Έντυπη Έκδοση

Γυμνές φωτογραφίες, χωρίς τζάμι, λόγω λιτότητας

Η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα των ανθρώπων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ), που προσπαθούν να διοργανώσουν τη «PhotoBiennale 2010» εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Εργο του Ελευσίνιου Δημήτρη Μιχαλάκη από τη σειρά «Λεωφόρος ΝΑΤΟ», που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης Εργο του Ελευσίνιου Δημήτρη Μιχαλάκη από τη σειρά «Λεωφόρος ΝΑΤΟ», που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου Βαγγέλη Ιωακειμίδη, ήδη περίπου 8 καλλιτέχνες ενημέρωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στον προκαθορισμένο χρόνο, οπότε οι εκθέσεις τους μετακυλίονται σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνονται. Για να επιτευχθεί μείωση των εξόδων, ζητήθηκε από αρκετούς καλλιτέχνες να φέρουν οι ίδιοι τα έργα τους και να μην τα στείλουν. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην μπορούν να στηθούν και να εγκαινιαστούν οι εκθέσεις, έστω και απουσία των καλλιτεχνών.

Η ίδια αγωνία υπάρχει και για την ενότητα «Portfolio review», όπου ξένοι διευθυντές μουσείων και φεστιβάλ φωτογραφίας, επιμελητές εκθέσεων και κριτικοί συναντιούνται με φωτογράφους για να προωθήσουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό. «Εχουμε οργανώσει 600 τέτοιου είδους συναντήσεις μέσα σε τρεις μέρες (29 και 30 Απριλίου και 1 Μαΐου). Πολλοί από τους προσκεκλημένους μας έρχονται απ' όλο τον κόσμο. Θα'ναι κρίμα να μην μπορέσουν να έρθουν λόγω της ηφαιστειακής τέφρας και να συναντηθούν με τους Ελληνες κυρίως φωτογράφους, που θα πάρουν μέρος σ' αυτές τις 2ολεπτες συναντήσεις», λέει ο Β. Ιωακειμίδης.

Η «PhotoBiennale 2010» φέτος θα οργανωθεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη, που ξεκίνησε ήδη με μια έκθεση στη Λάρισα, θα διαρκέσει Απρίλιο και Μάιο. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν αύριο. Η δεύτερη περίοδος ξεκινά τον Ιούνιο και θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

«Η αιτία είναι ότι συμμετέχουμε σε μια πρόσκληση για κατάθεση πρότασης, που θα αξιολογηθεί για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Διεκδικούμε χρηματοδότηση τόσο για τη διοργάνωση του 2010, αλλά και για τις διοργανώσεις του 2012 και του 2014», λέει ο Β. Ιωακειμίδης. Οπως επισημαίνει, αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή, τότε στη δεύτερη περίοδο της «PhotoBiennale 2010» δεν θα πραγματοποιηθούν κάποια συνέδρια και συζητήσεις, ενώ δεν θα εκδοθεί ούτε και ο κατάλογος για τη φετινή διοργάνωση.

Παρ' όλα αυτά, δεν το βάζει κάτω: «Υλοποιούμε το πρόγραμμα, χωρίς να αλλοιώσουμε τη ροή και τη δομή του», τονίζει. Η προσπάθεια όμως για εξοικονόμηση πόρων είναι σοβαρή. «Αναγκαστικά, για να μειώσουμε το κόστος, προσφεύγουμε σε λύσεις που ίσως δεν αρέσουν στους έχοντες σχέση με τη φωτογραφία, αλλά πιστεύω ότι δεν θα ενοχλήσουν το ευρύ κοινό». Μία από αυτές τις λύσεις είναι η «γυμνή» παρουσίαση των φωτογραφιών. «Δεν θα έχουμε τα έργα σε κάδρα με τζάμι, αλλά θα τα παρουσιάζουμε χωρίς τζάμι».

Στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται και η παρουσίαση 8 εκθέσεων, αντί στις αποθήκες του ΟΛΘ, στον «Μύλο», που διαθέτει χώρο δωρεάν. «Καλό θα είναι ο ΟΛΘ να αλλάξει την πρακτική του όσον αφορά πολιτιστικούς οργανισμούς που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα», σχολιάζει ο Β. Ιωακειμίδης.

Η «PhotoBiennale 2010», όπως και η διοργάνωση του 2008, θα απλωθεί σε αρκετές ελληνικές πόλεις. Προς το παρόν εκθέσεις θα γίνουν, εκτός της Λάρισας, σε Βόλο, Ξάνθη, Καστοριά, Χίο και Ηράκλειο, αλλά ο κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει, ιδίως το καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει 55 εκθέσεις με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών από 25 χώρες, ενώ εκθέσεις θα φιλοξενηθούν σε 30 χώρους. Κεντρικό θέμα της είναι ο «Τόπος» και αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας, που ξεκίνησε το 2008 με θέμα το «Χρόνο» και θα συνεχιστεί το 2012 με θέμα το «Λόγο». Στη διοργάνωση του 2008, το κοινό που επισκέφτηκε τις εκθέσεις υπολογίστηκε στα 75.000 άτομα. Η φετινή διοργάνωση, παρά τις αντιξοότητες, φιλοδοξεί να ξεπεράσει αυτό τον αριθμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το κεντρικό και το παράλληλο πρόγραμμα, τις ενότητες «Οι Γκαλερί προτείνουν» και «Το Μουσείο ταξιδεύει» και σειρά παράλληλων δράσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική
Φωτογραφία