Έντυπη Έκδοση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η «ΕΚΤΙΝΑΞΗ» ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΡΥΘΜΙΣΤΗ

Ο νέος Νικ Κλεγκ είναι ωραίος...

Ούτε ο πλέον δαιμόνιος σύμβουλος μπορούσε να προετοιμάσει τους αρχηγούς των Εργατικών και των Συντηρητικών για την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία. Το παιχνίδι άλλαξε δραματικά μετά το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Πέμπτη, από το οποίο ο Νικ Κλεγκ, αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, αναδείχθηκε σε ρυθμιστή όλων των εξελίξεων.

Το σημερινό, δεύτερο, τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα επικεντρωθεί στη λέξη «αλλαγή». Και ο... «Βρετανός Ομπάμα», Νικ Κλεγκ, θα παίξει, όπως όλα δείχνουν, στο γήπεδό του... (φωτ. Reuters) Το σημερινό, δεύτερο, τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα επικεντρωθεί στη λέξη «αλλαγή». Και ο... «Βρετανός Ομπάμα», Νικ Κλεγκ, θα παίξει, όπως όλα δείχνουν, στο γήπεδό του... (φωτ. Reuters) Ο νέος, άφθαρτος και φαινομενικά ειλικρινής Κλεγκ κατάφερε να εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματός του έως και δώδεκα μονάδες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εν όψει της δεύτερης τηλεμαχίας που θα πραγματοποιηθεί απόψε, τα κομματικά επιτελεία ξαναγράφουν τα στρατηγικά τους σχέδια αλλάζοντας το μήνυμα με το οποίο ελπίζουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους.

Τα ποσοστά των κομμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις για εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα, διαμορφώνονται ως εξής: 32-33% για τους Συντηρητικούς, 28-33% για τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και 26-29% για του Εργατικούς. Για πρώτη φορά στην Ιστορία οι Εργατικοί έρχονται τρίτοι και οι Φιλελεύθεροι έως και πρώτοι. Λόγω του εκλογικού συστήματος, όμως, τα παραπάνω αποτελέσματα μεταφράζονται σε πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο για τους Εργατικούς με 241-279 έδρες, με τους Συντηρητικούς δεύτερους με 245-246 έδρες και τους Φιλελεύθερους τρίτους με 94-134 έδρες. Αν ευοδωθούν αυτά τα σενάρια, κανένα κόμμα δεν σχηματίζει κυβέρνηση και οι Φιλελεύθεροι έχουν την πρωτοβουλία των αποφάσεων. Το φλερτ των Εργατικών μαζί τους είναι επίμονο και η ιδεολογική συγγένεια των δύο κομμάτων οδηγεί στην πρόβλεψη ότι η 7η Μαΐου θα φέρει κυβέρνηση Εργατικών-Φιλελεύθερων με πρωθυπουργό τον Γκόρντον Μπράουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρόεδρος μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών δημοσκοπήσεων, της YouGov, δήλωσε: «Δεν ξέρουμε. Απλά, ειλικρινά, δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει. Δεν ξέρουμε τι σκέφτονται οι ψηφοφόροι ούτε τι σκοπεύουν να ψηφίσουν. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες ανατροπές».

Λαϊκή εντολή

Το εκλογικό σύστημα ευνοεί τα κόμματα που έχουν συγκεντρωμένη υποστήριξη ανά περιφέρεια. Ετσι, οι Εργατικοί με τον ισχυρό τοπικό κομματικό μηχανισμό τους παίρνουν το προβάδισμα, ενώ οι Φιλελεύθεροι είναι οι πλέον αδικημένοι αφού οι ψηφοφόροι τους είναι διάσπαρτοι ανά τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρίσουν περισσότερες έδρες στο κόμμα. Οι δε Συντηρητικοί είναι οι άτυχοι της υπόθεσης, καθώς ενδέχεται να κερδίσουν την πλειοψηφία ψήφων, όμως να μη συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα διαμορφωθεί στς 7 Μαΐου αν αυτά τα σενάρια υλοποιηθούν.

Δεδομένων των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η επόμενη βρετανική κυβέρνηση, ειδικά σε σχέση με την οικονομία, πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν λόγο για επικείμενη συνταγματική κρίση. Αν σχηματιστεί συνασπισμός Εργατικών-Φιλελεύθερων, θα προκύψει ζήτημα λαϊκής εντολής καθ' ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα έχουν ψηφίσει τους Συντηρητικούς.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «αν ψηφίσετε τον Κλεγκ, θα έχετε ξανά τον Μπράουν πρωθυπουργό», ενώ ο Μπράουν ανταπαντά: «Αν ψηφίσετε τον Κλεγκ, μπορεί να έχετε τον Κάμερον πρωθυπουργό». Ο δε Κλεγκ δηλώνει απλά: «Αν αρκετοί από εσάς με ψηφίσετε θα έχετε εμένα πρωθυπουργό»! Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από τις προηγούμενες, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εκλογικών Μητρώων, από την περασμένη Πέμπτη έχει καταγραφεί 60% αύξηση στις αιτήσεις εγγραφής νέων ψηφοφόρων.

Αλλαγή α λα Ομπάμα;

Η αποψινή τηλεοπτική μάχη, καθώς και αυτή των επόμενων δύο εβδομάδων έως τις κάλπες της 6ης Μαΐου, θα δοθεί και γύρω από την κηδεμονία της υπόσχεσης για αλλαγή. Η λέξη «αλλαγή» έχει ταυτιστεί με τον Κλεγκ και τους Φιλελεύθερους. Το πολιτικό προφίλ του ίδιου και του κόμματός του ευνοεί το μήνυμα της ανανέωσης. Αντίστοιχα, ο Κάμερον προσπαθεί να πείσει ότι εκείνος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βάλει τη χώρα σε νέα τροχιά. Τέλος, ο Μπράουν και οι Εργατικοί μιλούν για «ώριμη και στοχευμένη αλλαγή», εξηγώντας ότι όσο τα δύο «αγόρια» διαγκονίζονται για το ποιος είναι πιο φρέσκος, στην πραγματικότητα εκείνοι γνωρίζουν τι χρειάζεται η Βρετανία και μπορούν να υλοποιήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Πολλοί δεν έχουν χάσει την ευκαιρία να ονομάσουν τον Νικ Κλεγκ «Βρετανό Μπαράκ Ομπάμα». Το προφίλ του νεαρού αουτσάιντερ που τα βάζει με το πολιτικό κατεστημένο και αλλάζει άρδην τα δεδομένα ευνοεί τέτοιες επιδερμικές παρομοιώσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Κλεγκ είναι η βρετανική, «ξεπλυμένη» εκδοχή της «ελπίδας» που έγινε σύμβολο της καμπάνιας Ομπάμα. Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε η «Γκάρντιαν», «οι σκιτσογράφοι παραπονιούνται ότι δεν έχει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο μπορούν να σατιρίσουν». Παρ' όλα αυτά, σημαντικό μέρος του βρετανικού εκλογικού σώματος, ανήσυχο για την οικονομία, κουρασμένο από το πολιτικό κατεστημένο, αηδιασμένο από το σκάνδαλο με τα έξοδα των βουλευτών και διψασμένο για ανανέωση, προβάλλει στο πρόσωπό του την ελπίδα που έχει ανάγκη.

Απομένει να δούμε αν ο καθαρός και ευθύς κ. Κλεγκ θα μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική που δημιούργησε την περασμένη Πέμπτη. Αν πράγματι οι επιδόσεις του είναι εξίσου καλές απόψε, η παλιά φρουρά του Ουέστμινστερ θα αρχίσει να τρίζει συθέμελα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία