Έντυπη Έκδοση

SOS ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Λείπουν τα κονδύλια και η αποασυλοποίηση τρικλίζει

Με βραδείς ρυθμούς προχωρά η μεταρρύθμιση στον τομέα της ψυχιατρικής στην Ηπειρο. Οι εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που υλοποιούν τα σχετικά προγράμματα, χωρίς χρηματοδότηση αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις, με συνέπεια αυτά να υπολειτουργούν και οι απασχολούμενοι -πλέον των 100- στις υφιστάμενες δομές να είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο, όπως και οι προμηθευτές.

Χωλαίνει ο στόχος για μεταρρύθμιση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας Χωλαίνει ο στόχος για μεταρρύθμιση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας Ηδη οι εργαζόμενοι στις μονάδες της «Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου - ΕΠΡΟΨΥΗ», έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στην κεντρική εξουσία που καθυστερεί στην καταβολή των απαιτούμενων κονδυλίων.

Τα οφειλόμενα για τη λειτουργία των μονάδων ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ και η έλλειψη χρηματοδότησης στερεί τη δυνατότητα συνέχισης του όλου προγράμματος για παροχή βοήθειας στους ψυχικά πάσχοντες της περιοχής.

Για την όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος μας μίλησε η γ.γ. τής ΕΠΡΟΨΥΗ Ιωάννα Καραπατάκη-Φίλιου.

Με την εφαρμογή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (άρχισε μετά τα όσα είχαν γραφτεί για το Ψυχιατρείο της Λέρου και μετά την ψήφιση του Νόμου 2716 για την ψυχική υγεία) έγινε κατανομή της χώρας σε τομείς, μας είπε η κ. Καραπατάκη-Φίλιου, και της Ηπείρου σε δύο. Ο ένας περιέλαβε τους νομούς Πρέβεζας και Αρτας και ο δεύτερος τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ώστε να παρέχεται στους ψυχικά πάσχοντες η απαραίτητη αρωγή στον χώρο και στον κοινωνικό ιστό όπου ζουν. Στον νομό Ιωαννίνων, μας ενημέρωσε η κ. Καραπατάκη-Φίλιου, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχονται στα νοσοκομεία, από εταιρείες -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- όπως η ΕΠΡΟΨΥΗ, και από μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που διαθέτουν οικοτροφεία και ξενώνες ειδικής προστασίας. Η πρώτη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ) δημιουργήθηκε στα Γιάννενα στις αρχές του '91 και ήταν η ΕΠΡΟΨΥΗ. Τότε, εξηγεί η γ.γ. της, ίδρυσε τον Α' ξενώνα, δυναμικότητας 10 ατόμων, με ασθενείς από τη Λέρο στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης (μετά την πρώτη παρέμβαση στο Θεραπευτήριο του νησιού) φιλοξενώντας και παρέχοντας υπηρεσίες σε άτομα έγκλειστα, ώς τότε και «ξεχασμένα», επί χρόνια.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και στο Δρομοκαΐτειο, όταν έγινε και εκεί η αποασυλοποίηση, μέσω του εθνικού προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ το οποίο εντάχθηκε, από το υπουργείο Υγείας, στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

Η ΕΠΡΟΨΥΗ λειτούργησε ως συνεργάτης αφού η κυβέρνηση την ενέταξε στα εξελισσόμενα μέχρι σήμερα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οχι όμως το τελευταίο διάστημα, καθώς αναμένεται η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ η ΕΠΡΟΨΥΗ δημιούργησε τον ξενώνα στα Γιάννινα, που αρχικά δέχθηκε ψυχικά ασθενείς του Θεραπευτηρίου Λέρου -ορισμένοι... μένουν ακόμη.

Ο δεύτερος ξενώνας της εταιρείας, στην περιοχή Αμπελοκήπων-Ιωαννίνων, δυναμικότητας και αυτός δέκα ατόμων φιλοξενεί ασθενείς που προέρχονται από το Δρομοκαΐτειο και οι οποίοι επίσης για πολλά χρόνια ήταν έγκλειστοι. «Καταφέραμε με την παροχή ψυχικών υπηρεσιών να θεραπευτούν σε μεγάλο βαθμό και να διαμένουν μόνοι τους με την επίβλεψη των ειδικών», επισημαίνει η κ. Καραπατάκη-Φίλιου και προσθέτει: «Στα Γιάννινα λειτουργούν τρία προστατευόμενα διαμερίσματα. Παράλληλα και κηροπλαστείο, απασχόλησης δέκα ατόμων και κατά διαστήματα άνω των σαράντα.

Στη δεύτερη φάση του ΨΥΧΑΡΓΩΣ λειτούργησε το οικοτροφείο "Αστερισμός", στο Κάτω Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το ψυχιατρείο της Κέρκυρας και ιδρύθηκαν: από την εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ερευνας και Παρέμβασης το οικοτροφείο "ΝΟΣΤΟΣ" στην Κόνιτσα και "ΝΕΑ ΑΡΧΗ", στην περιοχή Ιωαννίνων (Πανεπιστημίου) από την TACT HELLAS. Και οι δύο είναι αστικές - μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

Το ΨΥΧΑΡΓΩΣ στην τελευταία φάση στόχευε (γι' αυτό έγιναν και τα οικοτροφεία) να κλείσει το ψυχιατρείο Κέρκυρας, αφού απώτερος στόχος είναι σε κάθε Γενικό Νοσοκομείο να λειτουργεί μικρό ψυχιατρικό τμήμα -για ασθενείς που υποτροπιάζουν και χρήζουν νοσηλείας στον τόπο όπου διαμένουν».

Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν:

Στην Αρτα, οικοτροφείο, από την εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ερευνας και Παρέμβασης -ΕΨΥΕΠ, ξενώνας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΙΑ» και ψυχιατρικό εξωτερικό ιατρείο στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο.

Στην Πρέβεζα, εξωτερικό ψυχιατρικό ιατρείο στο Νοσοκομείο, ο ξενώνας «ΕΣΤΙΑ» του Γενικού Νοσοκομείου και η κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

Επίσης από τα δύο Νοσοκομεία Ιωαννίνων λειτουργούν τα κέντρα Ψυχικής Υγείας, του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», και Προεπαγγελματικής Κατάρτισης καθώς και οι ξενώνες του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και του ΧΑΡΑΥΓΗ.

Στα Γιάννινα, το δίκτυο παροχής ψυχικής υγείας είναι πλήρες, επισημαίνει η κ. Καραπατάκη, με κυρίαρχη τη δράση της ΕΠΡΟΨΥΗ και με καθοριστικό ρόλο της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, «αλλά ουσιαστικά το δίκτυο δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί ο τομέας και η οριζόμενη τομεακή επιτροπή δεν έχουν δομηθεί με υπουργική απόφαση έτσι να ώστε δίνονται δικαιοδοσία και αρμοδιότητες.

Ελπίδα οι ξενώνες του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, αλλά δίχως κονδύλια όλα πλέον βρίσκονται στον αέρα Ελπίδα οι ξενώνες του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, αλλά δίχως κονδύλια όλα πλέον βρίσκονται στον αέρα Πώς να εφαρμοστεί λοιπόν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και πώς να επεκταθεί με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε»;

Ως άλλο ένα ζήτημα υποδεικνύει «την ένταξη όλων των ευρωπαϊκών σε εθνικό πρόγραμμα -η χώρα μας δεσμεύτηκε να συνεχίσει την επιχορήγηση ενισχύοντας την ψυχική μεταρρύθμιση από τον τακτικό προϋπολογισμό».

Για τα οικονομικά προβλήματα, λέει ότι «άρχισαν το 2008 στην ΕΠΡΟΨΥΗ, με την ένταξη της Β' Φάσης του ΨΥΧΑΡΓΩΣ στα ευρωπαϊκά προγράμματα επί Ν.Δ., την υποχρηματοδότηση με την αντίληψη του υπουργείου για απολογιστική χρηματοδότηση.

Δηλαδή την αποστολή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στο υπουργείο των απολογισμών εσόδων - εξόδων για να μας χρηματοδοτεί αναλόγως.

Ομως υπήρξε αντίδραση, και το υπουργείο δεν έχει ακόμη απαντήσει για το πώς θα χρηματοδοτήσει τις δομές ψυχικής υγείας».

Στο όλο θέμα έχει παρέμβει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ» με επιστολή προς την υπουργό Υγείας, στην οποία περιγράφει την τραγική κατάσταση και την οριακή λειτουργία των μονάδων λόγω συσσωρευμένων χρεών, και ζητά τη βοήθεια-συνεργασία του υπουργείου για εξεύρεση βιώσιμης λύσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας