακή ζώνη της Αττικής, από το Φάληρο ώς τον Σχινιά. Ενεργοποιείται το «ξεχασμένο» διάταγμα για τις ακτές του Σαρωνικού. Χ.ΤΖ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία